"Teraplast" şi-a redus pierderile

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2013

Compania Teraplast, furnizor de soluţii şi sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor din România, şi-a redus cu 1,99 milioane de lei pierderile în primul trimestru din 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 2,65 milioane lei, la 0,66 milioane lei. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a crescut cu 5,09%, la 39,48 milioane de lei.

Traian Simion, Directorul General Teraplast SA, a declarat: "Evoluţia companiei în primele trei luni ale anului 2013 a fost influenţată de sezonul rece prelungit şi de presiunea concurenţială, pe fondul volumelor scăzute. Cu toate că nu am atins nivelul bugetat, vânzările au fost pe un trend crescător. Cel mai important lucru realizat este că indicatorii de profitabilitate s-au îmbunătăţit, atât faţă de anul trecut, cât şi faţă de ce am bugetat pentru primul trimestru. În perioada următoare din 2013, ne propunem să continuăm îmbunătăţirea indicatorilor financiari ai companiei, printr-un control riguros al cos­turilor şi printr-o politică conservatoare de creditare a partenerilor. În plus, măsurile de restructurare operaţională şi financiară, precum şi abordarea de noi pieţe, acţiuni deja implementate sau în curs de implementare, vor contribui semnificativ la creşterea viitoare a business-ului Teraplast".

Creşterea cu 5,09% a cifrei de afaceri înregistrată de Teraplast în primul trimestru din 2013, a fost susţinută de evoluţia tuturor segmentelor de business.

Rezultatul din exploatare al Teraplast s-a cifrat la -0,08 milioane de lei în 2013, faţă de o pierdere de 0,79 milioane de lei înregistrată în 2012. O contribuţie importantă la reducerea pierderii din exploatare a avut-o modificarea structurii portofoliului de produse şi pieţe, concomitent cu punerea în practică a măsurilor de reducere a cheltuielilor de exploatare (vezi reducerea cu 40,45%, în trimestrul I 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, a cheltuielilor cu provizioanele, amortizarea şi ajustările pentru depreciere).

Rezultatul net rămâne în continuare negativ (0,66 milioane lei), însă pierderea s-a redus cu 1,99 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (2,65 milioane lei). Rezultatul net a fost influenţat negativ de pierderea financiară netă de 0,58 milioane lei, generată de fluctuaţia cursului valutar, dar şi de creşterea cheltuielilor nete cu dobânzile.

Activele imobilizate au scăzut în primul trimestru din 2013 cu 7,73%, faţă de nivelul consemnat în 2012, ca urmare a vânzării unor active fixe (terenuri, clădiri şi echipamente). Parte din acestea au fost eliberate în urma finalizării, în cursul anului 2011, a relocării capacităţilor de producţie şi a birourilor din Bistriţa în Parcul Industrial Teraplast, parte au fost vândute ca urmare a deciziei conducerii Teraplast SA de a discontinua liniile de business neperformante (linia de ţevi corugate), iar în cazul clădirilor de pe str. Romană şi a celor aferente business-ului de teracotă s-au constituit ajustări pentru depreciere, ca urmare a reclasificării terenurilor de sub aceste clădiri în investiţii imobiliare.

Evenimente semnificative în perioada ianuarie - martie 2013

În ianuarie 2013, Ştefan Bucătaru a renunţat la funcţiile deţinute în cadrul companiei Teraplast, în locul său fiind numit Traian Simion (Director General).

În februarie 2013, Consiliul de Administraţie a decis rezilierea contractului de vânzare-cumpărare cu Teracota Bistriţa SRL, ca urmare a neîndeplinirii de către Teracota Bistriţa SRL a obligaţiilor contractuale asumate. Firma Teracota Bistriţa SRL, care în 2011 a preluat activitatea de producţie a cahlelor de teracotă, trebuia să achite în tranşe lunare suma de 1.005.000 euro, reprezentând preţul tranzacţiei, însă, din septembrie 2012 Teracota Bistriţa SRL nu a mai achitat ratele lunare, astfel că Teraplast va reintra în posesia activelor care au făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare. Compania Teraplast nu intenţionează să reia activitatea de producţie a cahlelor de teracotă, Adunarea Generală a Acţionarilor urmând să decidă care va fi destinaţia activelor reintrate în posesia companiei.

În martie 2013 Consiliul de Administraţie al Teraplast l-a ales pe Traian Simion în funcţia de Preşedinte CA.

În martie 2013, acţionarii companiei au aprobat anularea celor 9.000.000 de acţiuni răscumpărate de la Bursa de Valori Bucureşti, procedură ce va fi urmată de reducerea capitalului social de la 29.787.588 RON la 28.887.588 RON. Acţiunile răscumpărate urmau să fie folosite pentru distribuirea cu titlu gratuit către Conducerea Executivă, însă ca urmare a schimbărilor de management, Adunarea Generală a Acţionarilor a decis anularea acestor acţiuni.

Perspective 2013

Un comunicat al Teraplast precizează: "Principalele materii prime pe care le utilizăm (PVC, PE, PP) estimăm că vor înregistra în următoarea perioadă din 2013 o evoluţie similară celei din anul precedent. În lipsa unor evenimente extraordinare pe piaţa petrolului, trendurile vor fi determinate de cererea din piaţă. Fără a influenţa trendul anual pe care îl estimăm, trimestrul al doilea va înregistra o evoluţie atipică a preţului materiilor prime, de scădere. Cu toate acestea, producătorii de materii prime vor avea probleme de disponibilitate a acestora, fapt care va face ca pe finalul T2 trendul să redevină crescător.

În următoarea perioadă din 2013 mizăm în principal pe creşterea volumelor de vânzare pe pieţele externe. Pe piaţa internă principalele oportunităţi de creştere a vânzărilor ar putea fi proiectele de infrastructură de mediu, aflate în derulare şi care beneficiază de finanţare nerambursabilă, proiectele de infrastructură rutieră, agricultură - investiţiile în sistemul de irigaţii, reabilitarea termică şi investiţiile imobiliare - în principal pe segmentul comercial şi de birouri. Pe piaţa internă vor exista însă câteva provocări importante în 2013 şi anume: posibilitatea blocării finanţărilor europene, arieratele statului, cursul valutar şi limitările de creditare, ca urmare a împrumuturilor tot mai scumpe".

Începând din 2 iulie 2008, compania Teraplast este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Principalii acţionari ai companiei, la data de referinţă 31 Martie 2013, sunt Dorel Goia (34,27%), SIF Banat-Crişana (11,00%), Emanoil Viciu (8,47%) şi alţi acţionari (46,26%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb