Temerile legate de mersul economiei SUA taie din dolar

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2013

Temerile legate de mersul economiei SUA taie din dolar

Moneda americană, în cel mai importat declin din ianuarie până în prezent, faţă de euro

Dolarul s-a depreciat vineri, pe pieţele externe, până la cel mai redus curs din ultimele două săptămâni, faţă de euro, după ce autorităţile americane au anunţat un avans cu mult sub aşteptări al numărului locurilor de muncă, alimentând speculaţiile potrivit cărora creşterea celei mai mari economii mondiale încetineşte.

În opinia specialiştilor, în aceste condiţii, banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va menţine programul de achiziţii de obligaţiuni ca să susţină economia. Fed cumpără obligaţiuni de 85 miliarde dolari pe lună în cadrul celei de-a treia runde de relaxare cantitativă menită să stimuleze economia americană.

Dolarul a scăzut cu 0,4% vineri, la 1,2991 unităţi/euro pe piaţa din New York. Moneda americană a coborât până la 1,3040 unităţi/euro în ultima zi a săptămânii trecute, acesta fiind cel mai redus nivel din 25 martie până în prezent.

Pe întreaga săptămână trecută, dolarul a pierdut 1,3% faţă de moneda europeană, înregistrând primul declin săptămânal din 15 martie până la momentul actual, respectiv cel mai importat de după ianuarie.

Indicel Dollar, care măsoară dinamica monedei americane faţă de valutele celor şase parteneri comerciali majori ai SUA, a scăzut cu 0,1% vineri, la IntercontinentalExchange, atingând 82,572 puncte. Anterior, acest indice a coborât la 82,273 puncte, cel mai redus nivel din 25 martie până acum.

Potrivit cifrelor anunţate vineri de Departamentul Muncii de la Washington, economia americană a creat numai 88.000 de posturi în martie, acesta fiind cel mai mic avans din ultimele nouă luni. Analiştii aşteptau un plus de 190.000 de locuri noi de muncă, după cel de 268.000 din februarie.

În schimb, rata şomajului din SUA a scăzut la 7,6% în martie, de la 7,7% în februarie. Nivelul este cel mai redus de după luna decembrie 2008.

Dar, analiştii arată că situaţia de pe statele de plată din SUA este mult mai slabă decât arătau aşteptările şi aceasta întăreşte ideea că Fed va apăsa pedala de acceleraţie pe măsurile de relaxare monetară.

Yenul, la cel mai slab curs de după 2009

Moneda japoneză, yenul, a atins vineri cel mai redus curs din 2009 până în prezent, raportat la dolar, după ce Banca Japoniei a lansat măsuri de stimulare economică fără precedent.

Dolarul a urcat cu 1,3% vineri, la 97,57 yeni. Anterior, moneda americană a atins 97,83 yeni, cel mai puternic curs consemnat după luna iunie 2009. Săptămâna trecută, dolarul a câştigat 3,6% raportat la yen, după trei săptămâni de depreciere.

Banca Japoniei a anunţat zilele trecute că va dubla programul de achiziţii de bonduri la 7.500 miliarde yeni (77 miliarde dolari) pe lună, faţă de 5.200 miliarde yeni, cât arătau estimările. În plus, Banca Japoniei va dubla baza monetară, în doi ani. Noul guvernator al Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, vrea să pună capăt celor 15 ani de deflaţie.

De precizat că valutele asiatice au consemnat, săptămâna trecută, cele mai mari scăderi din ianuarie până în prezent, ca urmare a măsurilor anunţate de băncile centrale din regiune.

Dolarul a pierdut teren faţă de euro la finele săptămânii trecute, după ce, anterior, atinsese cel mai ridicat curs din 21 noiembrie până în prezent: 1,2746 unităţi/euro, în condiţiile în care preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că politica monetară va rămâne "acomodativă" atâta vreme cât va fi necesar. BCE a decis, joia trecută, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,75%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "achiziţii de obligaţiuni ca să susţină economia"

    In ce fel cumparatul de obligatiuni sustine economia? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb