Tendinţa ascendentă a indicilor BVB a luat o pauză, în aprilie

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai

Tendinţa ascendentă a indicilor BVB a luat o pauză, în aprilie

English Version

Finanţele au strâns 3,2 miliarde de lei de la populaţie prin ultima emisiune Fidelis, cea mai mare valoare de la lansarea programului

Premier Energy vrea să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti

Tendinţa ascendentă a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) demarată în a doua parte a anului trecut a intrat într-o fază corectivă, în luna aprilie, într-o perioadă cu scăderi ale principalelor pieţe de acţiuni internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a încheiat luna la 17.061 de puncte, cu 0,21% peste nivelul de la finele lunii martie, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,22%, până la 1.223 de puncte.

S&P 500 - la cel mai mare recul lunar din toamna anului trecut

În Statele Unite, indicele S&P 500 a scăzut cu 4,2% în aprilie, cel mai mare recul lunar din toamna anului trecut, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, s-a depreciat cu 4,4%. Declinul a apărut, în principal, în condiţiile în care, ultimele date legate de inflaţie au fost peste aşteptări, ceea ce a redus estimările privind tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală. De pildă, Bank of America se aşteaptă acum că Fed să reducă ratele doar o singură dată în acest an, în decembrie, faţă de iunie cum era estimarea anterioară, conform CNBC.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a afirmat după ultima întâlnire de politică monetară că oficialii băncii doresc să aibă o "încredere mai mare" că inflaţia scade către 2%, dar nu este destul de clar ce presupune acest lucru. Pe de altă parte, preşedintele Fed a subliniat că este puţin probabi ca următoarea mişcare a băncii să fie o ridicare a dobânzii.

Opinia generală de pe Wall Street este că traiectoria de creştere pe termen lung a pieţei acţiunilor nu va fi deraiată de ajustarea aşteptărilor privind acţiunile Fed sau de tensiunile din Orientul Mijlociu. De asemenea, rezultatele financiare ale companiilor pentru primul trimestru ce fuseseră publicate până la finele lunii aprilie erau încurajatoare, circa 80% dintre emitenţi raportând performanţe peste estimări, conform Edward Jones Investments.

În Europa, unde prima tăiere de dobândă din partea Băncii Centrale Europene este aşteptată în iunie, indicele STOXX 600 a scăzut cu 1,5%, în aprilie, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX40 s-a depreciat cu 3,1%.

Sphera, Digi şi MedLife - cele mai bune evoluţii din indicele BET

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de acţiuni ale pieţei noastre, a stagnat, într-o lună marcată de adunările generale al companiilor în care acţionarii au votat propunerile de dividende şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an.

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au avut o creştere de 15%, luna trecută, cea mai bună evoluţie din indicele BET. Conducerea companiei a anunţat că intenţionează să propună acţionarilor o nouă distribuire de dividende, în a doua jumătate a anului, după cea aprobată la finele lunii trecute. Astfel, este posibil ca Sphera să aloce în acest an un dividend de 2,1 lei pe titlu, echivalentul unui randament brut de 6,2% faţă de ultimul preţ al acţiunii din aprilie. Compania şi-a bugetat pentru acest an un profit în creştere cu 20%, iar Erste EGroup şi-a menţinut recomandarea de Cumpărare pentru titlurile SFG şi a ridicat ţinta de preţ la 38,1 lei pe acţiune, cu 13% peste cotaţia companiei de la finele lunii trecute, conform calculelor noastre bazate pe raportul publicat pe portalul BVB Research Hub.

Tendinţa ascendentă a indicilor BVB a luat o pauză, în aprilie

Acţiunile operatorului de telecomunicaţii Digi s-au apreciat cu 12,4%, în aprilie, evoluţie catalizată de anunţul privind vânzarea de către Digi Spania a unei reţele de internet de fibră optică pentru un preţ de până la 750 milioane de euro. Compania va investi sumele rezultate în urma tranzacţiei tot în Spania, a doua sa piaţă după România, inclusiv pentru a prelua spectru în valoare de 120 milioane de euro, conform raportărilor de la BVB.

Titlurile prestatorului de servicii medicale private MedLife (M) au avut o creştere de 6,72%, luna trecută, apreciere apărută după ce grupul şi-a publicat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an. Astfel, MedLife estimează creşterea cifrei de afaceri şi un profit net de 21,8 milioane lei, faţă o pierdere de aproape 4,2 milioane lei anul trecut.

Creştere de 2% pentru Banca Transilvania, în vreme ce titlurile BRD au scăzut cu 4,1%

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a avut o creştere uşoară, principalele acţiuni bancare de la BVB au avut evoluţii diferite. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 2,01%, în vreme ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 4,15%, poate şi în contextul în care aşteptările privind dividendele alocate de BRD s-au redus, după solicitarea francezilor de la Societe Generale. Banca Transilvania va aloca un dividend cu randament brut de 4,4%, plus 148 de acţiuni noi gratuite la 1.000 de acţiuni deţinute, în vreme ce dividendul ce va fi distribuit de BRD echivalează cu un randament brut de 5,6%.

Dividende cu randamente ridicate pentru companiile energetice

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au avut o creştere de 2,6%, luna trecută, într-un context marcat de tensiuni în Orientul Mijlociu cu posibil impact asupra preţului petrolului. Compania va distribui un dividend cu randament de 6% şi a anunţat intenţia de a propune un dividend suplimentar, şi-a bugetat un profit în creştere pentru acest an şi a demarat proiectul unui parc fotovoltaic de 710 MW, construcţie estimată la 400 milioane euro, conform Economica.net.

Pentru primul trimestru, producătorul de petrol şi gaze a raportat un profit net în scădere cu 6%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nuclearelectrica va aloca un dividend cu randament de 7,5%, Conpet un dividend cu randament de 7,6%, în vreme ce distribuţia Transelectrica echivalează cu un randament de aproape 1%.

Acţiunile Romgaz au avut un declin de 6,4%, luna trecută, în condiţiile în care conducerea companiei a recomandat o distribuţie de dividende de doar 20% din profitul anului trecut, care a fost şi aprobată. Astfel, Romgaz va aloca un dividend cu randament de 2,7%, conform estimărilor noastre ce iau în considerare capitalul majorat al companiei la data de înregistrare.

La capitolul scăderi se mai remarcă titlurile One United Properties, ce s-au depreciat cu 9,07%, luna trecută. Declinul a apărut, iniţial, în contextul vânzării de către fondatorii companiei a unui pachet semificativ de acţiuni printr-un plasament accelerat, la un preţ cu 11,9% sub referinţa din piaţa "regular", ceea ce, probabil, a antrenat vânzări şi din partea altor investitori.

AGA Lion Capital a respins dividendele solicitate de Blue Capital; AISIF acuză că managementul Lion foloseşte banii societăţii exclusiv în propriul interes

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut un declin de 0,72%, până la 60.331 de puncte, luna trecută, în condiţiile în care acţiunile FP şi-au pierdut din importanţă după vânzarea Hidroelectrica, iar grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital Investments nu distribuie dividende. În plus, cei mai importanţi investitori de la BVB, fondurile de pensii Pilon II, nu deţin şi nu achiziţionează acţiuni ale celor trei foste SIF-uri.

Fondul Proprietatea va aloca un dividend cu randament de 11,6%, după votul acţionarilor de la finele lunii trecute. În schimb, AGA Lion Capital a respins solicitarea Blue Capital de alocare de dividende şi de realizare a unor programe de răscumpărare de titluri proprii care ulterior să fie anulate, astfel încât discount-ul de tranzacţionare să se reducă iar profitul pe acţiune să crească. Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) susţine că această situaţie apare deoarece conducerea Lion se foloseşte de banii societăţii pentru ca, prin interpuşi, să controleze deciziile adunării acţionarilor, exclusiv în propriul interes.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 72% pentru Infinity Capital Investments şi 52% în cazul SIF Muntenia. Pentru FP, discountul era de 21%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

În aprilie, Ministerul Finanţelor a listat ultima emisiune de titluri de stat Fidelis prin care a strâns 3,2 miliarde de lei de la populaţie, cea mai mare valoare de la lansarea programului.

Tot luna trecută, compania privată de infrastructură energetică integrată pe verticală Premier Energy şi-a anunţat intenţia lansării unei oferte publice, ce a demarat în data de 8 mai, urmată de listarea la BVB. Operaţiunea de piaţă este formată din două oferte, respectiv una primară pentru cel mult 25 milioane de acţiuni noi, cantitate ce poate fi suplimentată până la 30 milioane de acţiuni şi o ofertă secundară în care acţionarul EMMA Alpha Holding vrea să vândă 6,25 milioane de acţiuni, cantitate ce poate fi majorată până la 7,5 millioane de acţiuni. De asemenea, exista o opţiune de supra-alocare, în care EMMA Alpha Holding poate să mai vândă cel mult 4,68 milioane de acţiuni.

Investitorii pot subscrie în intervalul de preţ 19 - 21,5 lei pe acţiune, până în data de 15 mai. Investitorii de retail pot lansa ordine de cumpărare doar la preţul maxim, în vreme ce instituţionalii pot subscrie la orice preţ din intervalul stabilit, în paşi de 0,01 lei pe acţiune.

De asemenea, luna trecută, JT Grup Oil, companie ce activează pe piaţa distribuţiei de carburanţi, şi-a anunţat intenţia de lansa o ofertă publică, urmată de listare în Piaţa AeRO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb