Randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitatea la zece ani a crescut ieri (scăzând preţul acestor titluri), pentru a doua zi consecutiv, investitorii fiind îngrijoraţi că ţara s-ar putea confrunta din nou cu o criză în sectorul bancar.
Randamentul obligaţiunilor cu scadenţa menţionată a urcat cu trei puncte de bază (0,03 puncte procentuale), la 1,28%, după ce, vineri, atingea cel mai cel mai redus nivel din martie 2015, respectiv 1,15%.
Luni, acţiunile băncilor italiene "UniCredit" SpA, "Monte dei Paschi di Siena" SpA şi "Banca Popolare Emilia Romagna" SC au fost suspendate temporar de la tranzacţionare la Bursa de la Milano, din cauza volatilităţii excesive. Declinul a venit pe fondul informaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) solicită, printr-o scrisoare, reducerea ratei creditelor neperformante brute din Italia la 32,4 miliarde de euro în 2018, de la 46,9 miliarde euro în 2015. BCE nu a exclus acordarea unor ajutoare de stat pentru băncile din zona euro, în timp ce Italia negociază cu Comisia Europeană un plan de recapitalizare a creditorilor italieni cu bani publici.
De precizat că "Banca Monte dei Paschi di Siena" este în centrul temerilor investitorilor, după ce BCE i-a cerut să-şi reducă creditele neperformante cu 40%, în următorii trei ani. Ieri, titlurile acestei instituţii financiare au scăzut cu 9% pe piaţa din Milano, la ora locală 14.11, ajungând la 0,30 euro. Luni, titlurile "Monte dei Paschi" au pierdut 14%, încheind ziua cu nivelul minim record de 0,329 euro.
În schimb, acţiunile "Banca Popolare dell'Emilia Romagna" s-au apreciat cu 2,7% ieri, la 2,99 euro.
Analiştii spun că, în ultima vreme, bondurile statelor de la periferia zonei euro, printre care şi Italia, nu au mai adus profit, date fiind temerile legate de situaţia băncilor italiene.