Tender se aliază cu Călburean ca să atace pieţele externe

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2010

Un domeniu în care "Prospecţiunile" lui Ovidiu Tender (foto stânga) ar putea colabora cu firmele controlate de Gheorghe Călburean (foto dreapta) este cel al exploatării energiei geotermale.

Un domeniu în care "Prospecţiunile" lui Ovidiu Tender (foto stânga) ar putea colabora cu firmele controlate de Gheorghe Călburean (foto dreapta) este cel al exploatării energiei geotermale.

Gehrig Schultz, director general "Prospecţiuni": "Este vorba despre o alianţă informală de business"

Conducerea companiei "Prospecţiuni", controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, tatonează posibilitatea unei "alianţe de business" cu companiile din Grupul "Dafora" ca să facă faţă competiţiei dure cu marii jucători din domeniul explorării resurselor naturale de pe piaţa internaţională.

"Prospecţiuni şi unele companii din Grupul Dafora au activităţi complementare. Noi căutăm petrol, gaz sau alte minerale, dar nu avem posibilitatea să săpăm ca să le scoatem la suprafaţă. Aici ar putea intra în scenă Dafora, care are o divizie de foraj. Deocamdată, sunt doar discuţii, nu lucrăm la nimic concret. Important este că împreună am putea oferi o gamă mult mai variată de servicii când am concura cu alte companii la nivel internaţional. În definitiv, am promova în afară imaginea unor companii româneşti puternice", a explicat, ieri, Gehrig Scultz, preşedintele-director general al "Prospecţiuni".

Domnia sa a insis-tat că între "Prospecţiuni" şi companiile domnului Călburean nu este vorba decât despre o "prietenie de business" având la bază interese comune: "Recent, unul dintre clienţii noştri din Spania a organizat o licitaţie pentru exploatarea unui câmp petrolier şi i-am anunţat pe cei de la Dafora despre această licitaţie", a mai spus directorul general al "Prospecţiuni".

"Alianţa de business" cu Gherghe Călburean prezintă mai multe avantaje pentru "Prospecţiuni" în condiţiile în care omul de afaceri din Mediaş este destul de apropiat de compania de stat "Romgaz", unul dintre clienţii de pe piaţa internă a "Pros-pecţiuni".

Un domeniu în care "Prospecţiuni" ar putea colabora cu firmele controlate de Gheorghe Călburean este cel al exploatării energiei geotermale. Gheorghe Călburean deţine indirect, prin "Dafora Turism", aproape 97% din "Transgex" Oradea, una dintre cele mai mari companii care se ocupă cu exploatarea apelor geotermale din ţară. Conducerea "Prospecţiuni" a anunţat, ieri, că intenţionează să îşi extindă activitatea în domeniul energiei geotermale, având deja un contract cu compania americană "Proctor& Gamble" pentru construcţia unei fabrici care va folosi energie geotermală.

"Chiar săptămâna trecută o delegaţie a Prospecţiuni a fost în vizită la Transgex ca să se familiarizeze cu societatea. Consider că o eventuală cooperare ar putea aduce beneficii pentru ambele părţi în măsura în care noi ne-am face treaba, pros-pectând, iar ei ar putea să foreze şi să exploateze zăcămintele de apă geotermală", a mai adăugat Gehrig Schultz.

Contracte ferme în 2010 în Iran

Reprezentanţii companiei au mai declarat, ieri, că "Prospecţiuni" are contracte ferme în 2010 în Iran şi potenţiale în Maroc.

"Contracte ferme anul acesta mai avem şi cu Petrom, Amromco şi Aurelian N. Contracte potenţiale avem printre altele cu Romgaz (Grebenis 3D) şi cu câteva companii din Spania", a mai spus conducerea "Pros-pecţiuni". Compania a mai lucrat, în 2009, cu societăţi din Bulgaria, Macedonia, Rusia (Siberia), Kazahstan şi Oman.

Pentru 2010, conducerea "Pros-pecţiuni" a pus la punct un buget conservator, estimând un profit operaţional de 39,76 milioane de lei. Pentru comparaţie, în 2009, "Pros-pecţiuni" a raportat un profit operaţional de 50,63 milioane de lei.

Reprezentanţii companiei se aşteaptă la o cifră de afaceri în 2010 de 201 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de 2009, când a fost de 225,18 milioane de lei. Compania a anunţat, pentru anul acesta, investiţii de 40 de milioane de lei, cele mai multe fiind destinate achiziţionării de tehnologie. Necesitatea acestor inves-tiţii a fost unul dintre motivele invocate de conducerea companiei pentru a susţine decizia de a nu distribui dividende din profitul pe 2009.

Directorul general al "Prospecţiuni" a mai precizat, ieri, că societatea a achiziţionat procente dintr-un proiect de exploatare a hidrocarburilor din ţara noastră.

"Am decis să investim în proiectele unora dintre clienţii noştri. În loc să fim doar contractori, am vrut să deţinem şi o bucată dintr-un proiect pentru care am făcut prospectare pentru gaz şi petrol în România", a explicat Gehrig Schultz, fără să dezvăluie mai multe informaţii despre această mişcare, invocând clauze de confideţialitate.

"Prospecţiuni" are o capitalizare bursieră de 201 milioane de lei, potrivit preţului de 0,265 lei/acţiune înregistrat în şedinţa de ieri. Compania "Tender" SA este raportată cu o deţinere de 66,68% din acţiunile PRSN, în timp ce societatea de inves-tiţii "Muntenia" are o participaţie de puţin peste 11%. Fondul de inves-tiţii MEI deţine 6,15% din titlurile PRSN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb