Teodor Meleşcanu şi-a depus candidatura la Preşedinţie

Cătălina Mănoiu
Ziarul BURSA #Politică / 24 septembrie 2014

Teodor Meleşcanu şi-a depus candidatura la Preşedinţie

Actualizare 19:50 BEC a admis toate candidaturile depuse pentru prezidenţiale

Toate cele 14 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale au fost admise de Biroul Electoral Central (BEC), a declarat în această seară, pentru ziarul BURSA, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Astfel, în cursa electorală vor intra: Victor Ponta (Alianţa PSD-PC-UNPR), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Călin Popescu-Tăriceanu (Partidul Liberal Reformator), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, există trei candidaţi independenţi: Teodor Meleşcanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar.

Până pe 26 septembrie, pot fi formulate contestaţii în scris la Curtea Constituţională a României (CCR) privind înregistrarea sau respingerea candidaturilor sau a semnelor electorale. Contestaţiile se întocmesc de către candidaţi, partide politice, organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale şi alegători. CCR are termen până la 27 septembrie să soluţioneze contestaţiile prin hotărâri definitive.

Candidaţii pot decide până pe 27 septembrie dacă renunţă sau nu la candidatură. Cei care renunţă o pot face printr-o declaraţie pe propria răspundere pe care o vor depune la BEC. Candidaturile rămân definitive la 28 septembrie.

---

Actualizare 15:46 PDS infirmă informaţiile de nesusţinere a lui Meleşcanu

Partidul Dreptăţii Sociale (PDS) infirmă afirmaţiile făcute de "preşedintele interimar autointitulat" al Partidului care a afirmat la un post de televiziune că PDS îşi retrage semnăturile de susţinere a candidatului la prezidenţiale Teodor Meleşcanu, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

"Facem precizarea că Traian Rece, aşa cum atestă dopcumentele depuse la Tribunalul Municipiului Bucureşti, nu are nici o calitate oficială în PDS. Singura sa legătură cu Partidul Dreptăţii Sociale a rezultat din participarea, potrivit unor înţelegeri bine stabilite, pe lista de candidaţi la alegerile europarlamentare", se arată în sursa citată.

Tribunalul Bucureşti a respins pe 9 septembrie protocolul de constituire a Alianţei Electorale dintre Partidul Socialist Român (PSR) şi Partidul Dreptăţii Sociale (PDS) cu denumirea "Alternativa Naţională".

Traian Rece, a declarat că partidul a trimis la Biroul Electoral Central o scrisoare prin care anunţă retragerea semnăturilor de pe lista lui Teodor Meleşcanu.

Biroul Electoral Central va analiza scrisoarea în şedinta din această după-amiază. Retragerea semnăturilor nu înseamnă că Teodor Meleşcanu nu va mai putea să candideze.

Traian Rece spune că partidul pe care îl conduce a recurs la acest gest după ce Teodor Meleşcanu s-ar fi dezis de PDS pe motiv că este perceput ca partid extremist de stânga.

Liderul Partidului Dreptăţii Sociale a precizat că prima discuţie cu fostul şef SIE despre candidatura acestuia a avut loc în urmă cu aproximativ trei luni.

PDS ar fi strâns pentru Teodor Meleşcanu 150.000 de semnături.

-----------

Teodor Meleşcanu, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), şi-a depus, ieri, candidatura la Preşedinţie. Dosarul pe care l-a depus la Biroul Electoral Central (BEC) a cuprins aproape 400.000 de semnături de susţinere, strânse, potrivit propriei declaraţii, de reprezentanţi ai Partidului Dreptăţii Sociale, ai Fundaţiei pentru Democraţie prin Drept, de tineri care s-au mobilizat şi organizat în acest scop, folosind diverse medii de socializare, precum şi de o serie de organizaţii care aparţin societăţii civile.

Teodor Meleşcanu a declarat, la sediul BEC: "Voi depune toată energia mea şi toate eforturile pentru ca România să revină într-o stare de normalitate prin legalitate. (...) Trebuie să trăim într-o ţară normală, în care să nu fim ocupaţi numai de cum să ne omorâm unul pe celălalt, ci şi de ceea ce putem face împreună pentru această ţară". Meleşcanu a precizat că starea de legalitate şi nornalitate la care face trimitere este menită să ofere românilor o ţară în care Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia să colaboreze prin legalitate şi nu prin decizia unei persoane.

Candidatul Teodor Meleşcanu a declarat că este "un candidat independent, susţinut de Partidul Dreptăţii Sociale (PSD), de Consiliul Naţional al Societăţii Civile, precum şi de alte organizaţii emanate din rândul societăţii civile", precizând că lista organizaţilor non-guvernamentale şi a fundaţiilor care doresc să îi susţină candidatura în alegerile prezidenţiale din noiembrie râmâne deschisă.

Cătălin Ivan, PSD: "Cei care îl susţin cu adevărat pe domnul Meleşcanu sunt de dreapta, nu de stânga"

Europlamentarul PSD Cătălin Ivan este de părere că înscrierea candidaturii lui Teodor Meleşcanu în cursa pentru Cotroceni nu este o ameninţare pentru candidatul PSD Victor Ponta, în ciuda faptului că Teodor Meleşcanu candidează "susţinut de un partid de stânga şi de organizaţii emanate de societatea civilă". Domnia sa ne-a declarat: "În primul tur, Teodor Meleşcanu este, în primul rând, un adversar pentru candidaţii de dreapta. Cei care îl susţin cu adevărat pe domnul Meleşcanu sunt de dreapta, nu de stânga. În spatele candidaturii domniei sale se află un proiect serios, nu aş fi surprins dacă acesta ar fi susţinut de Traian Băsescu, dar nu deţin informaţii în acest sens. Candidatul Teodor Meleşcanu nu va fragmenta electoratul de stânga, domnia sa are un profil consacrat de dreapta. Mai degrabă, candidatura lui Teodor Meleşcanu este menită să atragă electori de dreapta care nu se simt reprezentaţi de Klaus Iohannis şi nu îl vor susţine pe liderul Alianţei Creştin Liberale (ACL). Teodor Meleşcanu are o carieră politică de apreciat şi, în plus, capitalul de notorietate şi credibilitate pe care îl deţine îi face cinste. Trebuie, însă, precizat că depunerea candidaturii domniei sale pare a fi, mai degrabă, un proiect politic susţinut de forţele de dreapta".

Ion Mocioalcă, PSD: "Candidatura domnului Meleşcanu la preşedinţie este un caz unic în istoria post-decembristă a ţării noastre"

Raţionamentul avansat de europarlamentarul PSD se poate regăsi, parţial, şi în rândul colegilor de partid. Deputatul PSD Ion Mocioalcă, preşedintele comisiei parlamentare pentru apărare, ne-a declarat: "Candidatura domnului Meleşcanu la preşedinţie este un caz unic în istoria post-decembristă a ţării noastre. Astfel de cazuri sunt rare chiar şi în democraţiile consolidate, ne putem uita în acest sens şi la Stalele Unite ale Americii. Chiar dacă domnul Meleşcanu candidează susţinut de un partid de stânga, nu cred că va putea fragmenta considerabil electoratul fidelizat de PSD. Teodor Meleşcanu a făcut carieră la dreapta spectrului politic, nu ştiu în ce măsură ar putea atrage un sprijin considerabil din rândul electoratului de stânga".

Deputatul Eugen Tomac, vice-preşedintele Partidului Mişcarea Populară, ne-a declarat: "Într-o ţară democratică oricine are dreptul să candideze, nu văd nicio problemă în înscrierea candidaturii domnului Meleşcanu în cursa pentru Cotroceni, însă nu este suficient doar să îţi doreşti să devii primul om în stat, trebuie să şi reuşeşti să convingi electoratul. Sigur, domnul Meleşcanu, precum şi alţi candidaţi, sunt oameni politici care, la un moment dat, au avut ceva de spus în politica românescă, însă aceştia intră în competiţie cu o nouă generaţie de politicieni, aşa cum este candidatul PMP Elena Udrea". Domnia sa s-a arătat sceptic în privinţa şanselor de reuşită ale fostului liberal şi şef SIE Teodor Meleşcanu.

Meleşcanu: "Fac acest pas cu multă încredere, este un pas de maturitate după o viaţă pe care mi-am dedicat-o ţării mele"

În urma depunerii candidaturii, la sediul BEC, Teodor Meleşcanu a declarat: "Fac acest pas cu multă încredere, este un pas de maturitate după o viaţă pe care mi-am dedicat-o ţării mele". Domnia sa a mai precizat faptul că preşedintele trebuie să fie reprezentantul tuturor românilor, şi de dreapta şi de stânga, şi că se bazează, în această cursă electorală, "pe marea majoritate a populaţiei României, majoritatea tăcută - cei 40%, cel puţin din estimări, care nu vin la vot - şi pe cei 30% care nu sunt încă hotărâţi şi care, împreună, fac 70% din electorat". Fostul liberal a declarat, ieri, că a refuzat să îşi anunţe candidatura la alegerile prezidenţiale înainte de a demisiona de la conducerea SIE pentru a nu încuraja speculaţii sau atacuri menite să decredibilizeze acest serviciu secret.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a îndepărtat, ieri, suspiciunile legate de o eventuală încălcare a legislaţiei în vigoare care ar putea avea loc prin înscrierea candidaturii lui Teodor Meleşcanu în cursa pentru Cotroceni, declarând că legea nu îi interzice lui Teodor Meleşcanu să candideze la Preşedinţie. Domnia sa i-a urat succes fostului liberal, în ciuda faptului că s-a declarat sceptic cu privire la şansele de reuşită ale candidatului Teodor Meleşcanu, căruia îi lipseşte sprijinul unor structuri de partid care l-ar putea propulsa în turul al doilea.

Radu Tudor neagă că i s-ar fi propus postul de şef la SIE

În urma demisiei lui Teodor Meleşcanu, generalul Silviu Predoiu este cel care a preluat interimatul conducerii SIE. Teodor Meleşcanu a declarat, ieri, la sediul BEC, că în opinia domniei sale nu este necesară numirea unui nou şef SIE înainte de alegerile prezidenţiale.

Radu Tudor, realizator TV, ne-a declarat că nu i s-a propus niciodată să preia conducerea SIE, infirmând, astfel, zvonurile apărute pe unele site-uri, potrivit cărora PSD i-ar fi propus acestuia să preia şefia SIE atât în 2012, cât şi după demisia lui Teodor Meleşcanu.

La închiderea ediţiei

13 candidaţi înscrişi în cursa pentru Preşedinţie

Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), ne-a declarat că şi-au depus candidatura următorii:

- Victor Ponta

- Klaus Iohannis

- Călin Popescu Tăriceanu

- Teodor Meleşcanu

- Kelemen Hunor

- Elena Udrea

- Dan Diaconescu

- Monica Macovei

- William Brînză

- Constantin Rotaru

- Corneliu Vadim Tudor

- Mirel Mircea Amariţei

- Zsolt Szilagyi

- Gheorghe Funar urma să-şi depună candidatura aseară, la ora 21.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-le Melescanu : Am urmarit discursul Dvs. din data de 23.09.2014,la emisiunea "Jocuri de Putere"Din discursul dvs. am inteles,chiar cu scuzele de rigoare privind falsa modestie.cas ati fi un presedinte "EX" OK. D-le Melescanu, ati uitat insa sa va precizati cateva din demnitatile de onoare .Va aduceti aminte cand lati plecat prin usa din DOS a partidului PNL si vati facut sef SRI. Conducerea PNL nu stia nimic de hotararea DVS. Apoi DVS. n-ati fost in stare sa va afirmati in cadrul partidului PNL . Ati fost un exemplar identic ca ex Tariceanu. N-am vazut nimic din partea dvs. care intradevar sa vedem ca santeti un om combatant pentru o astfel de functie de presedinte. Teoretic totul este frumos...Dvs ca persoana,pareti un om conciliant,dar fara forta si tarie sa puteti infrunta o situatie ce il asteapta pe un presedinte. Dvs pareti o persoana care va place un loc "caldut",fara responsabilitate ,dar mai ales combativ. Mie personal imi pare foarte rau dar eu unul nu va votez. Pe de alta parte din discutiile avute la emisiune ar fi rezultat ca sunteti singura persoana care ati fi "mai calificat" pentru aceasta functie. ....A.... si printre altele ati fi facut o comparatie intre primarul din SIBIU si ..ca defapt una este sa ai grija de -flori-, curatenia orasului ...etc si alta e de securitatea tari. Lasati-o balta d-le Melescanu ,nu sa nascut nimeni invatat ,iar eu cred ca un om gospodar,plecat de jos cunoaste mai bine ce este de facut si la nivele mai inalte . De securitatea tari se ocupa alti,noi suntem mici ,trebuie o persoana care sa aduca tara aceasta la nivelul ce-l putin la nivelul pozitiei ei geografice .Avem nevoie de predictibilitate ,liniste deoarece 25 de ani am vazut ce sa facut ,iar dvs.faceti parte din aceasta clasa politica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb