Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat luni că a extins la 17 numărul de companii care fac parte din indicii BET şi BET-Total Return (TR), după ce Comisia Indicilor a aprobat ca producătorul român de materiale de construcţii Teraplast (simbol de tranzacţionare TRP) să facă parte din componenţa celor doi indici începând cu data de 23 martie.
BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB şi reprezintă indicele de referinţă al pietei locale de capital. Înfiinţat pe 19 septembrie 1997, BET a avut iniţial în componenţa sa un număr maxim de 10 companii timp de aproape două decenii.
Grupul Teraplast este prezent pe bursa locală prin compania omonimă, care a fost listată la BVB in iulie 2008.
"Includerea companiei Teraplast vine în sensul unei mai bune reprezentări a sectoarelor de pe bursă în indicii BET şi BET-TR. Din punct de vedere al investitorilor, instituţionali sau de retail, diversificarea sectorială este un element esenţial în strategia investiţională", a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.
Astfel, începând cu 23 martie 2020, cele 17 companii care face parte din indicii BET şi BET-TR sunt: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications N.V. (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL).
BET este primul indice lansat de BVB şi include cele mai tranzacţionate companii listate pe bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, iar BET-TR reflectă şi dividendele acordate de companiile din BET.
"Suntem într-un moment în care pe piaţa financiară se văd puţine veşti bune. Cu toate acestea, noi suntem determinaţi să servim în continuare interesele acţionarilor noştri şi ale potenţialilor investitori, demonstrând că suntem o companie stabilă, atractivă, lichidă, în care pot avea încredere. Avem resursele necesare atingerii obiectivelor propuse pentru 2020, iar primele luni ale acestui an sunt în parametrii bugetaţi. Avem experienţa să gestionăm situaţiile de criză de genul celei pe care o traversăm în prezent pentru că am mai trecut acum 12 ani printr-o criză. Dacă nu se vor închide toate fabricile nealimentare, dupa modelul italian, suntem încrezători că vom ieşi mai puternici", a declarat Alexandru Stănean, director general Teraplast.
Grupul Teraplast este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Din aprilie 2019, business-ul de reciclare al grupului se desfăşoară în compania independentă TeraPlast Recycling.
Grupul TeraPlast a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 972,6 milioane de lei şi EBITDA de 91,2 milioane de lei, în timp ce valoarea investitiilor efectuate de grup anul trecut a depăşit 98 milioane de lei. Pentru anul 2020, Grupul TeraPlast ţinteşte o cifră de afaceri de 1,25 miliarde lei, în creştere cu 29% faţă de 2019, şi EBITDA de peste 145 milioane de lei.