TELEFONIE MOBILĂ Încă două noi licenţe 3G

Robert Iloviceanu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 29 decembrie 2005

Pe lîngă Orange şi Vodafone, alte două companii vor obţine licenţele pentru servicii de telefonie 3G în ţara noastră, la începutul anului viitor.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI), la începutul anului 2006 va avea loc licitaţia pentru acordarea a încă două licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice în vederea furnizării de reţele şi servicii de comunicaţii mobile de generaţia a treia.

Semnalele venite din partea unor operatori străini care s-au interesat de condiţiile de participare la licitaţie, precum şi intenţia Cos-mote România de a licita pentru o licenţă 3G, îi fac pe reprezentanţii IGCTI să creadă că cele două licenţe vor fi acordate în cadrul licitaţiei ce va avea loc la începutul anului viitor.

Pentru a putea fi admis la procedura de selecţie comparativă, ofertantul trebuie să aibă o cifră de afaceri minimă de 300 milioa-ne de euro anual în domeniul comunicaţiilor electronice şi să poată oferi o acoperire minimă pentru Bucureşti şi alte zece oraşe ale ţării.

În prezent, Orange şi Vodafone deţin licenţe pentru astfel de servicii, însă doar Vodafone operează în piaţă, Orange anunţînd aceste servicii pentru începutul anului 2006. Tot atunci Connex Vodafone şi Orange vor plăti statului român prima tranşă în valoare de 10,5 milioane de dolari din taxa de 35 de milioane de dolari ce trebuie achitată pentru eliberarea spectrului de frecvenţă (potrivit contractului, prima tranşă trebuie plătită în termen de 120 de zile de la data acordării licenţei, iar următoarele cinci tranşe anuale, în valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare, la data de 30 ianuarie a fiecărui an începînd cu 2006). Potrivit IGCTI, licenţele au fost acordate pe o perioadă de 15 ani, putînd fi reînnoite pe perioade de 10 ani, fără plata unor taxe suplimentare.

Telefonia mobilă din generaţia a treia oferă transmisii multimedia de mare viteză şi voce şi, prin capacitatea mare de transmisii de date, face posibil transferul cu o înaltă fidelitate a semnalelor audio şi video. Tehnologia 3G asigură servicii de transmisie de o calitate mai bună decît cele GSM, un trafic de date mai bun care permite servicii suplimentare precum videotelefonia, transmisii TV pe telefonul mobil, acces rapid la Internet, vizualizarea paginilor web cu elemente grafice complexe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb