Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex, dezbătută la finalul săptămânii trecute, la Predeal, nu a întâmpinat obiecţii explicite din partea participanţilor - conducerile celor două burse, oficiali ai CNVM şi SIF-uri. Unii dintre cei prezenţi au fost, însă, mai rezervaţi.
De exemplu, preşedintele Sibex, domnul Teodor Ancuţa, nu s-a exprimat în nici un fel cu privire la fuziune, iar un alt participant ne-a spus că nu s-a decis nimic concret în privinţa consolidării pieţei.
Preşedintele SIF2 "Moldova", Costel Ceocea, ne-a declarat că, în cadrul întâlnirii de la Predeal, a recomandat conducerilor celor două burse să reia demersul de fuziune, întrerupt brusc cu câţiva ani în urmă. Domnia sa a precizat: "Fragmentarea pieţei înseamnă mai multe costuri şi pentru intermediari şi pentru investitori, motiv pentru care, printr-o eventuală fuziune, ar fi înlăturate unele dintre costurile actuale determinate de existenţa celor două burse. Noi putem să le facem doar recomandări, nu putem să influenţăm decisiv conducerile celor două burse. Întâlnirea de la Predeal a fost una consultativă, de lucru. Nu am stabilit un plan concret de acţiune, nici vreo măsură imperativă".
Totuşi, potrivit unui comunicat al BVB, cei prezenţi s-au pronunţat pentru reluarea procesului de fuziune, preferând o piaţă consolidată, în locul uneia fragmentate.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul ne-au spus: "Primul pas în vederea fuziunii ar fi ca adminis-tratorii celor două burse să supună la vot fuziunea, astfel încât să fie luată o decizie oficială. Consiliile de Administraţie ale celor două societăţi ar urma să se ocupe şi de întocmirea rapoartelor de evaluare şi de alte demersuri necesare fuziunii, după care să convoace acţionarii şi să supună aprobării lor fuziunea şi rapoartele în baza cărora aceasta ar urma să aibă loc".
• SIF-urile, nemulţumite că trebuie să raporteze toate tranzacţiile pe care le încheie cu acţiuni ale operatorilor de piaţă
Şefii societăţilor de investiţii financiare au profitat de întâlnirea cu CNVM şi cu oficialii BVB şi Sibex ca să solicite armonizarea cerinţelor de raportare pentru emitenţii de la bursă, atragând atenţia că SIF-urile ar fi discriminate pentru că li s-ar cere să îndeplinească mai multe cerinţe de raportare decât alte organisme de plasament colectiv.
Costel Ceocea, ne-a declarat: "Potrivit unei cerinţe impuse de BVB în 1999, SIF-urile sunt obligate să raporteze tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari, să calculeze săptămânal activul net şi să raporteze lunar deţinerile, în timp ce alţi emitenţi similari trebuie să facă acest lucru doar semestrial. În plus, SIF-urile sunt obligate să raporteze toate operaţiunile de tranzacţionare cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, ale Bursei de la Sibiu sau ale Depozitarilor, în condiţiile deţinerilor sub 5%. În niciun caz nu ne dorim să fim mai puţin transparenţi decât până acum, tot ce am făcut a fost să subliniem necesitatea armonizării obligaţiilor de raportare pentru toţi emitenţii pieţei de capital autohtone, conform cu cele de pe pieţele de capital din Uniunea Europeană".
1. SBX
(mesaj trimis de Eu în data de 24.01.2011, 11:24)
Este cumva o stire care sa ajute la vanzarea mai rapida a actiunilor SBX puse la vanzare?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2011, 12:27)
Daca fuziunea ajunge pe mina SIf-urilor, va fi un esec de proportii...Ca Sif-uriili "care este"..