Tentativa de fuzionare a BVB - Sibex a fost reluată

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2011

Teodor Ancuţa, Stere Farmache

Teodor Ancuţa, Stere Farmache

Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex, dezbătută la finalul săptămânii trecute, la Predeal, nu a întâmpinat obiecţii explicite din partea participanţilor - conducerile celor două burse, oficiali ai CNVM şi SIF-uri. Unii dintre cei prezenţi au fost, însă, mai rezervaţi.

De exemplu, preşedintele Sibex, domnul Teodor Ancuţa, nu s-a exprimat în nici un fel cu privire la fuziune, iar un alt participant ne-a spus că nu s-a decis nimic concret în privinţa consolidării pieţei.

Preşedintele SIF2 "Moldova", Costel Ceocea, ne-a declarat că, în cadrul întâlnirii de la Predeal, a recomandat conducerilor celor două burse să reia demersul de fuziune, întrerupt brusc cu câţiva ani în urmă. Domnia sa a precizat: "Fragmentarea pieţei înseamnă mai multe costuri şi pentru intermediari şi pentru investitori, motiv pentru care, printr-o eventuală fuziune, ar fi înlăturate unele dintre costurile actuale determinate de existenţa celor două burse. Noi putem să le facem doar recomandări, nu putem să influenţăm decisiv conducerile celor două burse. Întâlnirea de la Predeal a fost una consultativă, de lucru. Nu am stabilit un plan concret de acţiune, nici vreo măsură imperativă".

Totuşi, potrivit unui comunicat al BVB, cei prezenţi s-au pronunţat pentru reluarea procesului de fuziune, preferând o piaţă consolidată, în locul uneia fragmentate.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul ne-au spus: "Primul pas în vederea fuziunii ar fi ca adminis-tratorii celor două burse să supună la vot fuziunea, astfel încât să fie luată o decizie oficială. Consiliile de Administraţie ale celor două societăţi ar urma să se ocupe şi de întocmirea rapoartelor de evaluare şi de alte demersuri necesare fuziunii, după care să convoace acţionarii şi să supună aprobării lor fuziunea şi rapoartele în baza cărora aceasta ar urma să aibă loc".

SIF-urile, nemulţumite că trebuie să raporteze toate tranzacţiile pe care le încheie cu acţiuni ale operatorilor de piaţă

Şefii societăţilor de investiţii financiare au profitat de întâlnirea cu CNVM şi cu oficialii BVB şi Sibex ca să solicite armonizarea cerinţelor de raportare pentru emitenţii de la bursă, atragând atenţia că SIF-urile ar fi discriminate pentru că li s-ar cere să îndeplinească mai multe cerinţe de raportare decât alte organisme de plasament colectiv.

Costel Ceocea, ne-a declarat: "Potrivit unei cerinţe impuse de BVB în 1999, SIF-urile sunt obligate să raporteze tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari, să calculeze săptămânal activul net şi să raporteze lunar deţinerile, în timp ce alţi emitenţi similari trebuie să facă acest lucru doar semestrial. În plus, SIF-urile sunt obligate să raporteze toate operaţiunile de tranzacţionare cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, ale Bursei de la Sibiu sau ale Depozitarilor, în condiţiile deţinerilor sub 5%. În niciun caz nu ne dorim să fim mai puţin transparenţi decât până acum, tot ce am făcut a fost să subliniem necesitatea armonizării obligaţiilor de raportare pentru toţi emitenţii pieţei de capital autohtone, conform cu cele de pe pieţele de capital din Uniunea Europeană".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este cumva o stire care sa ajute la vanzarea mai rapida a actiunilor SBX puse la vanzare?

    Daca fuziunea ajunge pe mina SIf-urilor, va fi un esec de proportii...Ca Sif-uriili "care este"..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb