Preţul de referinţă al orezului exportat de Thailanda, cel mai mare furnizor mondial de profil, a depăşit ieri, pentru prima oară, 1.000 de dolari tona metrică. Creşterea s-a datorat faptului că importatorii s-au grăbit să-şi asigure stocurile necesare, iar pe piaţă s-au amplificat temerile legate de o criză globală de alimente.
Preţul orezului alb 100%, calitatea B, care este stabilit săptămânal, a urcat cu 8,4%, la 1.020 de dolari tona metrică, au anunţat oficialii Asociaţiei Exportatorilor de Orez din Thailanda. În ultimul an, preţul de referinţă al orezului s-a triplat.
Preţul orezului alb 25% a fost de 900 de dolari tona, faţă de 876 dolari/tonă săptămâna trecută, respectiv 294 dolari /tonă în anul precedent.
În 2008, reducerea exporturilor şi cererea mare de orez au făcut ca preţul acestui produs agricol să înregistreze niveluri record şi la Bursa din Chicago.
Stocurile mondiale de orez au scăzut ca urmare a catastrofei din Myanmar. Ciclonul de aici a afectat, în urmă cu 11 zile, cea mai importantă cultură de orez din ţară. Specialiştii iau în calcul chiar eventualitatea ca Myanmarul să fie forţat să abandoneze exporturile de orez şi să apeleze la achiziţii de pe piaţa internaţională. Departamentul american al Agriculturii estimează că Myanmarul ar putea importa 30.000 de tone de orez anul acesta.
Săptămâna trecută, Nigeria, al doilea importator mondial de orez, a purtat discuţii cu oficialii thailandezi şi americani, în vederea accelerării exporturilor. Autorităţile din Filippine, cel mai mare importator de profil, poartă negocieri pe aceeaşi temă cu exportatorii din Thailanda şi Vietnam.
Analiştii arată că preţul orezului s-ar putea menţine la niveluri ridicate. Naţiunile Unite estimează că Thailanda va avea, în acest an agricol, stocuri rezervă cu 15% mai mici decât anul trecut. Acestea vor atinge, în octombrie, 3,7 milioane de tone.