Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, au semnat astăzi Acordul între România şi Statele Unite ale Americii pentru îmbunătăţirea conformării fiscale internaţionale şi implementarea măsurilor FATCA.
Semnarea a avut loc la sediul Ministerului Finanţelor Publice.
Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) este un regulament privitor la problema evaziunii fiscale a contribuabililor americani, prin conturi străine. FATCA presupune ca persoanele fizice şi juridice americane să îşi declare conturile deţinute în afara SUA, iar instituţiile financiare non-americane să raporteze către administraţia fiscală din Statele Unite (Internal Revenue Service - IRS) informaţii legate de clienţii americani ai acestora.
Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, textul negociat între autorităţile române şi cele americane este în concordanţă cu modelul de Acord FATCA cu reciprocitate.
Guvernul arată că prin semnarea acestui Acord nu se va aplica impozit cu reţinere la sursă în SUA asupra veniturilor obţinute din SUA de către instituţiile financiare din România, iar instituţiile financiare române nu vor fi obligate să reţină impozit asupra anumitor venituri primite de cetăţeni sau rezidenţi americani care au deschise conturi financiare la astfel de instituţii financiare.
Acordul simplifică implementarea sistemului de transmitere a informaţiilor financiare şi reduce din povara administrativă a instituţiilor financiare din România, angajate să efectueze aceste schimburi de informaţii, potrivit autorităţilor, care adaugă că acesta creşte certitudinea juridică pentru instituţiile financiare din România, iar prin semnarea lui, acestea vor fi considerate în SUA instituţii financiare conforme.
De asemenea, instituţiile financiare vor comunica autorităţilor fiscale române informaţii menţionate în Acord, aferente anului 2014, urmând ca prima raportare a autorităţilor fiscale române către autorităţile fiscale din SUA să se facă în anul 2015, până la data de 30 septembrie.
Prin încheierea acestui Acord, Guvernul arată că se va completa cadrul juridic bilateral privind schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal. Acest demers va conduce la posibilitatea promovării cooperării în materie fiscală şi la combaterea practicilor fiscale evazioniste, potrivit Guvernului.
În proiectul de Acord este inclus un articol care impune aplicarea clauzei naţiunii celei mai favorizate, în sensul că, în măsura în care SUA va acorda condiţii favorabile unui stat terţ, există obligaţia părţii americane de a notifica partea română care poate accepta sau nu, extinderea beneficiului acestor condiţii mai favorabile.
Până în prezent, 51 de state au semnat deja acorduri conform cărora informaţiile financiare sunt transmise autorităţilor fiscale americane prin intermediul autorităţilor fiscale competente, cu clauze de reciprocitate. Între aceste state sunt menţionate 23 dintre statele membre ale Uniunii Europene. În cazul Portugaliei, Slovaciei şi Greciei, procesul de negociere se află în diferite stadii.
De asemenea, au fost semnate alte 7 acorduri conform cărora informaţiile financiare sunt comunicate autorităţii fiscale americane direct de către instituţiile financiare implicate. Un astfel de acord a fost semnat de Austria.