TEODOROVICI: "Măsurile din Codul Fiscal vor intra în economie înainte de 1 ianuarie 2016"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 18 iulie 2015

"Măsurile din Codul Fiscal vor intra în economie înainte de 1 ianuarie 2016"

Actualizare 11:15 Ponta: "Cred că vom începe să aplicăm măsurile Codului fie prin OUG, fie angajarea răspunderii"

Premierul: "Poate se doreşte să fim o colonie, nu o ţară puternică economic"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul are soluţii pentru aplicarea măsurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, dar că "era ideal să existe în acest domeniu un consens politic".

Ponta a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că acest Cod Fiscal - pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare - este unul bun şi că este un moment bun pentru implementarea lui.

"Prin acest gest politic, oprim o direcţie de dezvoltare economică a României, pe care nu ştiu cum o repornim, adică ne-au trebuit vreo patru ani ca să ajungem aici, nu vreau să o luăm iar de la capăt", a susţinut el.

Întrebat dacă va încerca să vorbească cu preşedintele, Ponta a spus: "Domnul Teodorovici a încercat astăzi să vorbească. Domnul Iohannis nici măcar nu m-a căutat să-mi spună de Codul fiscal, deşi Guvernul îl pune în aplicare, nu Banca Naţională sau altcineva. Deci, ori e o chestiune politică şi atunci nu a vrut să discutăm, ori a trebuit să execute o chestie care înţelege şi el că era pentru România, dar nu vrea să explice. De altfel, uitaţi-vă că a explicat-o un consilier prezidenţial, nu preşedintele, un consilier care cred că acum vreo două luni dădea interviuri ce bun e Codul Fiscal şi ce bine că reducem la 19%".

"Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi", a continuat el.

"Am soluţii, miercuri pot să adopt prin OUG. Cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt şi cea cu 19% sau altceva, sau pot să merg să-mi angajez răspunderea şi cu siguranţă nu vor avea voturi pentru moţiune de cenzură. Mijloace politice şi constituţionale sigur că avem, dar era ideal să existe în acest domeniu al economiei şi al fiscalităţii un consens politic, iar bătălia politică să o dăm pe altceva, nu pe buzunarul românilor", a mai spus el.

Întrebat de asemenea dacă merge pe ideea unei sesiuni parlamentare extraordinare, Ponta a răspuns că da, dar că "PNL va vota contra".

Victor Ponta a mai susţinut că, prin respingerea noului Cod Fiscal, politic, preşedintele Iohannis "pierde foarte mult, în primul rând în faţa celor care l-au votat, care au auzit anul trecut că în programul său este reducerea TVA la 19%".

"Cred că e totuşi inexplicabil, pentru că e un cod liberal, votat de liberali, dorit de domnul Iohannis şi dintr-o dată respins. Eu nu am găsit decât două explicaţii, le-am şi expus. Uite, domnule, să nu facă Ponta Codul Fiscal, ceea ce mi se pare un joc politic de foarte joasă factură. L-am mai întâlnit pe la Traian Băsescu. Ori este vorba despre interese externe României, domnul Iohannis n-a avut ce să facă decât să le pună în aplicare", a mai spus Ponta.

Solicitat să precizeze ce înseamnă "interese externe României", el a răspuns: "În ultimul an şi jumătate, uitaţi-vă câte companii din străinătate şi-au deschis şi continuă să-şi deschidă fabrici, mijloace de producţie, centre de servicii de IT, centre de pregătire, păi asta înseamnă că unii pierd locuri de muncă sau pierd afaceri pentru că se mută în România. Pe ce credeţi că am crescut economic? Pe investiţii, pe locuri de muncă, pe creşterea competitivităţii noastre economice. Poate că nu se doreşte, până la urmă eu înţeleg chestia asta, nu se doreşte ca România să fie puternică economic, se doreşte să fim, aşa, o colonie care cumpără bunuri produse de alţii. Dar eu cred că datoria, şi a mea ca prim-ministru, şi a preşedintelui României, e să apărăm România, nu să-i apărăm pe alţii care eventual pierd bani sau business-uri pentru că România se întăreşte".

(A.C.)

-----------------

Actualizare 11:07 Gerea: "Prin respingerea noului Cod Fiscal, Iohannis dă un semnal negativ investitorilor"

Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, s-a arătat surprins că preşedintele Klaus Iohannis a decis să trimită la reexaminare noul Cod Fiscal, o lege adoptată de toate partidele, în unanimitate, arată un comunicat remis redacţiei.

"În opinia vicepreşedintelui ALDE, este nevoie ca economia românească să fie susţinută de măsuri de relaxare fiscală pentru a menţine creşterea economică şi pentru a reduce decalajele dintre România şi celelalte state UE. Din acest motiv, nu ar trebui exclusă varianta convocării unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru ca prevederile Codului Fiscal să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2016", arată sursa.

Ministrul Gerea, vicepreşedinte ALDE, a precizat: "Am luat act cu surprindere de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal, un cod al cărui conţinut este eminamente liberal, cu măsuri de relaxare fiscală pe care le-a solicitat întregul mediu de afaceri cu care am intrat în contact în calitatea de ministru al Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri. Opinia mea este că actuala majoritate ar trebui să ia în calcul convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea Codului Fiscal. Am primit semnale de încredere din partea investitorilor în momentul în care această lege a fost adoptată de Parlament. Sunt convins că liberalii nu se pot poziţiona împotriva acestei legi pe care au votat-o, alături de toate partidele din Parlament.

Motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis nu sunt viabile. În primul rând, nu poate compara economia României cu cea a Greciei. Din 2012, România a avut cele mai consistente şi mai importante creşteri economice din Europa, pe când Grecia a rămas într-o criză acută. În al doilea rând, nu poate susţine că nu este de acord cu reducerea TVA la 19%, pe care el însuşi şi PNL au propus-o. Nu ne promitea acelaşi Iohannis în noiembrie 2014 că va reduce taxele şi impozitele, sau numai un guvern PNL are voie să facă acest lucru?

Noul Cod Fiscal vine şi cu o serie de mecanisme care vor putea limita posibile creşteri ale inflaţiei. Spre deosebire de alte perioade, scăderea de impozite nu are cum să creeze presiuni inflaţioniste, deoarece nivelul preţurilor este determinat de politica monetară, de cererea şi oferta de bani, de relaţia dintre masa monetară şi producţia de bunuri şi servicii. Din acest motiv, scăderea fiscalităţii nu va duce la accentuarea dezechilibrului comercial. În plus, prin Noul Cod Fiscal, sunt stimulate investiţiile, crearea de locuri de muncă, achiziţia de locuri de muncă şi de echipamente, adică procesele capabile să crească bunăstare şi să aducă plus valoare în viitor.

Codul Fiscal a fost dezbătut cu mediul de afaceri, cu instituţiile şi organizaţiile specializate în mediul economic, a fost dezbătut în Parlament şi adoptat în unanimitate. Oare unii consilieri ai domnului Iohannis sunt mai înţelepţi decât toţi? Oare domnul Iohannis se poate gândi şi la binele economiei româneşti, pentru binele cetăţenilor României, sau domnul preşedinte se gândeşte că ar fi mai bine să ajungem din nou într-o zonă de austeritate, doar ca să le facem pe plac unor consilieri şi unui partid care nu mai suportă să stea în opoziţie?

Regret că Klaus Iohannis a ajuns să intre într-un conflict politic cu Guvernul României şi cu majoritatea parlamentară şi că singura preocupare este aceea de a bloca orice măsură a Guvernului, chiar dacă ea este una bună".

(A.C.)

-------------

Guvernul vrea ca măsurile din Codul Fiscal, trimis înapoi în Parlament ieri de preşedintele Iohannis, să fie aplicate în economie înainte de 1 ianuarie 2016, având ca variante ordonanţe de Guvern sau sesiunea extraordinară a Parlamentului, scenariile urmând să apară după rectificarea bugetară, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Îi asigur pe toţi cei care îşi doresc acest Cod Fiscal că acest lucru se va întâmpla în acest an, poate chiar mai devreme decât data la care iniţial acest Cod Fiscal o indica. Cu siguranţă, toate măsurile din Codul Fiscal care au fost retrimise astăzi (ieri, n.r.) Parlamentului se vor regăsi în economie, uzând de cel puţin cele două instrumente pe care le avem la îndemână, fie aprobare în cadrul Guvernului, fie printr-o sesiune extraordinară la nivelul Parlamentului în timpul acestei veri", a spus ministrul, ieri la Palatul Victoria.

El a arătat că Guvernul va lua în calcul toate instrumentele legale astfel încât măsurile din Codul Fiscal să "se şi întâmple", chiar mai repede decât iniţial prognozat în Codul Fiscal, respectiv 1 ianuarie 2016.

Ministrul a spus că rămâne de văzut care este cea mai rapidă cale de implementare a măsurilor, precizând că nu ştie deocamdată când ar putea fi convocată sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Din calculele care vor reieşi la rectificarea bugetară de pe 28 iulie, Guvernul va putea vedea dacă şi de când va putea aplica măsurile de relaxare fiscală prevăzute în Codul Fiscal, în special reducerea TVA de la 25% la 19%.

"Vom face calculele la rectificare şi vom vedea dacă vom putea aplica şi, dacă da, de când astfel de măsuri. Vom face atunci toate scenariile posibile", a spus Teodorovici.

Întrebat dacă prin ordonanţă de urgenţă se va aplica doar reducerea TVA sau toate măsurile din Cod, ministrul a afirmat că "modul cum se va întâmpla acest lucru va fi o surpriză plăcută pentru cei care aşteaptă Codul Fiscal cu adevărat şi una neplăcută pentru cei care gândesc altfel decât ar fi trebuit s-o facă pentru interesul ţării".

"Văd foarte multă temere, atitudine negativistă la persoanele care sunt în poziţii cheie. Nu ai voie când eşti la acest nivel să gândeşti negativist, trebuie să fii optimist. Preşedintele nu este optimist, se pare, după decizia de astăzi (ieri, n.r.). Este obligat în astfel de poziţii să aibă o abordare fermă, pozitivă", a adăugat ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Consilierul prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a declarat că noul Cod Fiscal ar fi avut implicaţii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 şi a precizat că Executivul nu a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor, care să garanteze că relaxarea fiscală ar fi una sănătoasă.

Consilierul prezidenţial a motivat decizia preşedintelui de a respinge noul Cod Fiscal prin faptul că actul normativ ar fi generat un deficit brut estimat la circa 2,9% din PIB, adică circa 21,4 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a scris ieri, pe pagina sa de Facebook, că decizia preşedintelui de a respinge noul Cod Fiscal este una "pur politică", de blocare a activităţii economice a Guvenului, precizând că această decizie este "luată împotriva intereselor României".

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stâlp" şi a supraaccizei la carburanţi, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, şi dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%. Din proiectul iniţial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare şi CAS, propuse iniţial pentru 2019, respectiv 2018.

Teodorovici a afirmat în iunie că România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Ministrul arăta atunci că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar asigura că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

Teodorovici: "Salariile bugetarilor vor fi majorate în acelaşi timp, inclusiv ale demnitarilor"

"Tot ce înseamnă creşteri de salarii în sectorul bugetar vor avea loc o dată pentru toţi care sunt parte a acestui sistem. Asta a fost şi logica atunci când s-a spus foarte clar că întregul sistem bugetar trebuie să aibă majorarea salarială de la acelaşi moment", a afirmat Teodorovici, întrebat care va fi decizia la rectificarea bugetară asupra salariile demnitarilor.

El a precizat că impactul bugetar a fost unul mic în cazul ordonanţei de mărire a indemnizaţiilor demnitarilor.

Ministrul a punctat că orice măsură adoptată mai devreme de 1 ianuarie 2016, inclusiv reducerea TVA la 19%, "clar" are un impact bugetar.

"În funcţie de ceea ce aprobăm în 28 iulie la rectificare, vom vedea exact dacă, de când vom putea aplica asemenea măsuri", a spus Teodorovici.

El a menţionat că "în mod sigur" Guvernul va aloca la rectificare fonduri substanţiale pentru investiţii, în primul rând pentru contractele aflate în derulare.

"Ce pot să vă spun referitor la rectificare în mod sigur este că tot ce înseamnă investiţii se va bucura de o alocare financiară substanţială. Tot ce înseamnă contracte aflate în derulare, în special, vor primi bani pentru a fi finalizate cât mai repede", a adăugat ministrul.

Fiind întrebat din nou dacă Guvernul va majora salariile demnitarilor de la 1 august, în cazul în care vor fi bani disponibili la rectificare, sau va lua decizia odată cu legea salarizării, Teodorovici a spus că ministerul realizează toate calculele şi scenariile, iar decizia va fi luată ulterior.

"Ca minister de Finanţe, vom face scenariile şi calculele necesare pentru a vedea care dintre aceste variante va fi la rectificare adoptată de către Guvern şi vom vedea atunci care este decizia", a conchis ministrul.

Ministrul Finanţelor: "Acordul cu partenerii internaţionali nu se rupe"

"Acordul nu se rupe, acordul rămâne aşa cum este el până în septembrie. Şi chiar s-a menţionat şi la Comisie (Comisia Europeană, n.r.) în această săptămână, România trebuie să profite de perioada rămasă până în septembrie pentru a îndeplini cât mai multe dintre angajamentele asumate cu partenerii internaţionali", a afirmat Teodorovici la Palatul Victoria, dând ca exemplu de conformare creşterea preţului la gaze, una dintre măsurile pe care România trebuia să le respecte.

Întrebat dacă va exista un nou acord cu instituţiile internaţionale în altă formă, ministrul a spus "vom vedea după acesta se va finaliza".

"În 14 iulie, la Bruxelles, acolo unde ne-am întâlnit toţi miniştrii de finanţe din statele membre, decizia a fost clară: România rămâne în acordul cu Comisia Europeană. Nu există altă variantă decât a fi sau a nu fi în acordul cu cei de la Comisia Europeană, Fondul Monetar şi Banca Mondială. Faptul că decizia a fost luată în sensul acesta este clar că România rămâne în acord", a punctat Teodorovici.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Oare de ce in acordul cu CE, FMI si BM nu se prevede si un nivel minim al salariului, aliniat la standardele europene? Oare de ce sunt prevazute numai majorari de preturi, de taxe si altele care trebuie sa fie alinaiate la respectivele standarde impuse ?

    1. Cica alea nu sunt sustenabile in Romania. Doar majorarile de taxe, furturile, defrisarile, contractele si imprumuturile externe, vanzarea terenurilor etc. sunt sustenabile.

      So alea e sustrnabile:-)

    Romania este condusa de americani,evrei,nemti etc.sau de cine?Fraieri am mai fost votandu-l pe iohanis.Mare dezamagire este omul acesta.

    1. Draga Anoniim,

      Johannis e bun, trebuie da gandim Insa fara a fi subiectivi

      e bun la plimbari

      Nu trebuie judecat cu pasiune cu doar cu ratiune. Mutarea a fost genialadoreşte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb