• Interviu cu domnul Gabriel Zbârcea,Managing Partner, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
Reporter: Cum apreciaţi contribuţia actuală a privatizării în PIB-ul României?
Gabriel Zbârcea: Contribuţia privatizării în acest moment este aproape inexistentă, dacă ne raportăm la anii de glorie ai privatizărilor. Tentativele actuale de privatizare a unor societăţi par riscante în contextul unui climat incert, în care investitorii străini sunt în general rezervaţi în a lua decizii strategice pe termen lung. Totuşi, în cazul în care s-ar concretiza, s-ar putea atrage sume importante la bugetul de stat în acest an de ordinul sutelor de milioane de euro, chiar peste 1 miliard de euro.
Reporter: Consideraţi că procesul de privatizare din România a fost unul de succes? Ce beneficii/prejudicii am avut în urma procesului de privatizare?
Gabriel Zbârcea: Procesul de privatizare în România a fost un demers absolut necesar în contextul tranziţiei de la o economie centralizată la o economie de piaţă. Şi cu rezultate calificate la acel moment drept foarte bune de către forurile internaţionale. De altfel, paşii făcuţi în această direcţie şi implementarea cu succes a diverselor reforme ne-au asigurat locul în Uniunea Europeană. Sigur, poate fi discutabil dacă metodele de privatizare au fost cele potrivite, dacă procedura de selecţie a câştigătorilor a fost transparentă, dacă preţul de vânzare a fost corect ş.a.m.d.
Per ansamblu, ceea ce s-a întâmplat în România a reflectat voinţa politică de la acel moment, internă şi internaţională, cât şi experienţa noastră ca stat democratic. Sigur că au existat privatizări de succes, dar şi privatizări ce pot fi calificate drept eşuate. Mă refer la acele privatizări în care singurul obiectiv al cumpărătorului a fost valorificarea activelor societăţii privatizate şi nicidecum susţinerea şi creşterea producţiei prin investiţii în retehnologizare şi modernizare.
În general vorbind, procesul de privatizare din România post-decembristă a contribuit la consolidarea percepţiei la nivel internaţional că România oferă un mediu favorabil afacerilor.
Asta s-a tradus în multiplicarea ratei investiţiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea anumitor sectoare de producţie, specializarea forţei de muncă. Deci au existat beneficii directe în economie. Pe plan extern, prin integrarea României în structurile euroatlantice şi europene, s-au intensificat schimburile comerciale, transferul de know-how etc. A fost vorba despre mesajul pe care l-am transmis comunităţii internaţionale de afaceri şi modul în care România reuşise la un moment dat să atragă încrederea investitorilor.
Ceea ce cu siguranţă s-ar fi putut face mult mai bine ţine de monitorizarea post-privatizare şi de accelerarea reformelor în cazul acelor societăţi de stat şi companii cu capital majoritar de stat neperformante.
Reporter: Taxele plătite de companiile privatizate au avut o contribuţie semnificativă în bugetul de stat, având în vedere că, înainte de privatizare, acumulau multe datorii?
Gabriel Zbârcea: O procedură de privatizare este de succes nu prin raportare la datoriile înlăturate sau de care bugetul public a fost degrevat, ci prin prisma efectelor de multiplicare în economie urmare a realizării investiţiilor asumate, locurilor de muncă nou create. Sigur că, în acest context, taxele şi contribuţiile post-privatizare ale unei societăţi redresate, profitabile pot deveni importante. De altfel, avem cazuri de societăţi care, urmare a realizării investiţiilor asumate de cumpărător la momentul privatizării şi susţinerii şi extinderii fluxului de producţie, se numără printre cele mai performante companii din România la acest moment.
Reporter: În ce procent se bazează bugetul de stat pe taxele şi impozitele achitate de marile companii?
Gabriel Zbârcea: Taxele şi impozitele colectate de la marii contribuabili ar trebui să deţină o pondere importantă în veniturile la bugetul de stat. Înţeleg însă că, în România, acest procent se situează undeva la maxim 40%.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. Comparati cu Polonia !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 03.08.2012, 13:23)
Comparati cu Polonia !
Nu mai veniti cu generalitati de pe banca scolii !
Industria este impartita si ea pe ramuri economice.
Cand privatizezi resurse nu se aplica multiplicarea !
In Romania sa furat nu privatizat !