Reporter: Cum aţi ales domeniul în care activaţi şi ce v-a determinat să porniţi pe acest drum într-un an dificil, 2020, în plină pandemie, când era extrem de greu de făcut un plan în orice business?
Alexandra Crâşmaru: Am ales domeniul esteticii dintr-o pasiune profundă pentru îngrijirea pielii, în primul rând. Căutam o clinică de dermatologie estetică unde să pot merge cu drag, un loc care să ofere servicii de calitate şi să aibă o atmosferă caldă şi primitoare, şi pentru că nu am găsit, am realizat că este o nevoie în piaţă pentru un astfel de business.
2020 a fost un an plin de incertitudini, într-adevăr. Doar că, la momentul debutului pandemiei clinica era gata, lucram la proiect de ceva vreme şi investisem timp şi bani. A fost un moment în care a trebuit să iau o decizie: continui şi deschid porţile clinicii sau pun totul pe pauză până când se termină pandemia. Şi am luat decizia, corectă de altfel, de a continua. Am văzut oportunitatea de a aduce ceva nou şi necesar pe piaţa din Bucureşti, iar provocările perioadei nu au făcut decât să mă motiveze să găsesc soluţii inovatoare pentru a demara acest proiect.
Reporter: Care au fost provocările de care v-aţi lovit la momentul lansării afacerii, dat fiind contextul de atunci?
Alexandra Crâşmaru: Contextul pandemic a adus numeroase provocări, precum restricţiile de mobilitate, incertitudinea economică şi dificultăţile logistice. Lansarea Illuma Clinique a necesitat o adaptabilitate crescută, planuri de siguranţă stricte şi o comunicare constantă cu pacienţii pentru a-i asigura că respectăm toate măsurile de protecţie. De asemenea, a fost necesar să investim mai mult în marketing digital pentru a ajunge la clienţi, dat fiind că evenimentele fizice şi interacţiunile directe erau limitate.
Reporter: Care au fost investiţiile iniţiale, ce buget au presupus şi unde aţi ajuns astăzi cu investiţiile?
Alexandra Crâşmaru: Investiţiile iniţiale au fost semnificative, incluzând achiziţionarea echipamentelor de ultimă generaţie, amenajarea clinicii şi recrutarea unei echipe de profesionişti. Bugetul iniţial a fost de aproximativ 300.000 de euro. Până în prezent, investiţiile totale au crescut considerabil, deoarece am continuat să aducem tehnologii noi şi să extindem gama de servicii oferite. De asemenea, am investit constant în marketing, dar şi în formarea echipei.
Reporter: Ce servicii oferă Illuma Clinique, cui se adresează, ce aparatură/produse folosiţi şi din ce specialişti este formată echipa clinicii?
Alexandra Crâşmaru: Illuma Clinique oferă o gamă largă de servicii de dermatologie estetică şi tratamente corporale. Ne adresăm atât femeilor, cât şi bărbaţilor care doresc să îşi îmbunătăţească aspectul fizic şi să aibă grijă mai bine de sănătatea pielii lor. Folosim aparatură de ultimă generaţie, cum ar fi Laserul CO2, Ultraformer III, echipamente de radiofrecvenţă şi terapii cu ultrasunete. Echipa noastră este formată din dermatologi, esteticieni şi specialişti în diverse proceduri estetice, toţi cu o vastă experienţă în domeniu şi foarte dedicaţi.
• "Cele mai frecvente probleme pentru care clienţii ne solicită ajutorul sunt legate de îmbătrânirea prematură a pielii"
Reporter: Care sunt cele mai frecvente probleme pentru care vi se adresează clienţii şi cum le abordaţi? Care sunt recomandările pe care le faceţi persoanelor ce apelează la procedurile dumneavoastră? Ce trebuie să facă acestea în paralel cu procedurile?
Alexandra Crâşmaru: Cele mai frecvente probleme pentru care clienţii noştri ne solicită ajutorul sunt în primul rând cele legate de îmbătrânirea prematură a pielii, precum ridurile şi petele pigmentare. De asemenea, pacienţii vin la noi pentru acnee, cicatrici, celulită şi depozite de grăsime, pentru alopecie, hiperhidroză sau aluniţe. Abordăm aceste probleme prin evaluarea detaliată a fiecărui pacient şi personalizarea tratamentelor în funcţie de nevoile specifice. Le recomandăm pacienţilor să menţină o rutină de îngrijire a pielii adecvată, să urmeze o dietă echilibrată şi să facă exerciţii fizice regulat pentru a susţine rezultatele tratamentelor. De asemenea, este esenţial să utilizeze produse de protecţie solară şi să hidrateze pielea corespunzător, dar şi să urmeze indicaţiile specialiştilor.
Reporter: Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru menţinerea rezultatelor procedurilor?
Alexandra Crâşmaru: Pentru a menţine rezultatele procedurilor, este important să urmeze recomandările specialistului. În funcţie de problema specifică pe care pacientul o întâmpină, rezultatele sunt menţinute apoi cu o rutină bine stabilită şi susţinută de tratamente topice, acolo unde este cazul. Dacă vorbim, de exemplu, despre botox, pacientul nu trebuie să mai facă nimic acasă pentru a menţine rezultatele. Însă, este necesar să repete procedura atunci când toxina botulinică îşi pierde din efect. Asta nu înseamnă că nu este utilă o rutină de îngrijire bine stabilită pentru a avea o piele sănătoasă. Programările regulate pentru tratamente de întreţinere şi consultările periodice cu dermatologul pot ajuta la menţinerea şi îmbunătăţirea rezultatelor obţinute.
Reporter: Piaţa pe care activaţi este în continuă expansiune, procedurile non şi minim invazive fiind tot mai căutate. Care sunt tendinţele actuale în materie şi cum vedeţi evoluţia viitoare a acestora?
Alexandra Crâşmaru: Tendinţele actuale în domeniul esteticii se îndreaptă tot mai mult către proceduri non şi minim invazive, care oferă rezultate vizibile şi recuperare rapidă. Tehnologii precum Laserul CO2 şi Ultraformer III sunt foarte solicitate datorită eficacităţii lor şi a timpului redus de recuperare. În viitor, anticipăm o creştere a cererii pentru tratamente personalizate şi tehnologii avansate care să ofere rezultate naturale şi durabile, fără să fie necesare intervenţii invazive. Trendul este spre natural şi spre prevenţie, nu spre tratare, aşa cum era în trecut.
• "Piaţa de estetică şi remodelare corporală continuă să crească într-un ritm rapid"
Reporter: Care este dinamica pieţei de estetică/remodelare corporală în 2024?
Alexandra Crâşmaru: În 2024, piaţa de estetică şi remodelare corporală continuă să crească într-un ritm rapid. Pacienţii caută tot mai mult soluţii care să le ofere îmbunătăţiri vizibile fără intervenţii chirurgicale majore. Caută, de asemenea, proceduri care să le susţină eforturile de remodelare obţinute prin dietă şi sport. Mai ales după vârsta de 35 de ani, procesul de slăbire şi tonifiere este mai lent, laxitatea pielii este crescută. Astfel, pe lângă sport şi dietă, pacienţii caută proceduri care să îi ajute să obţină mai repede rezultatele dorite, fără chirurgie. Tehnologiile avansate şi procedurile minim invazive sunt în centrul atenţiei, iar cererea pentru tratamente personalizate şi rezultate naturale este în continuă creştere.
Reporter: Ce cifră de afaceri aţi avut în 2023 şi cum estimaţi că veţi încheia anul curent? Care servicii au cea mai mare pondere în veniturile realizate?
Alexandra Crâşmaru: În 2023, Illuma Clinique a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 500.000 de euro. Pentru anul curent, estimăm o creştere de circa 20%, datorită extinderii gamei de servicii şi sporirii numărului de pacienţi. Serviciile care au cea mai mare pondere în veniturile noastre sunt tratamentele injectabile.
Reporter: Ce aveţi în plan pe mai departe, în vederea dezvoltării afacerii pe care o conduceţi?
Alexandra Crâşmaru: Planurile noastre pentru viitor includ deschiderea unei noi locaţii pentru a fi mai accesibili şi a deservi o bază mai largă de clienţi. De asemenea, intenţionăm să extindem echipa de specialişti şi să diversificăm gama de servicii oferite pentru a răspunde cât mai bine nevoilor în continuă schimbare ale pacienţilor noştri. Continuăm să investim în echipamente şi tehnologii noi pentru a ne menţine angajamentul de a oferi soluţiile optime în domeniul sănătăţii şi frumuseţii pielii.
Reporter: Vă mulţumesc!