România va deveni un avocat puternic pentru un rol mai proeminent în Consiliul de Securitate în lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.
Şeful diplomaţiei române participă marţi la conferinţa internaţională cu titlul "Consolidarea rezilienţei la dezastrele naturale", organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul deţinerii de către România a mandatului de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.
"Până de curând, schimbările climatice ca atare lipseau în mare măsură din discursul public şi nu atrăgeau atenţia celor care vorbeau de chestiuni de politică atunci când se evocau interesul naţional, siguranţa naţională sau politicile naţionale. Totuşi, astăzi, schimbările climatice se dovedesc a fi reale mai mult ca niciodată şi arată că ţine de interesul nostru naţional şi de siguranţa naţională să luptăm contra lor, fie că vorbim de uragane, secete, inundaţii, incendii de pădure, creşterea nivelului mării sau evenimente extreme, vedem că acestea se întâmplă peste tot, în întreaga lume şi că ne afectează pe toţi într-un fel sau altul. Impactul social şi cel economic sunt adesea uriaşe, efectele climei au dus la strămutarea mai multor oameni decât războaiele, asta ar trebui să ne dea de gândit", a afirmat Meleşcanu.
El a spus că şi România, ca o ţară care este expusă la un mare număr de riscuri naturale, având în vedere poziţia sa geografică şi schimbările climatice, a înregistrat "o experienţă dureroasă" ceea ce le-a permis autorităţilor să înveţe o lecţie importantă.
"Schimbările climatice nu se petrec doar în insule îndepărtate şi în viitorul pe care nu îl cunoaştem astăzi. (...) Cu siguranţă că trebuie să acţionăm rapid şi să luptăm contra perturbărilor climei care produc efecte ireversibile şi catastrofale şi trebuie să acţionăm acum. (...) Se pune întrebarea: facem destul ca să împiedicăm perturbările acestea ireversibile şi catastrofale induse de climă? Sunt convins că ar trebui să purtăm împreună această responsabilitate şi să luptăm cu cauzele acestui fenomen, fie că suntem mari sau mici, bogaţi sau săraci, puternici sau slabi, pe o insulă sau într-o ţară înconjurată de alte ţări şi fără ieşire la mare, că avem mai multă sau mai puţină influenţă, ar trebui cu toţii să purtăm această bătălie şi să ne angajăm în lupta contra acestor fenomene trecând dincolo de bunele intenţii şi de discursurile emoţionante. Lupta contra ameninţărilor globale ne cere să dăm dovadă de o voinţă politică puternică, să fim conştienţi, atât pe plan intern, cât şi pe plan multilateral, având în vedere că este necesar un efort colectiv. (...) Trebuie să ascultăm mai multe voci care să promoveze cadrul multilateral şi ordinea internaţională bazată pe reguli, pentru că aceasta este calea de a lupta în mod eficient contra schimbărilor globale", a subliniat Meleşcanu.