New Delhi - New Delhi Television - 3 martie 2022: ''A fost nevoie de ajutor când ne aflam în Ucraina", au declarat studenţii indieni refugiaţi din Ucraina în România pentru New Delhi Television, relatând sfaturile contradictorii cu privire la liniile de asistenţă ale ambasadei indiene, plimbările lungi în frig în mijlocul războiului, aşteptarea zilelor întregi la graniţă fără mâncare sau apă şi bătălia de a trece frontierele.
"Să fim nevoiţi să părăsim naţiunile paşnice nu înseamnă evacuare", a susţinut un grup de studenţi care au ajuns astăzi în India din Ucraina prin intermediul operaţiunii Ganga a Guvernului.
De asemenea, studenţii au declarat: "Nu vrem zboruri gratuite. Avem nevoie de ajutor pentru a ajunge la graniţă şi a o trece. Acum că suntem aici, se numeşte evacuare", a precizat o studentă care a fost nevoită să se întoarcă din Odessa, unde baza navală ucraineană a fost printre primele atacate de forţele ruse.
"Nu stiu dacă toată lumea va fi de acord cu mine, dar spuneti-mi un lucru. Suntem adusi inapoi cu un zbor din România, care este o ţară sigură. Deci cum puteti să numiţi aceasta evacuare? Ar fi trebuit sa ne asigurati securitatea în Ucraina. Eram într-un oraş atât de periculos. Ar fi trebuit să fie cineva cu noi de la ambasadă să ne ghideze, însă nu s-a făcut nimic. Studenţilor li s-a comunicat doar să ia un autobuz şi să plece", a precizat studenta.
Întrebată despre liniile de asistenţă care au fost înfiinţate, aceasta a precizat că nu fac decât să sporească confuzia. "'Întrebi pe toată lumea de aici, ei ridică telefonul şi spun 10 lucruri diferite pentru 10 persoane diferite. În cele din urmă, dacă pui prea multe întrebări, ei vor spune "ne pare rău nu deţin mai multe informaţii referitoare la acest aspect", a adăugat studenta.
"'Nu vrem zboruri gratuite", a subliniat aceasta, apoi s-a întors către ceilalţi studenţi şi a întrebat: "'Vreţi zboruri gratuite sau ajutor pentru a ajunge la graniţă?'' Studenţii indieni care făceau parte din cei 200 de oameni ajunşi astăzi în India cu un zbor din România au strigat "'Ajutor pentru a ajunge la graniţă".
Totodată, unul dintre studenţi a precizat că pentru a ajunge la graniţă a parcurs un drum de 10 ore şi a asteptat două zile pentru a putea trece. Potrivit acestuia, pe timpul nopţii accesul a fost oprit.
Avizul guvernului publicat ieri prin care le-a cerut să părăsească Harkovul imediat înainte de extinderea operaţiunii ruseşti a înrăutăţit situaţia, notează sursa citată.
"De ce în ultimul moment? Când situaţia s-a înrăutăţit? Unul dintre colegii noştri murise şi era atât de multă tensiune. Solicităm guvernului din nou şi din nou -nu vrem zboruri gratuite. Ajută-ne doar să ajungem graniţa şi să o putem trece", a precizat unul dintre studenţii indieni refugiaţi din Ucraina în România.
Guvernul a declarat că va opera 19 zboruri astăzi prin intermediul cărora vor evacua 3.726 de persoane. Opt dintre aceste zboruri vor decola din Bucureşti, două de la Suceava, unul din Caşovia (Slovacia), cinci din Budapesta şi trei din Rzeszow (Polonia).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 16:39)
India este de partea Rusiei la aceasta invazie.
Trebuia ca rusii sa aiba grija de studentii indieni. Rusii ca invadatori, nu ucrainienii ca invadati.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 17:26)
Sunt convins ca indianul de rand este impotriva lui Putin si a razboiului dus de el.
Nu trebuie sa plateasca populatia pentru idiotenia liderilor.
1.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 03.03.2022, 17:29)
Au avut grija de ei ucrainii la granita cand le'au luat bani ca sa'i lase sa treaca.
2. Cretini ca românii mai rar...
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 18:05)
Numai indieni nu mai aveam în România. În afară de ăia "nativi".