Circa 50 de persoane, majoritatea poliţişti, au fost rănite duminică seara, în urma unor ciocniri produse la Tel Aviv după un miting împotriva violenţelor comise de către poliţişti, transmite CNN.
Potrivit autorităţilor, rănile poliţiştilor sunt minore, 12 dintre protestatari, fiind de asemenea, răniţi. Alţi 26 de manifestanţi au fost arestaţi.
Poliţia călare a folosit grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea şi a o împiedica să ajungă la Primăria din Tel Aviv. Manifestanţii au răspuns aruncând cu pietre, sticle şi scaune spre poliţişti. Tunuri cu apă şi gaze lacrimogene au fost de asemenea folosite pentru dispersarea unor manifestanţi, pe străzi adiacente, dar fără rezultat.
Ministrul pentru Securitate Internă Yitzhak Aharonovitch a declarat că dispersarea "manifestanţilor violenţi" era complicată deoarece aceştia nu aveau un lider cu care să se poată discuta.
Aproximativ 10.000 de persoane - potrivit presei, 3.000 - potrivit poliţiei au venit să manifesteze la Tel Aviv după trei zile de la un miting similar, la Ierusalim, care a degenerat, la rândul lui.
Aceste proteste au fost declanşate de difuzarea în presa israeliană a unei înregistrări video care surprinde doi poliţişti bătând un militar de origine etiopiană care purta uniforma militară.
Printre miile de manifestanţi, sute de israelieni au venit să-şi susţină compatriotul de origine etiopiană. Ei agitau pancarte pe care se puteau citi mesaje ca "un poliţist violent să stea în închisoare" sau "cerem egalitate în drepturi".
"Eu sunt de culoare, deci trebuie să manifestez astăzi (duminică)", a declarat pentru AFP Eddie Maconen, în vârstă de 34 de ani. "Nu am cunoscut niciodată violenţa poliţiei, dar aceasta îmi loveşte comunitatea", a adăugat el. Manifestanţii vor ca poliţiştii violenţi să fie judecaţi, afirmă Maconen, care a sosit din Etiopia în urmă cu trei ani. Zion Cohen a defilat pentru a-şi susţine compatrioţii etiopieni. "Au dreptate sută la sută", este el de părere. Israelul "este o ţară rasistă, iar noi nu acceptăm", adaugă el.
Premierul israelian Benyamin Netanyahu a anunţat duminică, citat într-un comunicat, că urmează să îl întâlnească luni pe Damas Pakada, militarul bătut de către poliţişti, dar şi alţi reprezentanţi ai comunităţii etiopiene.
Peste 120.000 de evrei de origine etiopiană trăiesc în Israel. Ei sunt descendenţi ai unor comunităţi care au rămas despărţite de ceilalţi evrei timp de secole, pe care autorităţile religioase din Israel le-au recunoscut târziu ca fiind de aceeaşi confesiune. La sosirea lor în Israel, în 1984 şi 1991, ei au fost nevoiţi să facă faţă unei enorme prăpăstii culturale şi continuă să se confrunte cu probleme de integrare.