Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, ieri, o întrevedere cu şefii misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Grupului de la Lima reprezentate în România, prilej cu care au fost discutate cele mai recente evoluţii din Venezuela, informează un comunicat transmis de MAE.
Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii la care au participat ambasadorii Argentinei, Braziliei şi Republicii Peru şi însărcinatul cu afaceri ad interim al Republicii Chile, Meleşcanu a reafirmat sprijinul României pentru activitatea Grupului Internaţional de Contact şi pentru coordonarea acestuia cu Grupul de la Lima, ca parte a eforturilor internaţionale de facilitare a dialogului şi de identificare a unor modalităţi viabile de soluţionare pe cale paşnică a crizei multidimensionale din Venezuela, scrie Agerpres.
Cele două părţi au discutat despre cele mai recente evoluţii ale situaţiei din această ţară, precum şi despre organizarea de către Grupul de la Lima, la 6 august 2019, în capitala peruană, a Conferinţei pentru democraţie în Venezuela, la care sunt invitaţi miniştrii de externe din 90 de state de pe toate continentele.
Ministrul Teodor Meleşcanu a mulţumit pentru invitaţie, exprimându-şi totodată dorinţa de a participa la reuniunea internaţională, ca o dovadă a interesului solid al României pentru identificarea celor mai eficiente căi de soluţionare a crizei venezuelene, se arată în comunicatul MAE.
Sursa menţionată adaugă părţile au evidenţiat "impactul profund" al situaţiei din Venezuela asupra ţărilor din regiune şi au reiterat angajamentul de a contribui la eforturile internaţionale de acordare a ajutoarelor umanitare, în coordonare cu agenţiile ONU, conform Agerpres.
Potrivit MAE, Grupul de la Lima este un format regional constituit ad-hoc pentru a gestiona efectele crizei politice, economice şi umanitare din Venezuela. Miniştrii de externe din Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay şi Peru s-au reunit la Lima, în data de 8 august 2017, pentru a discuta despre situaţia din Venezuela şi despre căile prin care se poate determina revenirea la democraţie în această ţară. Ulterior, Grupului de la Lima i s-au alăturat, de asemenea, două state caraibiene, Guyana şi Saint Lucia.
Cu excepţia Mexicului, toate celelalte state membre ale Grupului de la Lima l-au recunoscut pe liderul Adunării Naţionale, Juan Guaido, drept preşedinte interimar al Venezuelei. La ultimele reuniuni au asistat, de asemenea, reprezentanţi din SUA, Barbados, Grenada şi Jamaica. Grupul a stabilit, printre altele, măsurile necesare în scopul soluţionării problemelor interne cauzate de fluxul migrator uriaş venit dinspre Venezuela, scrie sursa citată.
La 31 ianuarie 2019, cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE de la Bucureşti, Înaltul Reprezentant Federica Mogherini a anunţat lansarea Grupului Internaţional de Contact (GIC), creat la iniţiativa UE pentru facilitarea unui proces politic care să ducă la organizarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela, libere, corecte, care să respecte standardele democratice în materie, sub supraveghere internaţională. Din GIC fac parte UE şi 8 state membre UE (Franţa, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia şi UK), iar din regiunea Americii Latine, Bolivia, Costa Rica, Ecuador şi Uruguay. Reuniunea inaugurală a GIC a avut loc la 7 februarie 2019, la Montevideo, se mai arată în comunicatul de presă.