Telescopul James Webb a captat imaginea celei mai îndepărtate stele văzute vreodată

F.D.
Internaţional / 16 august 2023

Telescopul James Webb a captat imaginea celei mai îndepărtate stele văzute vreodată

Astronomii au folosit telescopul spaţial James Webb pentru a observa Earendel, cea mai îndepărtată stea detectată vreodată, potrivit News.ro.

Earendel este atât de îndepărtată încât lumina stelei observată de telescopul Webb a fost emisă în primul miliard de ani de existenţă a universului. Se estimează că universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.

Estimările anterioare sugerează că steaua se află la 12,9 miliarde de ani-lumină de Pământ, dar având în vedere expansiunea universului şi cât timp a călătorit lumina pentru a ajunge la noi, astronomii cred că Earendel se află în prezent la 28 de miliarde de ani-lumină.

Numele stelei provine din engleza veche care înseamnă "stea de dimineaţă" sau "lumină care răsare". Telescopul spaţial Hubble a observat-o pentru prima dată pe Earendel în 2022.

Observaţiile lui Webb au dezvăluit noi informaţii despre steaua incredibil de îndepărtată. Earendel este o stea masivă de tip B, de aproximativ 1 milion de ori mai luminoasă decât soarele nostru şi de peste două ori mai fierbinte.

Steaua se află în galaxia Sunrise Arc şi a putut fi observată doar pentru că un grup masiv de galaxii numit WHL0137-08, care există între Pământ şi Earendel, a mărit obiectul îndepărtat.

Acest fenomen se numeşte lentilă gravitaţională, care apare atunci când obiectele apropiate acţionează ca o lupă pentru obiectele îndepărtate. Gravitaţia, în esenţă, deformează şi măreşte lumina galaxiilor îndepărtate de fundal. În acest caz, grupul de galaxii a intensificat lumina lui Earendel de mii de ori.

Stelele masive precum Earendel au, de obicei, stele însoţitoare şi, deşi astronomii nu se aşteptau să poată observa una, culorile detectate de Webb sugerează prezenţa unei stele însoţitoare reci şi roşii.

Capacităţile lui Webb de a privi în universul îndepărtat şi de a observa în lumina infraroşie, care este invizibilă pentru ochiul uman, au detectat, de asemenea, detalii din galaxia Sunrise Arc. Observatorul spaţial a reperat zone de naştere a stelelor şi mici roiuri de stele.

Astronomii continuă să analizeze datele obţinute în urma observaţiei lui Webb pentru a determina distanţa exactă a galaxiei Sunrise Arc.

Studierea stelelor extrem de îndepărtate şi a galaxiilor care îşi au originea mai aproape de Big Bang poate completa lacunele pe care le au astronomii cu privire la începuturile universului şi poate oferi o imagine a modului în care galaxia noastră Calea Lactee ar fi putut arăta cu miliarde de ani în urmă.

Capacitatea lui Webb de a studia un obiect atât de îndepărtat şi de mic este încurajatoare pentru astronomi. Ar putea fi posibil ca, în cele din urmă, să se poată observa primele stele născute din elemente brute precum hidrogenul şi heliul imediat după naşterea universului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb