Temerile de o nouă retrogradare a Greciei depreciază euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 februarie 2010

Temerile de o nouă retrogradare a Greciei depreciază euro

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, până la cursul minim al ultimului an faţă de yen, pierzând teren şi faţă de dolar, după ce agenţiile de evaluare "Moody"s Investors Service" şi "Standard & Poor"s" au anunţat că ar putea reduce din nou ratingul Greciei.

Euro a scăzut la 119,90 yeni la ora 8:33 a.m., pe piaţa din New York, de la 122,03 yeni în ziua anterioară. Euro a coborât, astfel, sub pragul de 120 de yeni pentru prima oară după 24 februarie 2009. Faţă de moneda americană, euro a scăzut la 1,3478 dolari, de la 1,3538 dolari. În 19 februarie, moneda europeană a scăzut la 1,3444 dolari, cel mai mic curs din 18 mai 2009 până în prezent. Luna aceasta, moneda unică europeană a pierdut 2,8% în raport cu dolarul.

"Standard & Poor"s" a anunţat, ieri, că ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung rămâne la nivelul "BBB+", iar pentru cele pe termen scurt la "A-2", cu perspectivă negativă, însă Grecia ar putea face obiectul unei noi retrogradări în următoarea lună.

În 9 decembrie 2009, agenţia a plasat sub supraveghere ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung. Ulterior, pe 16 decembrie, agenţia a retrogradat ratingul Greciei, la nivelul actual, menţinându-l sub supraveghere. În acelaşi timp, ratingul pentru creditele pe termen scurt a fost plasat sub supraveghere, cu perspectivă negativă.

"În opinia noastră, în următoarea lună este posibilă o retrogradare cu una sau două trepte", spun specialiştii "Standard & Poor"s".

La rândul lor, cei de la "Moody"s" au declarat că vor urmări cu atenţie situaţia din Grecia, respectiv modul în care guvernul de la Atena îşi va îndeplini angajamentele de reducere a deficitului bugetar. În prezent, ratingul "Moody"s" pentru datoriile pe termen lung ale Greciei este "A2", cu perspectivă negativă.

Pe de altă parte, "Fitch Ratings" a anunţat, ieri, că va menţine în următoarele luni calificativul "BBB+", cu perspectivă negativă, acordat Greciei.

Creşterea economiei europene rămâne fragilă

Creşterea economiei europene va rămâne fragilă şi nesigură în acest an, potrivit Comisiei Europene, care a anunţat, ieri, că-şi menţine estimările conform cărora atât zona euro, cât UE 27 vor înregistra o creştere de 0,7% în 2010. Comisia Europeană arată că PIB-ul regiunii a revenit pe trend ascendent în trimestrul al treilea din 2009, punând capăt celei mai severe recesiuni din istoria UE. Redresarea a fost posibilă datorită politicii monetare a Băncii Centrale Europene şi injecţiilor de lichidităţi din partea acesteia, precum şi în baza pachetelor de stimulente fiscale lansate de guvernele din regiune.

Falimentul unei ţări va rupe uniunea monetară

Intrarea în incapacitate de plată a unui stat din zona euro ar putea însemna sfârşitul uniunii monetare, însa această situaţie este puţin probabilă, a declarat, ieri, Carl Heinz Daube, directorul general al Agenţiei pentru Administrarea Datoriei din Germania. "Cred că, dacă unul din cele 16 state din zona euro intră în incapacitate de plată, atunci întregul sistem va cădea", a spus Daube, adăugând: "Dacă o ţară va intra în faliment, vom asista la sfârşitul zonei euro".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb