Teodor Ancuţa: "Sibex nu mai este un pericol pentru BVB"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2012

Teodor Ancuţa: "Sibex nu mai este un pericol pentru BVB"

Interviu cu domnul Teodor Ancuţa, fost preşedinte al Sibex

Reporter: Stimate domnule Teodor Ancuţa, cum caracterizaţi evoluţia "Sibex", de când aţi fost înlocuit de către domnul Cristian Sima, în luna mai 2011?

Teodor Ancuţa: Cred că "Sibex" urmează un drum greşit, merge într-o direcţie care, într-un timp relativ scurt, îi va nemulţumi pe majoritatea acţionarilor, inclusiv pe trădători.

Rezultatele "Sibex", prezentate recent de conducere, în Adunarea Generală a Acţionarilor, arată, în opinia mea, că sunt cele mai slabe din ultimii şase ani, iar cele ale Casei Române de Compensaţie (CRC), cele mai slabe din ultimii 13 ani.

În anul 2011, activitatea "Sibex" s-a încheiat cu o pierdere financiară de 595.932 lei, faţă de un profit de 237.723 în 2010 (an în care am avut cele mai mari cheltuieli - am lansat piaţa spot, noi produse - indicele DJ, certificate de dioxid de carbon, am implementat platforma Treyport).

Profitul mediu net, înregistrat de Sibex în ultimii trei ani (2008-2010), a fost de 2.640.000 lei, iar la Casa de Compensaţie, în aceeaşi perioadă, s-au acordat dividende de 2.200.000 lei, pentru 41% din acţiuni, cât deţine "Sibex".

2011 a fost primul an din istoria "Casei Române de Compensaţie" în care a înregistrat o pierdere financiară (de 408.659 lei).

Părerea mea este că actuala conducere este interesată să "mănânce" cele 11 milioane euro lăsate în conturi la grupul "Sibex" ("Sibex", CRC, "Depozitar").

Cheltuielile de sute de mii lei pe deplasări, publicitate, creşteri salariale nu au adus venituri în plus, ci dimpotrivă.

În materialul transmis la AGA, era menţionată o deplasare în Elveţia de 35.000 lei, iar eu în 17 ani nu am cheltuit pe toate deplasările mele interne şi externe o asemenea sumă.

Cred că toate cele trei puciuri organizate ca să fiu înlocuit - în 15.12.2010, 29.04.2011 şi 15.07.2011 - au avut ca principal scop cheltuirea banilor din cont.

"Sibex" nu mai are credibilitatea pe care a avut-o până în decembrie 2010, când a avut loc primul puci, şi spun aceasta pentru că, atunci, 96,7% din acţionari au participat la majorarea capitalului social al bursei cu suma de aproape 3 milioane de euro; astăzi, ar mai veni cineva la majorarea capitalului social?!

Bursa de la Varşovia ar mai cumpăra acţiuni?!

Cu reprezentanţi în CA Sibex care nu deţin nicio acţiune, probabil că şi trădătorilor, în final, le va părea rău de ceea ce au făcut.

În discursul meu de la AGA de bilanţ din 2011, am spus că "Sibex" este o fabrică de făcut bani, dar trebuie ca Executivul să muncească zi şi noapte ca să ţină aproape toţi intermediarii (deoarece nu există bursă în lume în care un broker [n.r. - se refera la WBS] să realizeze 37% din volumul de contracte).

Pentru a creşte volumul de contracte şi societăţi care doresc să se listeze, trebuie credibilitate şi transparenţă, atât pentru intermediari cât şi pentru clienţi.

O administraţie eficientă a societăţii presupune să cheltuieşti mai puţin decât produci şi nu invers, cum se întâmplă acum.

Reporter: În ultima perioadă, "Sibex" a anunţat record după record, în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, volumul tranzacţionat. Cum comentaţi?

Teodor Ancuţa: Recordurile se reflectă în numărul de contracte din 2011, comparativ cu 2010, când volumul a fost mai mic cu 11.220 de contracte. Cu tot efortul disperat al WBS, care a realizat peste 37% din volumul de contracte, nu s-a reuşit nici realizarea volumului din 2010. Dacă ar mai fi doi intermediari ca WBS, ar fi fost posibil chiar să se depăşească volumul din 2010 (unicat în lume).

Cu toate lăudăroşeniile şi promisiunile că vor lista societăţi, actuala conducere nu a reuşit să aducă nimic nou nici pe piaţa spot.

Pot să vă spun însă că recordurile s-au văzut şi la veniturile din exploatare care, în 2011, au fost cu 255.459 lei mai mici decât în 2010, iar cheltuielile din exploatare au crescut, în 2011, cu 194.017 lei, faţă de 2010.

Cel mai relevant "record" ar fi să urmărim preţul acţiunilor care, în mai şi iunie 2011, când am plecat eu de la Bursă, era de 1.65 lei, preţ care s-a menţinut în 2010 şi în 2011 până în iunie, iar acum, în anumite zile, a scăzut sub 1,10 lei pe acţiune, deci cu o treime în 10 luni.

În perioada 01.04.2011 - 21.06.2011 s-au transferat aproape 6 milioane de acţiuni Sibex, la un preţ de 1,6 lei, iar între 17.01.2012 - 16.03.2012, valoarea transferurilor a fost numai de 1.154.000 lei, la 1,2 lei pe acţiune.

S-au transferat, deci, numai 20% din numărul de acţiuni din 2011 şi cu un preţ mai mic cu 25%.

Recordurile ar putea continua, dacă studiaţi raportul cu atenţie - scăderea dramatică a numărului intermediarilor care au tranzacţionat în 2011, poziţiile deschise, sumele de conturi din marje etc.

O asemenea instituţie nu se conduce în acest fel, între două avioane...

De asemenea, cred ca zilele depozitarului, acum, sunt numărate, deoarece 3,3 milioane euro, participaţia Sibex la depozitar, trebuie readusă la Sibex pentru a fi "mâncată". Din acest motiv, cred că nici nu îi interesează să listeze vreo societate. Ţelul este altul.

Reporter: În luna martie a acestui an, Sibex a anunţat semnarea unui acord de legătură cu Depozitarul Central din Polonia - KDPW. Cris-tian Sima spune: "Avantajul societăţilor care se vor lista pe ambele pieţe, adică pe piaţa Sibex şi pe piaţa din Varşovia, va fi în primul rând cel de atragere de capital, iar în al doilea rând, respectiva societate listată dublu va fi un model de transparenţă şi de încredere pentru toţi investitorii. Dorim să menţionăm că această legătură deschide poarta spre cea mai dezvoltată piaţă de capital din punctul de vedere al IPO-urilor şi al listărilor din Uniunea Europeană". Cum comentaţi?

Teodor Ancuţa: Demersurile pentru semnarea acordurilor cu Depozitarul Central din Varşovia au fost purtate încă din 2010, imediat după lansarea pieţei spot. Polonezii au schimbat platforma de tranzacţionare şi din această cauză a fost întârziată semnarea acordului încă din perioada mea.

Cu actuala conducere a Sibex (care conduce şi CRC-ul şi Depozitarul) nu se va întâmpla nimic, nu vor creşte nici numărul de contracte ca să ajungă la media de 3 milioane a ultimilor 5 ani şi nici nu vor avea IPO-uri, ci vor intra uşor în letargie.

Reporter: Consideraţi că mutarea "Sibex" în altă clădire a avut un impact pozitiv/negativ asupra activităţii Bursei?

Teodor Ancuţa: Nu a contat unde a fost localizat sediul "Sibex", la gară, piaţa Cibin sau Calea Dumbrăvii. Sunt convins că grupul "Sibex" a avut deja cele mai bune rezultate economico-financiare şi nu vor fi niciodată depăşite, în imobilul de pe M. Kogălniceanu.

În perioada conducerii mele, am reuşit autorizarea ca operator al "Sibex", prima bursă din România autorizată de CNVM, am înfiinţat Depozitarul Sibex, piaţa spot cu listarea acţiunilor Sibex, ATS-ul cu listarea "Prodplast", am reuşit să facem din Sibex o bursă de derivate care se afla între primele opt ale Europei, iar rezultatele financiare i-au satisfăcut pe acţionarii noştri.

Aşteptăm rezultatele în noul sediu, unde s-au mutat din răzbunare, datorită faptului că nu mi-am vândut omenia şi nu i-am trădat pe acţionari, nici pentru sume enorme.

Reporter: În calitate de preşedinte al "Sibex", aţi militat pentru listarea acţiunilor companiilor energetice şi la Sibiu. Credeţi că ar fi o oportunitate pentru "Sibex" listarea aces-tor pachete de acţiuni la "Sibex"?

Teodor Ancuţa: Am militat pentru listarea acţiunilor "Romgaz" la "Sibex", deoarece societatea era în Sibiu, Bursa - în Sibiu, ministrul economiei - sibian (n.r. Ion Ariton) şi am zis că este un moment foarte bun pentru "Sibex" să realizeze această listare la Sibiu.

Cu toată Hotărârea de Guvern de listare a Romgaz-ului la BVB aş fi continuat să mă lupt, să fac acest lucru la "Sibex", inclusiv marele efort de a ne judeca cu autorităţile.

Sigur, acum "Sibex" este condus de cinci bucureşteni, unii nu deţin nici o acţiune, îi interesează să trăias-că bine şi nu mă aştept să obţină această tranzacţionare la Sibiu.

Reporter: De ce credeţi că pe piaţa spot de la Sibiu sunt doar două companii - "Prodplast Imobiliare" şi "Sibex", cele listate în timpul mandatului dumneavoastra?

Teodor Ancuţa: Personal, cred că nu mai există încrederea societăţilor cu care am discutat să se listeze la "Sibex" (întreprinderi din Cluj, Hunedoara, Sibiu etc.).

În 10 luni de la lansarea pieţei spot, pentru că primul puci de răsturnare a mea a fost în decembrie 2010, nu se putea face mai mult decât am făcut.

Personal, cred că piaţa de la Sibiu nu mai este atractivă nici chiar pentru SIF3, care a promis că va lista la Sibiu "Aro", "Predeal Turism" şi nici chiar pentru Varşovia.

În decembrie 2010, când au vrut să mă schimbe Elian, Sima, Baloşan doreau un manager străin, pe "Colombo" (n.r. Dario Colombo), iar dacă eu le-am adus pe unul dintre cei mai buni specialişti din lume în derivate, un om cunoscut de toate bursele mari ale lumii (n.r. Patrick Lyle Young), nu au mai fost de acord.

"Sibex" era astăzi departe, dacă AGA aproba separarea funcţiilor şi dacă se instala la "Sibex" un director general de vârf.

Reporter: În ce stadiu sunteţi cu procesele cu "Sibex"?

Teodor Ancuţa: Exista un singur proces, deoarece s-au comansat pretenţiile mele contractuale.

Sper ca justiţia să ţină cont de clauzele contractuale. Contractul este legea părţilor, iar veniturile mele medii de 1800 euro pe lună (cu prima care mi s-a dat cu tot) ar trebui să fie reîntregite şi cu aceste pretenţii ale mele, care sunt legale, sunt contractuale.

Presiunea ultimelor sapte luni, cât am lucrat la Sibex, a fost mare şi s-a văzut că Sima (n.r. Cristian Sima) a venit după numai 5 zile de la AGA să preia conducerea, chiar dacă nu era validat de CNVM în funcţie.

Regret că predarea nu am făcut-o chiar în seara zilei de 29.04.2011, aşa cum au dorit domnul Sima "şi compania".

Reporter: Consideraţi că o eventuală fuziune cu BVB ar fi oportună pentru Sibex, în actualele condiţii?

Teodor Ancuţa: Cred că fuziunea BVB-Sibex nu se va mai face, "Sibex" nu mai este un pericol pentru BVB.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cristian Sima .. doar atat... un GUNOI cu chip de humus..

    Are dreptate Ancuta in tot ceea ce spune. Ar trebui sa vorbeasca si de cei care l-au tradat din interior, marele director Petru pluscateva pupeze,. Chipurile specialist in marketing, iar el nu stia sa foloseasca cum trebuie word-ul sau excelul...A venit doar sa toace banii si sa sifoneze la Sima. Si i-a influentat si pe altii. Sima, de cand a veni nu a facut decat sa cheltuie bani. De cand a intrat el in CA a inceput declinul Sibex.

    Ancuta a gresit ca nu a stiu sa-si tina langa el oamenii care-i erau devotati si ca a avut incredere in lingusitori gen directorasul de marketing.  

    1. Se spunea acu o juma' de an ca se va mai scrie de bursa -sibiu doar cand va intra in faliment -inceputul e aci ..traiasca rat-ul! brunetul ,cu elvetia lui !

      Sima a luat ptr el tot mobilierul-cires natur ca si cel din sala de mese-70-80-miii Euro -din sediul Bursei -un hotz care va fi dovedit -chiar daca de D-zeu-si nu de judecatori.(

    Oamenii aia chiar cred ca fac bursa acolo, cand de fapt volumelke sunt facute de wbs, cross-uri peste crossuri...Nu cerd ca cunt reale mai mulr de 50% din contractele alea. Spalatoria Sibex te curata mai repede ca Nufarul. Shorty stie de ce....Ghici cine e shorty?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb