Tensiuni pe pieţele din Occident

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2014

Euro scade, raportat la majoritatea valutelor pereche

Urcă preţul petrolului

Obligaţiunile ucrainene cresc

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de majoritatea valutelor pereche, în condiţiile în care preşedintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit cu liderii lumii, la Haga, pentru discuţii pe marginea opoziţiei faţă de anexarea peninsulei Crimeea la Rusia şi a sancţiunilor care ar putea afecta creşterea economică.

Euro a coborât cu 0,1% la ora 12.13, la New York, ajungând la 1,3786 dolari. La data de 20 martie, moneda unică europeană a scăzut până la 1,3749 dolari - cel mai redus curs din 6 martie. Yenul a urcat cu 0,1% ieri, faţă de moneda împărţită de 18 state din UE, atingând 140,92 unităţi/euro.

"Există un oarecare sentiment împotriva euro, în general", a declarat Robert Sinche, strateg global la "Pierpont Securities" LLC din Stamford, Connecticut. Acesta a precizat, citat de Bloomberg: "Există o incertitudine sporită cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina şi Rusia, o incertitudine care este, în mod clar, mai mult o problemă a Europei".

Tensiunile generate în Occident de anexarea Crimeei la Rusia au determinat, tot ieri, avansul cotaţiilor petrolului brut. Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a urcat cu 30 de cenţi (0,3%) la ora 11.48, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 99,76 dolari barilul. La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în mai a crescut cu 0,3%, la 107,26 doalri/baril.

Eurobondurile Ucrainei se află în cea mai lungă perioadă de avans din acest an, investitorii anticipând că guvernul de la Kiev va ajunge la un acord de sprijin cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va evita intrarea în incapacitate de plată. Conform datelor Bloomberg, randamentul obligaţiunilor de stat ucrainene cu maturitatea în 4 iunie a scăzut cu 87 de puncte de bază, la 30,68%. Randamentul titlurilor suverane ucrainene denominate în dolari, cu scadenţa în aprilie 2023, a coborât cu şapte puncte de bază, la 9,89% - cel mai redus nivel din 5 martie (luând în calcul nivelul de închidere).

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat, la finele săptămânii trecute, că instituţia pe care o conduce şi Ucraina vor conveni, zilele viitoare, un plan de finanţare pe termen scurt. În opinia sa, Ucraina are nevoie de un astfel de program ca să-şi stabilizeze economia.

Oficialul FMI nu a oferit alte detalii privind mărimea împrumutului sau condiţiile care vor fi impuse de FMI în schimbul finanţării.

O misiune a FMI se află la Kiev din 4 martie pentru negocierea acordului de finanţare. Săptămâna trecută, misiunea a fost extinsă până în 25 martie, oficialii FMI subliniind că, deşi au fost făcute "progrese semnificative" în negocieri, încă sunt discutate măsurile economice care vor fi implementate de Ucraina.

Autoriăţile din Crimeea au anunţat, ieri, punerea în circulaţie a rublei (moneda Rusiei), dar băncile şi comercianţii continuă să folosească aproape exclusiv moneda ucraineană, grivna. "Începând de astăzi (n.r. - luni) putem să efectuăm în mod oficial plăţi în ruble. Grivna rămâne în vigoare până la 1 ianuarie 2016", a afirmat premierul regiunii, Serghei Axionov.

Grivna a scăzut cu 0,9% ieri, la 10,65 unităţi/dolar, moneda ucraineană pierzând 23% de la începutul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb