Teodor Georgescu, ANAF: "Toate firmele de curierat vor fi obligate să depună declaraţia privind trimiterile contra ramburs"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 30 martie 2023

Teodor Georgescu, ANAF: "Toate firmele de curierat vor fi obligate să depună declaraţia privind trimiterile contra ramburs"

Georgescu: "Rambursuri de peste 5 miliarde de lei, declarate de firmele de curierat în primul trimestru din 2023" Vlad Stoica, ANCOM: "Ne propunem să începem consultările pe noile reglementări de pe piaţa serviciilor de curierat, astfel încât până la sfârşitul anului să avem reglementări care să încurajeze investiţiile"

Valoarea trimiterilor contra ramburs înregistrată de la firmele de curierat în primele trei luni ale anului curent, prin Declaraţia 395, depăşeşte 5 miliarde de lei, la un număr de 17 milioane de transporturi, spune Teodor Alexandru Georgescu, directorul general al Direcţiei Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Reprezentantul ANAF a precizat ieri, la evenimentul "Courier & Postal Services Forum 2023": "În ultimul timp, am alocat foarte mult din activitatea noastră prevenirii fraudei. Introducerea Declaraţiei 395 este menită să limiteze fenomenul de evaziune fiscală şi de neconformare fiscală în domeniul comerţului electronic. În primele trei luni din 2023 am primit declaraţii pentru circa 17 milioane de transporturi, la un volum al rambursurilor de peste 5 miliarde de lei. Suntem încă în proces de creare a unei baze de date complete. Am primit declaraţii de la principalele firme de curierat, respectiv de la 23 de companii de profil. Încă suntem departe de a avea o imagine completă a fenomenului, dar vă asigur că toate firmele de curierat vor fi obligate sau va trebui să depună această declaraţie, fie că fac, fie că nu fac operaţiuni cu ramburs".

Potrivit afirmaţiilor lui Teodor Alexandru Georgescu, în perioada următoare va intra în funcţiune o aplicaţie automată de selecţie a persoanelor care nu se conformează, pe baza criteriilor de risc. Acesta a precizat: "Am făcut toate solicitările către Departamentul de informaţii pentru realizarea unei aplicaţii automate de selecţie a persoanelor care nu se conformează, pe baza criteriilor de risc. În momentul acesta, aplicaţia este aproape gata, este spre testare şi va intra în funcţiune în cel mai scurt timp. Dar şi în lipsa aplicaţiei care să facă să ruleze toţi indicatorii de risc asupra bazei de date, acest lucru se face încă din prima lună de depunere a declaraţiilor".

Reprezentantul ANAF a mai declarat că inspectorii din cadrul Fiscului au identificat pe piaţa de curierat şi firme care au ales să lucreze în numele altei persoane pentru a fi mai greu de identificat, subliniind: "Scopul nostru este creăm un mediu concurenţial cât mai corect. S-au identificat anumite elemente de identităţi furate practicate de către furnizori. Cu alte cuvinte, aceştia preferă să lucreze în numele altei persoane pentru a putea fi cât mai greu identificaţi".

Sebastian Hotca, ANPC: "Numărul sesizărilor de pe piaţa de curierat a scăzut"

Numărul sesizărilor primite de la consumatorii de servicii poştale şi de curierat a fost de 687 în 2022, din care 122 s-au finalizat cu sancţiuni, potrivit domnului Sebastian Hotca, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Acesta a afirmat la evenimentul de ieri: "În 2022 am avut doar 687 de sesizări, din care 122 s-au finalizat cu sancţiuni. Celelalte 197 au fost doar procese verbale de constatare, ceea ce a condus la concluzia că acestea s-au soluţionat într-o formă amiabilă şi s-a găsit o formulă de mijloc pentru rezolvarea acelui litigiu. Totodată, 368 au fost de competenţa ANCOM, fiind redirecţionate către această autoritate. Noi, tot timpul am insistat pe respectarea drepturilor consumatorilor. Unul dintre principalele drepturi ale consumatorilor este cel la informare şi e important ca pe parcursul realizării acestui serviciu, el să se realizeze efectiv, deoarece în partea finală a oferirii serviciului există anumite sincope de comunicare, în sensul că anumiţi consumatori sunt nemulţumiţi de faptul că recepţionează anumite colete deteriorate, iar intervalele de timp în care sunt primite aceste colete nu sunt potrivite. Tocmai de aceea noi am sugera o posibilitate a reprogramării sau o variantă de comunicare mai facilă cu aceşti consumatori pentru ca livrarea să se realizeze în mod efectiv la momentul la care consumatorul este la domiciliu şi poate recepţiona coletul. Activitatea din domeniu presupune doar nişte reglaje fine în această etapă, care se pot realiza".

Vlad Stoica, ANCOM: "Consultările pe noile reglementări pentru piaţa serviciilor poştale şi de curierat vor fi lansate în acest an"

Consultările pe noile reglementări pentru piaţa serviciilor poştale şi de curierat vor fi lansate în acest an şi ne propunem să avem reguli mai bune pentru încurajarea investiţiile, a declarat, ieri, Vlad Stoica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Vlad Stoica a precizat: "Anul acesta ne propunem să începem consultările pe noile reglementări de pe piaţa serviciilor poştale şi de curierat, astfel încât până la sfârşitul anului, să avem reglementări mai bune, care să încurajeze investiţiile, să putem oferi servicii mai coerente şi mai bune. Evoluţia tehnologică ne obligă şi pe noi să ne adaptăm într-un ritm mult mai eficient decât am făcut-o până acum. Dăm acest semnal de dialog perfect transparent, împreună şi cu celelalte autorităţi care au atribuţii pentru protecţia consumatorului, pentru protecţia datelor. Vom fi foarte deschişi şi încercăm să asigurăm un mediu propice pentru business-ul menţionat, pentru că este foarte important".

Valentin Ştefan, CEO Poşta Română: "Avem nevoie de modernizarea infrastructurii companiei"

Avem nevoie de o modernizare a infrastructurii companiei, a declarat, ieri, Valentin Ştefan, CEO Poşta Română, menţionând: "Miza Poştei nu este neapărat profitabilitatea în acest moment, deşi, evident, trebuie să facem bani, să ne plătim salariile şi să mergem mai departe, ci este mai degrabă să ne modernizăm. Totodată, rolul social al Poştei este evident pentru toată lumea".

Valentin Ştefan a mai spus că societatea pe care o conduce "se află într-o căutare de perspectivă de identitate", adăugând: "Nu prea ştim ce suntem: companie de curierat, servicii financiare, avem rolul de modernizare a României? Suntem, totuşi, pe un trend bun. Cred că principala problemă este că dăm statului peste 100 de milioane de euro în fiecare an şi simţim că nu primim suficient înapoi. Un prim pas pe care aş vrea să-l văd din partea statului este această tendinţă a pasării nevoilor statului către companiile comerciale. Mi-aş fi dorit să văd o debirocratizare a activităţii noastre, o modalitate prin care statul român să-şi ia informaţii necesare şi să rezolve acele probleme fundamentale pe care le are, fără să intervină prea mult în activitatea noastră comercială. Am mers să discutăm cu marii jucători europeni despre tot ce înseamnă coletărie sau alte tipuri de produse în această direcţie şi am aflat că România, deşi este o piaţă fantastică, are cel puţin trei companii de curierat. Suntem singura ţară din Europa care are trei companii ce au reuşit să crească intern şi se bat de la egal la egal cu orice altă companie cel puţin din Uniunea Europeană".

Oficialul companiei a mai afirmat că Poşta Română vrea să se ocupe de retehnologizare: "Vrem să eficientizăm serviciile companiei, de la softuri administrative până la softuri comerciale. Poşta are aceste softuri de 20 de ani. În plus, încercăm să creăm o infrastructură comercială, de la centre logistice la cutii poştale digitale".

Adrian Mihai, CEO Fan Courier: "2023 - un an plin de provocări"

Anul acesta este un an plin de provocări din foarte multe puncte de vedere, de aceea este foarte greu să faci predicţii şi bugete, a declarat, la evenimentul de ieri, Adrian Mihai, CEO Fan Courier, adăugând: "Pe acest an ne-am făcut, totuşi, un buget optimist. Credem că piaţa pe care activăm va continua să crească, însă nu vor mai fi creşterile înregistrate în anii din urmă. În România, procentul de vânzări online în totalul vânzărilor încă este mult sub ceea ce se întâmplă în ţările din Vest. Piaţa va creşte în acest an, nu cu două cifre, dar cu o cifră în mod sigur. În opinia noastră, cred că prima parte a anului va fi mai slabă, iar în partea a doua vom vedea un avans mai mare".

La rândul său, Lucian Baltaru, CEO Sameday Romania, a declarat: "Ne-am pregătit pentru un mediu economic cu turbulenţe, dar credem că e-commerce-ul va continua să crească. Conform estimărilor noastre, acest domeniu se va dubla în şapte ani, pe măsură ce economia va creşte".

Oficialul Sameday a menţionat că, în 2023, compania se va concentra mai mult pe experienţa clientului, "pe eficientizări ale reţelei", fiind un moment foarte bun să structureze mai bine ceea ce deja a construit.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Au si astia un fix, tataie .. cu livrarile pe OLX, ca ceilalti presupun ca emit factura si nu mai e musai nevoie de ramburs.

    IN mintea ANAF e ca pe OLX e grosul nu in ce fura de rup corporatile capitaliste din Romania.  

    Spionaj in masa.

    Dupa ce in 2021 ANAF a primit acces nelimitat la conturile bancaire ale Romanilor, ceea ca nu a avut nici un impact im privinta evaziunii, vedem ca instutia nu se lasa pentru ca mai ramasese ceva ascuns ochiului Sauronului: nu stiau ei cine cumpara cauciucuri second de pe internet. 

    Declaratia 395 e un abuz care faci din firmele de curierat un colaborator fiscal care notifica nu doar cine vinde si face bani ci si cine cumpara. 

    Practic, daca ai cumparat ceva cu plata cash de la oricine livrat in Romania de o firma de curierat, datele tale sunt acolo si ANAF vede pe ce ti-ai cheltuit tu banii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb