TEMERI PRIVIND INTERDICŢIILE DE EXPORT DIN INDONEZIA Preţul nichelului urcă la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni

Ziarul BURSA #Materii Prime / 13 decembrie 2013

Preţul nichelului urcă la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni

Cotaţia a câştigat 4,3% luna aceasta

Preţul nichelului a ajuns ieri, pe piaţa din Londra, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni, investitorii temându-se de efectele interdicţiei ce va fi pusă pe exporturile de minereuri din Indonezia.

Cotaţia nichelului cu livrare peste trei luni a urcat cu 0,5% în a doua parte a zilei de ieri, la London Metal Exchange (LME), ajungând la 14.097 dolari tona. Anterior, preţul atinsese 14.227 dolari tona - cel mai ridicat din 6 noiembrie. În luna decembrie, preţul nichelului a câştigat deja 4,3% la LME. Dacă va creşte până la 31 decembrie, atunci cotaţia metalului va urca pentru a treia lună din ultimele patru. Totuşi, de la începutul anului, preţul metalului de bază a pierdut 17 procente.

Luna aceasta, guvernul indonezian a anunţat că va interzice toate exporturile de minereuri, începând din 2014. Conform prevederilor în materie, companiile miniere din ţară vor putea să livreze minereuri în exterior numai până la data de 12 ianuarie. Sunt exceptate de la aceste norme societăţile care operează sau planifică deschiderea de topitorii.

În aceste condiţii, compania japoneză "Sumitomo Metal Mining" Co. a anunţat că va cumpăra mai mult minereu din Filipine şi Noua Caledonie. Totodată, "Pacific Metals" Co. plănuieşte să-şi găasescă alte surse de achiziţie a minereurilor.

"Dacă Indonezia va implementa interdicţia pe exporturile de minereuri, atunci în mod cert vom asista la un avans continuu al preţului nichelului", afirmă, conform Bloomberg, Daniel Briesemann, analist la "Commerzbank" AG din Frankfurt.

Indonezia este cel mai mare producător mondial de minereu de nichel. Ţara exportă minereu în China pentru fabricarea fontei cu nichel, alternativă la nichelul rafinat.

Indonezia a exportat 46,5 milioane de tone de minereu de nichel în primele zece luni ale anului curent, faţă de 41,1 milioane de tone în întreg anul 2012, conform Directoratului General al Cărbunelui şi Mineralelor din cadrul Ministerului Resurselor de la Jakarta.

"Citigroup" Inc. estimează că preţul nichelului va fi, în 2014, de 17.000 dolari tona.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb