Tensiunea creşte în Orientul Mijlociu, după uciderea liderului Hamas

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 august

Tensiunea creşte în Orientul Mijlociu, după uciderea liderului Hamas

English Version

Tensiunea creşte în Orientul Mijlociu, după ce Ismail Haniyeh, liderul Hamas, a fost ucis în timp ce se afla într-un imobil destinat veteranilor de război, situat în Teheran, capitala Iranului. Potrivit autorităţilor iraniene, uciderea liderului Hamas cu ajutorul unei rachete, a avut loc în jurul orei 2.00, în noaptea de marţi spre miercuri. În aceeaşi clădire în care se afla Haniyeh, la un etaj superior era şi secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, Ziad Nakhaleh, care a scăpat nevătămat din atacul asupra liderului Hamas, a anunţat postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Jerusalem Post.

Înaintea acestui atac, Israel anunţase că a reuşit să îl elimine, la Beirut, Liban, pe unul dintre liderii Hezbollah, Fuad Shukr, alias "Sayyid Muhsan", pe care autorităţile de la Tel-Aviv îl acuzau de atacarea cu rachete, sâmbăta trecută, a oraşului Majdal Shams, atac în care şi-au pierdut viaţa, pe un teren de fotbal, 12 copii, majoritatea aparţinând comunităţii druze din localitate. Potrivit autorităţilor israeliene, Fuad Shukr este responsabil şi de uciderea a 241 puşcaşi marini americani în Liban în anul 1983. De altfel, pentru acest fapt, Shukr a fost etichetat ca "terorist internaţional" în anul 2019 de către Departamentul de Stat american şi a stabilit o recompensă de 5 milioane dolari pentru informaţii care ar fi dus la prinderea şi arestarea acestuia.

În ceea ce priveşte uciderea lui Haniyeh, cotidianul israelian Jerusalem Post arată că Biroul de presă al guvernului de la Tel-Aviv a publicat, ieri dimineaţă, o postare în limba engleză pe contul official de Facebook, în care anunţa asasinarea şefului Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh. Postarea avea cuvântul "eliminat" scris pe faţa lui Haniyeh cu litere mari şi negre. După câteva minute, imaginea a fost eliminată de pe pagina oficială de Facebook a Executivului din Israel, dar mass-media de la nivel global preluase deja informaţia şi a prezentat-o ca o confirmare oficială că Israelul este responsabil pentru atacul din capitala Iranului.

În urma acestui incident, reacţiile internaţionale şi acuzaţiile la adresa Israelului au crescut în intensitate. Kremlinul a denunţat uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, şi a afirmat că acest atac riscă să destabilizeze şi mai mult situaţia din Orientul Mijlociu.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat: "Condamnăm ferm acest atac (...) Credem că astfel de acte sunt îndreptate împotriva încercărilor de a restabili pacea în regiune şi pot destabiliza considerabil o situaţie deja tensionată".

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat "asasinarea perfidă" a "fratelui" său , liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

"Fie ca Dumnezeu să aibă milă de fratele meu Ismaïl Haniyeh, care a căzut ca martir în urma acestui atac odios", a scris Recep Tayyip Erdogan pe reţeaua de socializare X, denunţând "barbaritatea sionistă".

Iranul, Hamas şi Hezbollah ameninţă cu escaladarea conflictului cu Israelul

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că ţara sa va pedepsi aspru Israelul pentru uciderea lui Haniyeh la Teheran.

"Prin acest act, regimul criminal şi terorist sionist şi-a pregătit terenul pentru o pedeapsă severă pentru sine şi considerăm că este de datoria noastră să răzbunăm sângele (al lui Haniyeh) care a fost vărsat pe teritoriul Republicii Islamice Iran", a declarat Khamenei, potrivit agenţiei oficiale de ştiri IRNA.

La rândul său, preşedintele iranian, Massoud Pezeshkian, a declarat că ţara sa "îşi va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea şi mândria sa şi îi va face pe ocupanţii terorişti să regrete actul lor laş".

De altfel, Iranul a decretat trei zile de doliu la nivel naţional în memoria lui Ismail Haniyeh, care va beneficia de două slujbe de înmormântare: una la Teheran şi alta mâine, la Doha, în Qatar, unde va fi efectiv îngropat în prezenţa reprezentanţilor facţiunilor palestiniene, precum şi a liderilor arabi şi musulmani, potrivit unui comunicat de presă emis de gruparea Hamas, preluat de Le Figaro.

Egiptul condamnă atacurile asupra liderului militar Hezbollah Fuad Shukr la Beirut şi a liderului Hamas, Ismail Haniyeh la Teheran, numindu-le o "escaladare periculoasă" care ar putea aprinde regiunea.

Ministerul egiptean de externe a afirmat că noile atacuri subminează "eforturile stăruitoare depuse de Egipt şi partenerii săi pentru a opri războiul din Fâşia Gaza" şi "indică absenţa voinţei politice israeliene de a calma situaţia". De aceea, autorităţile de la Cairo solicită Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite "să împiedice ca situaţia de securitate din regiune să scape de sub control".

Autorităţile de la Beijing au condamnat şi ele asasinarea lui Haniyeh, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Lin Jian, a afirmat că ţara sa este îngrijorată cu privire la efectele acestui incident.

Ministerul de Externe din Pakistan a catalogat asasinarea lui Haniyeh drept un act iresponsabil din partea Israelului. Oficialii de la Islamabad au declarat că Pakistanul condamnă "terorismul în toate formele sale" şi au avertizat că "aventurismului israelian în creştere" şi că "ultima acţiune a Israelului constituie o escaladare periculoasă într-o regiune instabilă".

"Asasinatele politice şi atacurile repetate asupra civililor din Gaza, în timp ce negocierile continuă, ne determină să ne întrebăm cum poate reuşi medierea atunci când o parte îl asasinează pe negociatorul aflat de cealaltă parte. Pacea are nevoie de parteneri serioşi şi de o poziţie globală împotriva dispreţului faţă de viaţa umană", a afirmat Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, premierul Qatarului, ţară care mediază negocierile dintre Hamas şi Israel privind ostaticii luaţi de luptătorii Hamas în 7 octombrie 2023.

Ministerul de Externe al Iordaniei a condamnat, prin intermediul unui comunicat de presă, asasinarea lui Ismail Haniyeh de către Israel la Teheran, afirmând că acest act reprezintă o "încălcare a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar, o crimă care va duce la escaladarea tensiunii şi la creşterea haosului în regiune".

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, au arătat că "acest asasinat va duce războiul la un nou nivel şi va avea consecinţe enorme pentru întreaga regiune", potrivit unui comunicat de presă preluat de Al Jazeera şi Le Figaro.

În urma acestor declaraţii venite din regiune, ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a declarat, ieri, că, deşi ţara sa nu doreşte intrarea într-un nou război, va fi pregătită să se apare în faţa oricărui atac aerian sau terestru.

"Logica represaliilor" în Orientul Mijlociu "nu este calea cea bună", au afirmat reprezentanţii Guvernului german. Sebastian Fischer, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei a declarat: "Este esenţial să se evite escaladarea şi contagierea regională a conflictului. Trebuie ca toată lumea să îşi păstreze raţiunea şi să reacţioneze calm".

Cert este că, după atacul organizat de Israel în Liban, secretarul de stat american al apărării, Lloyd Austin, a declarat, citat de presa israeliană şi arabă, că SUA vor sprijini Israelul în cazul unui conflict cu Hezbollah.

Cine a fost Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh, în vârsta de 62 de ani la momentul decesului, s-a născut într-o tabără de refugiaţi de lângă oraşul Gaza şi s-a alăturat Hamas la sfârşitul anilor 1980. Potrivit CNN, pe măsură ce Hamas creştea în putere, Haniyeh a urcat în ierarhie - fiind numit parte a unei "conduceri colective" secrete în 2004, apoi fiind numit prim-ministru al Autorităţii Palestiniene în 2006. Până în 2017, a devenit şeful grupului şi a fost numit "terorist global special desemnat" de către Statele Unite la scurt timp după aceea.

De-a lungul anilor, el a participat la discuţii de pace cu fostul preşedinte american Jimmy Carter şi s-a întâlnit cu alţi lideri mondiali, inclusiv cu emirul Qatarului, şeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, şi cu diplomatul chinez Wang Kejian, la începutul acestui an.

Ismail Haniyeh se afla la Teheran, deoarece marţi a participat la ceremonia de depunerea a jurământului de către noul preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian.

Haniyeh a părăsit Fâşia Gaza în 2019 şi a trăit în exil în Qatar. În aprilie 2024, un atac aerian israelian în Gaza a ucis trei dintre fiii lui Haniyeh şi patru dintre nepoţii săi. Într-un interviu acordat canalului prin satelit Al Jazeera de la acea vreme, Haniyeh a spus că asasinatele nu vor face presiuni asupra Hamas pentru a-şi atenua poziţiile în negocierile de încetare a focului în curs cu Israelul.

În iunie, 10 membri ai familiei sale şi-au pierdut viaţa în urma unui atac aerian israelian în tabăra de refugiaţi Shati din nordul Gazei. La acel moment, liderul Hamas a spus că peste 60 de membri ai familiei sale au fost ucişi din 7 octombrie 2023 încoace.

În urma uciderii lui Ismail Haniyeh, unul dintre fiii acestuia - Abdul Salam Haniyeh - a spus că uciderea tatălui său nu va pune capăt rezistenţei palestinienilor împotriva Israelului.

El a declarat pentru AlJazeera: "Tatăl meu a supravieţuit patru tentative de asasinat în timpul călătoriei sale patriotice, iar astăzi Allah i-a acordat martiriul pe care şi l-a dorit întotdeauna. El a dorit să stabilească unitatea naţională şi s-a străduit pentru unirea tuturor facţiunilor palestiniene. Acest asasinat nu va descuraja rezistenţa, care va lupta până la obţinerea libertăţii".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Vrem războaie!

    1. Exact asta urnareste Israelul! De foarte multe ori ar fi putut sa-l ucida pe Haniyeh in Doha, dar au preferat Teheranul. De ce oare? Poate pentru ca-si doresc foarte mult un conflict deschis cu Iranul, conflict in care sa atraga si SUA? Doar ca israelienii uita un lucru esential: SUA n-au castigat niciun razboi in ultimii mai mult de 70 de ani, inclusiv razboaiele din Irak si Afganistan fiind in final pierdute, Irakul fiind azi sub influenta Iranului mai mult decat oricand in trecut iar in Afganistan, ca o rusine uriasa pentru SUA, talibanii au mai multa putere decat inainte de razboi!

      Pai e mai bine ca l-au bulit la iranieni ca asa a dat in toti. Daca era in Qatar nu se escalada asa tare. Si n-au nevoie sa atraga SUA in scandal. Oricum portavioanele sunt aproape pentru interceptari si iran n-are granita cu Israel. Pe unde sa vina Ali ca prin Iordania n-are cum si daca vine prin Liban oricum e fortificat si sunt pregatiti maxim israelienii. Acelasi circ si cu turcii falimentari. Pe unde sa intre in Gaza? Marea e pazita maxim de americani.

      E plina istoria de invincibili vincibili!

      Exact - vezi mujicii cu imperialismul si teroristii cu jihadul lor cu tot.

    Israel nu poate face pace cu acesti deja asasinati teroristii .Israel este obligata sa aduca la conducerea Hamas si Hezbollah alte figuri care pot schimba discursul oferind astfel o sansa pacii .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb