Revenirea la o monarhie constituţională este tema care apare în discuţie ori de câte ori partidele aflate la guvernare se află în picaj în sondajele de opinie realizate înainte de alegeri. Cu regularitate chestiunea este pusă în discuţie. Dacă anul trecut ministrul Elena Udrea a generat o discuţie pe această temă, în aceste zile, liberalii, profitând de aniversarea Regelui, discută despre monarhie şi beneficiile sale. De fiecare dată se încearcă mobilizarea monarhiştilor autohtoni, care să contrabalanseze balanţa în momentul votului.
"Monarhia constituţională este cea mai convenabilă formă de guvernământ pentru Romînia", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Acesta a ţinut să precizeze că nu a fost influenţat în această declaraţie de spusele lui Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat de curând că ar susţine revenirea la monarhie, el fiind un vechi regalist: "Nu cred că sunt un om care-mi schimb părerile de pe o zi pe alta, mă bucur că numărul nostru creşte. Eu am trăit vremuri în 1990 în care erai într-un pericol fizic dacă pomeneai de Rege, dacă vorbeai despre monarhie, dacă încercai să discuţi măcar faptul că ţara asta a avut o istorie înainte de comunişti, că ţara asta a fost violată de regimul instalat de sovietici şi de tot ceea ce a urmat, şi că instalarea unei conduceri, aşezarea ei constituţională trebuie să aibă legitimitate. Dacă am avut curajul să susţin, asemeni altor colegi (...) în 1990, nu am de ce să nu susţin în 2012. Eu personal continui să cred că o monarhie constituţională este categoric forma cea mai convenabilă de guvernământ pentru o ţară ca România şi nu mai aduc acum argumentele, pot să o fac pe larg, cred că se şi cunosc... Nu ştiu dacă va fi posibil acest lucru, dar în ceea ce priveşte convingerea mea, să nu aveţi nicio ezitare".
În urmă cu un an, când Guvernul Boc se află pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte popularitatea a apărut de asemenea o discuţie despre revenirea la monarhie, dar cum declaraţiile lui Traian Băsescu vizavi de plecarea Regelui Mihai din ţară au săpat o prăpastie între cele două părţi, tema a fost abordată dintr-un unghi absolut inedit.
De altfel, când Regele Mihai a ţinut un discurs în plenul Parlamentului, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă, de la momentul festiv au lipsit preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor şi majoritatea miniştrilor. Chiar şi aşa s-a găsit un nume pentru revitalizarea monarhiei. Numele prinţului Charles începuse să fie asociat tot mai des cu cel al ţării noastre, fapt ce a generat numeroase speculaţii conform cărora acesta ar putea deveni o soluţie pentru scena politică de la noi. Dacă la început s-au făcut diverse glume pe această temă, chestiunea a fost pusă în discuţie la modul cel mai serios. Promovarea turismului autohton într-un mod cum ne se poate de generos, vizita Elenei Udrea la Londra, mulţumirile publice exprimate de preşedintele Traian Băsescu, au fost gesturi care nu puteau fi ignorate. După ce PDL-ul a ieşit de la guvernare, discuţiile au fost abandonate la fel de brusc cum au fost începute. Merită observat dacă după data de 9 decembrie, după alegerile parlamentare, această temă va mai fi discutată la nivel înalt.
Regele Mihai a împlinit, ieri, 91 de ani, cu această ocacazie având loc mai multe festivităţi la care au participat numeroşi politicieni.