Temeri că băncile vest-europene pleacă din Est

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2011

Temeri că băncile vest-europene pleacă din Est

România şi Bulgaria sunt expuse unui risc major din cauza sucursalelor băncilor elene

Pe pieţe sunt tot mai multe temeri că băncile vest-europene, aflate sub presiunea noilor reglementări privind majorarea ratelor de adecvare a capitalului, îşi vor reduce operaţiunile, iar restrângerea activităţilor pare că se va concentra în afara ţărilor lor de origine, mai precis în Europa Centrală şi de Est, conform Financial Times (FT).

Publicaţia britanică arată că băncile vest-europene sunt responsabile pentru aproape trei sferturi din totalul creditării din Europa Centrală şi de Est, iar majoritatea ţărilor din regiune au o singură bancă majoră independentă. Excepţie face Bulgaria, care nu are nicio astfel de instituţie de credit.

Conform FT, Bulgaria şi România sunt zone cu un risc major, întrucât în aceste ţări au sucursale băncile elene.

Magdalena Stoklosa, analist la "Morgan Stanley", avertizează în legătură cu o criză nouă a creditelor în Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Poloniei şi Republicii Cehe, respectiv o revenire a problemelor financiare din 2008, când fluxul de creditare de pe pieţele dezvoltate către pieţele emergente s-a redus cu 20%. "Cea mai mare parte din acest procent a afectat Europa de Est, iar cum actuala criză este centrată în Europa, de data aceasta ar putea fi chiar mai rău", a spus Stoklosa, citată de FT.

Cotidianul mai notează că banca italiană "UniCredit", cel mai mare jucător din Europa Centrală şi de Est, este, acum, o umbră a grupului care era înainte de criza financiară. Potrivit recentelor teste de stres derulate de autorităţile de reglementare bancară (EBA) la nivel european, "UniCredit" are nevoie de o majorare de capital de 7,4 miliarde euro, care se va efectua printr-o ofertă de drepturi. Totodată, banca se va reorienta în Europa Centrală şi de Est.

FT mai arată că banca franceză "Société Générale" încearcă să-şi majoreze capitalul cu 3,3 miliarde euro, iar analiştii aşteaptă ca instituţia să-şi diminueze capacitatea de împrumut către operaţiunile centrale şi est-europene. FT menţionează că aceasta este o potenţială problemă majoră pentru regiune, întrucât "Société Générale" este o bancă de top, printre primele cinci din Europa Centrală şi de Est, cu o prezenţă puternică în Rusia şi România.

Financial Times notează şi că autorităţile de reglementare din Austria au speriat Europa Centrală şi de Est luna trecută, prin stabilirea de noi norme pentru băncile cu expunere în regiune. Restricţiile - care afectează în primul rând primele două bănci din ţară, "Erste Bank" şi "Raiffeisen" - vin în condiţiile în care Aus-tria face eforturi să-şi menţină ratingul de top AAA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb