TENTATIVA DE LOVITURĂ DE STAT DIN TURCIA Premierul Yildirim: "Putem pune sub semnul întrebării relaţia de prietenie cu SUA"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2016

John Kerry

John Kerry

Kerry: "Afirmaţiile că SUA au fost implicate în puci sunt false şi dăunătoare"

Yildirim, despre SUA: "O ţară care îl adăposteşte pe Gulen va fi considerată în război cu Turcia"

Zvonuri despre o posibilă lovitură de stat circulau din martie

Preşedintele Recep Erdogan l-a acuzat de tentativa de lovitură de stat pe clericul Fethullah Gulen

---------

Actualizare 19:33 Ambasadorul SUA în Turcia respinge "categoric" implicarea în lovitura de stat eşuată

John Bass, ambasadorul SUA în Turcia, a afirmat astăzi că relatările din mass-media şi comentariile unor persoane publice care sugerează că Washingtonul ar fi sprijinit tentativa de lovitură de stat sunt "categoric neadevărate" şi a precizat că astfel de speculaţii au dăunat prieteniei dintre aliaţii NATO, informează Reuters.

Preşedintele Erdogan şi alţi responsabili turci au susţinut că în spatele tentativei de lovitură de stat se află predicatorul islamist Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în Pennsylvania.

Într-o declaraţie postată pe website-ul ambasadei SUA la Ankara, ambasadorul John Bass menţionează că Washingtonul este dispus să ofere Turciei asistenţă în investigarea tentativei de lovitură de stat şi că va lua în considerare orice solicitare de extrădare dacă se întrunesc condiţiile legale.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:56 John Kerry ameninţă Turcia cu excluderea din NATO "dacă abandonează principiile democratice"

Turcia riscă excluderea din NATO dacă va abandona principiile democratice şi pe cele ale statului de drept, a avertizat astăzi John Kerry, secretarul de stat al SUA, informează pagina online a ziarului The Washington Post.

John Kerry a reiterat susţinerea pentru actuala administraţie din Turcia, dar a atras atenţia în privinţa respectării principiilor democratice.

"Şi Alianţa Nord-Atlantică are condiţionalităţi privind respectarea democraţiei", a declarat secretarul de stat american, după participarea la reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor UE, de la Bruxelles.

Kerry a mai punctat faptul că "în mod evident, mulţi oameni au fost arestaţi foarte repede".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:58

Premierul turc Binali Yildirim a accentuat presiunea asupra Washingtonului pentru a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de puci eşuate din noaptea de vineri, informează Reuters.

"Am fi dezamăgiţi dacă prietenii noştri (americani) ne-ar spune să prezentăm dovezi chiar dacă membri ai organizaţiei asasine încearcă să distrugă un guvern ales, la indicaţiile acestei persoane", a afirmat Yildirim, referindu-se la predicator şi la susţinătorii acestuia din Turcia şi din străinătate.

"În acest stadiu, ar putea fi chiar pusă sub semnul întrebării prietenia noastră", a adăugat Yildirim.

(S.A.)

-----------

Secretarul de stat american John Kerry i-a declarat sâmbătă ministrului turc de externe Mevlut Cavosoglu că afirmaţiile publice sugerând că Statele Unite au fost implicate în lovitura de stat eşuată din Turcia sunt false şi afectează negativ relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, informează Reuters.

Kerry a insistat ca Turcia să dea dovadă de reţinere şi să respecte regulile statului de drept în timpul investigaţiei sale asupra complotului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat John Kirby într-un comunicat.

"El a spus clar că Statele Unite sunt dispuse să ofere asistenţă autorităţilor turce în efectuarea acestei anchete, dar că insinuările publice sau afirmaţiile cu privire la un rol al Statelor Unite în încercarea de lovitură de stat sunt extrem de false şi dăunătoare pentru relaţiile noastre bilaterale", a subliniat Kirby, citat de Reuters.

Anterior, premierul turc Binali Yildirim a făcut o declaraţie dură la adresa SUA. El a spus: "O ţară care îl adăposteşte pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei şi va fi considerată în război cu Turcia".

Reacţia vine în contextul în care preşedintele Recep Erdogan l-a acuzat de tentativa de lovitură de stat pe clericul Fethullah Gulen, unul dintre oponenţii săi politici. Gulen s-a autoexilat în SUA de mai mulţi ani.

Acesta mai este acuzat de administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să construiască "o structură paralelă" în armată, justiţie, mass-media şi învăţământ pentru a prelua puterea în Turcia, acuzaţii negate de Gulen.

Clericul musulman a declarat sâmbătă că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată şi a cerut poporului turc să nu vadă intervenţia armatei într-o lumină pozitivă, informează Reuters.

"Există o mică şansă, există posibilitatea ca lovitura de stat să fi fost înscenată", a declarat Gulen reporterilor prin intermediul unui traducător în statul Pennsylvania, unde locuieşte. "Ar putea fi un motiv pentru acuzaţii la adresa tribunalelor şi asociaţiilor", a adăugat el.

Gulen a mai spus că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară, în timp ce a criticat guvernul preşedintelui Tayyip Erdogan.

"Se pare că ei nu au nicio toleranţă pentru o mişcare sau grup, orice organizaţie care nu este sub controlul lor total", a declarat el, citat de Reuters.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, John Kerry a declarat că este la curent cu tentativa de lovitură de stat din Turcia şi speră că în această ţară va fi "pace şi stabilitate": "Am văzut informaţiile, dar deocamdată nu am mai multe detalii. Sper că va fi pace, stabilitate şi continuitate în Turcia, dar nu am nimic de adăugat cu privire la ceea ce se întâmplă chiar acum".

Declaraţia "la cald" a lui Kerry a lăsat loc la interpretări privind o posibilă implicare a SUA în tentativa de lovitură de stat.

Surse din cadrul comunităţii de informaţii turce au declarat pentru Q Magazine că "totul a fost organizat cu sprijin activ din Statele Unite".

Potrivit aceloraşi surse, Preşedintele Erdogan a devenit incomod din cauza instransigenţei cu care conduce ţara, dar mai ales pentru că o trilaterală - la care lucrează susţinut -Rusia-Turcia-Israel, ar schimba enorm polii de putere în Europa.

Un fost ofiţer de rang înalt al armatei americane Lt.Col(r) Ralph Peters a declarat vineri noapte, la postul de televiziune Fox News, textual: "Dacă lovitura militară reuşeşte, islamiştii pierd şi noi câştigăm!", relatează Q Magazine, care adaugă: "Peters este absolvent al Universităţii din Pennsylvania, stat în care îşi are cartierul general şi imamul musulman Fethullah Gulen, cândva aliat al preşedintelui turc, Recep Tayip Erdogan, actualmente cel mai înverşunat opozant al său şi, potrivit mai multor surse din Intelligence-ul Turciei, omul pe care Statele Unite mizau pentru preluarea puterii după lovitura de azi-noapte.

Petres a lucrat în serviciul de informaţii militar american, petrecând 10 ani în Germania, devenind ulterior ofiţer specializat pe spaţiul Uniunii Sovietice".

SUA cer Turciei dovezi privind implicarea clericului Fethullah Gulen în tentativa de lovitură

de stat

John Kerry a mai spus, sâmbătă, că Statele Unite vor ajuta Turcia în ancheta privind lovitura de stat militară eşuată şi invită autorităţile turce să furnizeze probe împotriva clericului musulman Fethullah Gulen.

Potrivit agenţiei Reuters, clericul Fethullah Gulen a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această lovitură de stat şi a spus că o condamnă "în cei mai puternici termeni".

Aflat în vizită în Luxemburg, John Kerry a declarat că Washingtonul încă nu a primit din partea autorităţilor turce vreo cerere de extrădare pentru Fethullah Gulen, dar a adăugat că se aşteaptă ca guvernul turc să aducă în discuţie această chestiune.

Zvonuri despre o posibilă lovitură de stat circulau din martie

Zvonuri despre o posibilă lovitură de stat în Turcia circulau încă din luna martie.

Atunci, armata turcă a dezminţit categoric orice intenţie de lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, după ce Newsweek a publicat un articol intitulat "Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan în Turcia?".

Autorul articolului, Michael Rubin, fost responsabil al Departamentului Apărării, scria că situaţia din Turcia se va înrăutăţi şi mai mult, şi nu doar din cauza deteriorării securităţii după un val de atacuri teroriste, relatează Euractiv.

Cercetătorul atrăgea atenţia şi asupra declinului lirei turceşti cu impact asupra puterii de cumpărare, a datoriei private scăpate de sub control şi problemelor cu care se confruntă mai nou turismul sau asupra faptului că Turcia are probleme mari şi cu fenomenul corupţiei.

În tot acest timp, preşedintele Erdogan îşi băga la închisoare oponenţii, prelua controlul asupra publicaţiilor critice, ameninţa cu dizolvarea Curţii Constituţionale şi construia palate uriaşe, mai arată sursa citată. Comportamentul său crea îngrijorare inclusiv printre membrii partidului său, care vorbeau despre "paranoia în creştere" a liderului de la Ankara.

În ultimele luni, regimul Erdogan a pus pumnul în gură presei şi a schimbat judecători ce nu îi serveau interesele. Autorul apreciază că, în cazul unei lovituri de stat, favoriţii în cursa pentru Casa Albă nu vor condamna iniţiativa, şi vor colabora cu noul regim. De asemenea, el susţine că prietenii lui Erdogan, din interior şi din exterior, îl vor lăsa singur în cazul în care va pierde puterea.

Armata turcă are la activ trei lovituri de stat: în 1960, 1971 şi 1980. În 1997, a înlăturat de la putere un guvern proislamist condus de Necmettin Erbakan, mentorul politic al actualului preşedinte turc.

Cronologia evenimentelor loviturii de stat eşuate din Turcia

O tentativă de lovitură militară de stat în Turcia a eşuat sâmbătă, după ce populaţia a răspuns chemării preşedintelui Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l sprijini.

În timpul confruntărilor, 265 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 1.440 au fost rănite, a anunţat sâmbătă în timpul unei conferinţe de presă la Ankara premierul turc Binali Yildirim, citat de Reuters.

Numărul morţilor în rândul civililor şi trupelor guvernamentale este de 161, în timp ce în rândul puciştilor este de 104, iar 20 dintre aceştia din urmă sunt organizatori ai loviturii de stat.

De asemenea, oficialul turc a precizat că au fost arestaţi 2.839 de militari din rândul puciştilor, printre ei numărându-se atât soldaţi cât şi ofiţeri de rang înalt. Premierul a mai anunţat că autorităţile au controlul deplin asupra situaţiei în capitala Ankara.

Redăm mai jos principalele momente care au marcat lovitura de stat eşuată din Turcia.

VINERI, ORA 22:00

Tentativa de lovitură de stat a fost remarcată, iniţial, atunci când utilizatorii de social media au anunţat că forţele de jandarmerie au blocat podurile Bosphorus şi Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, în timp ce avioane ale forţelor armate au zburat deasupra instituţiilor militare din Ankara.

ORA 22:30

Prim-ministrul Binali Yildirim a declarat mass-mediei că există posibilitatea ca un grup din cadrul armatei să încerce realizarea unei lovituri de stat.

ORA 23:50

Cei implicaţi în tentativa loviturii de stat ocupă clădirea Statului Major General din Ankara, iar mai multe ciocniri izbucnesc între ofiţerii de poliţie. Agenţia de stat Anadolu (AA) a raportat că şeful Statului Major General, generalul Hulusi Akar a fost luat ostatic. Organizaţiile provinciale care fac parte din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării(AK) au fost înconjurate de soldaţi.

O declaraţie nesemnată a fost postată pe site-ul forţelor armate turce (TSK), în care cei implicaţi în tentativa loviturii de stat au declarat că au preluat controlul asupra ţării. De asemenea, declaraţia a fost citită în direct de o prezentatoare de ştiri aflată sub ameninţarea cu arma, la televiziunea de stat turcă, al cărei sediu a fost ocupat de complotişti.

SÂMBĂTĂ, ORA 00:20

Ministrul apărării Fikri Işik a anunţat că cei care încearcă să realizeze lovitura de stat acţionează în afara zonei de comandă şi a precizat că declaraţia privind tentativa organizată de armata turcă este falsă.

La Istanbul, cei implicaţi în tentativa loviturii de stat au confiscat turnul de control al traficului aerian de pe Aeroportul Internaţional Ataturk.

La Ankara, un grup de soldaţi au înconjurat sediul Agenţiei Naţionale de Informaţii (MIT). Un elicopter care a zburat deasupra zonei a deschis focul asupra clădirii.

ORA 00:30

Preşedinte Recep Tayyip Erdogan a vorbit în direct prin FaceTime din districtul Marmaris situat în sud-vestul provinciei Mugla.

ORA 01:10

Generalul Ümit Dundar, comandantul Armatei Întâi, a declarat că a colaborat cu guvernatorul Vasip Şahin pentru demontarea tentativei loviturii de stat de la Istanbul. Soldaţii care au ocupat aeroportul Ataturk au abandonat turnul de control al traficului, iar cetăţenii au intrat în clădire.

ORA 02:05

La Ankara, un elicopter folosit de complotişti a fost doborât de avioane F-16. Cei implicaţi în tentativa loviturii de stat au ucis 17 ofiţeri de poliţie, în timp ce doi civili au fost omorâţi la complexul naţional TURKSAT.

Parlamentul convocat, a reunit 100 de deputaţi, care au anunţat că se va organiza o convenţie de urgenţă.

Ofiţerii de poliţie şi un grup de cetăţeni au neutralizat patru soldaţi, inclusiv un ofiţer superior, care au ocupat clădirea TRT. Şeful de comandă al jandarmeriei din provincia Bursa a fost reţinut.

ORA 02:40

La Ankara, explozii puternice au fost auzite în clădirea Parlamentului în care se aflau 100 de deputaţi prezenţi.

ORA 03:10

La Istanbul, avionul preşedintelui Erdogan a aterizat pe Aeroportul Internaţional Ataturk. Aşa cum a anunţat prim-ministrul Yildirim, a fost declarată o zonă de interdicţie aeriană.

ORA 03:30

O altă explozie a fost auzită în Parlament. Deputaţii au căutat adăpost.

ORA 04:00

Preşedinte Erdogan este întâmpinat de susţinători la aeroport.

ORA 4:05

Un grup de militari a deschis focul asupra hotelului din Marmaris, unde Erdogan a fost cazat în timpul vacanţei.

ORA 4:30

La Aeroportul Internaţional Ataturk, Preşedintele Erdogan a vorbit presei şi a dat detalii cu privire la tentativa de lovitură de stat.

ORA 6:30

Erdogan s-a adresat oamenilor la Aeroportul Internaţional Ataturk. "Sunt recunoscător, în numele naţiunii mele. Ultima seară a dezvăluit fapte criminale realizate de către statul paralel [mişcarea Gulenistă]. Aceştia au efectuat un atac terorist." El a cerut oamenilor să rămână în stradă până când totul va reveni la normal.

ORA 08:00

În timp ce situaţia a revenit la normal la Istanbul, 50 de soldaţi aparţinând fracţiunii care au organizat lovitura de stat s-au predat ofiţerilor de poliţie de pe podul Bosfor. Reuters a raportat că clădirea Statului Major General este sub controlul soldaţilor loiali guvernului.

ORA 08:15

Reprezentanţii poliţiei au anunţat că 16 soldaţi au fost ucişi, iar alţi 250 au fost reţinuţi la Comandamentul General al Jandarmeriei din Istanbul.

ORA 08:30

Şeful Statului Major generalul Hulusi Akar a fost salvat de către o echipă a Forţelor Speciale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sunt doi oameni de pe Pamant care ridica vocea la Americani.

    China le da peste nas la americani. 

    Sua trebuia sa le dea omul pe care il cere Turcia.

    Cum reactiona Sua daca era invers firul evenimentelor?

    1. Chiar nu știi cum reacționa SUA? Păi documentează-te despre aceeași situație în care SUA (Bush) îl cerea pe bin Laden Afganistanului. Talibanii au spus că îl predau dacă li se prezintă dovezi. Americanii au prezentat ... bombele.

      Asa este!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb