Teroarea pune stăpînire pe Londra

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iulie 2005

Al-Qaeda loveşte în cel mai puternic aliat al americanilor

Teroarea s-a instalat ieri în capitala Marii Britanii - Londra, după ce au avut loc mai multe explozii la metrou şi într-un mij-loc de transport terestru, soldate cu cîţiva morţi şi peste 250 de răniţi. Londra şi-a închis linia de metrou, evacuînd toate staţiile, ca urmare a exploziilor ce au avut loc la Edgware Road, King's Road, Liverpool Street, Russell Square, Aldgate şi Moorgate. A fost vizat cartierul financiar al Londrei, însă clădirile nu au fost afectate. Prima explozie s-a produs în jurul orei locale 8:50. Sucursala londoneză a băncii elveţiene UBS şi-a evacuat sediul, alte unităţi funcţionînd normal.

Atentatul are legătură cu reţeaua teroristă al-Qaeda. Un grup denumit "Organziaţia Secretă a al-Qaeda în Europa" a revendicat atentatele, arătînd că acestea sînt urmarea implicării Marii Britanii în războaiele din Afganistan şi Irak. "Bucură-te, naţiune islamică! Bucură-te, lume arabă!", spun cei ce se fac responsabili de acest atentat, arătînd că ceea ce s-a întîmplat ieri la Londra este un răspuns la masacrele comise de britanici în Irak şi Afganistan. "Eroii mujahedini au realizat un atac binecuvîntat în Londra, iar acum Marea Britanie, de la nord la sud şi de la est la vest, este arsă de teamă şi teroare", mai spun teroriştii.

Atacurile au venit la numai o zi după ce Londra a cîştigat cursa pentru găzduirea Jocurilor Olimpice din 2012.

Lira sterlină pierde teren

Moneda britanică s-a depreciat atît în raport cu dolarul, cît şi cu euro, în urma atacurilor. Astfel, lira a fost tranzacţionată la 1,7404 dolari, comparativ cu 1,7583 dolari în ziua precedentă. Totodată, un euro valora, ieri, 68,92 pence, faţă de 97,83 cu o zi înainte. În schimb, au crescut obligaţiunile şi bonurile de tezaur (inves-tiţii sigure), ascensiunea aces-tora fiind cea mai mare consemnată după luna decembrie 2004.

Scad acţiunile în întreaga Europă

Acţiunile tranzacţionate pe pieţele europene au scăzut simţitor după atentatele de ieri. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 3,8%, ajungînd la 269,29 puncte în prima parte a zilei, acesta fiind cel mai mare declin de după martie 2003. Indicele Stoxx 50 a pierdut 3,9%, iar Euro Stoxx 50 - 3,6%. Indicele FTSE 100, al pieţei din Londra, a scăzut cu 3,2%, al Bursei din Paris (CAC 40) - cu 3,3%, iar al pieţei Germane (DAX) - cu 2,9%. De menţionat că piaţa din Londra (London Stock Exchange) nu şi-a suspendat activitatea.

Acţiunile companiilor aeriene au fost cele mai afectate: titlurile "British Airways" - al doilea operator de transport aerian din Europa, au scăzut cu 6,3%, la 255 pence/acţiune. Cele ale "Ryanair Holdings" Plc - cea mai are companie aeriană low-cost din Europa, au pierdut 9,6%, ajungînd la 5,85 euro/titlu. Şi acţiunile companiilor hoteliere sau ale asiguratorilor au urmat un curs descendent. Spre exemplu, cele ale "InterContinental Hotels Group" Plc au scăzut cu 6%, la 678,5 pence. Acţiunile "Allianz" AG, cea mai mare companie europeană de asigurări, au pierdut 4,5%, ajungînd la 93,39 euro.

Aurul, o investiţie sigură în astfel de momente

Cotaţiile aurului au cîştigat teren ca urmare a atentatelor, creşterea fiind cea mai mare din ultimele trei săptămîni. Aurul cu livrare imediată a înregistrat o cotaţie de 428,90 dolari/uncie pe piaţa britanică, în creştere cu 5,14 dolari (1,2%) faţă de ziua anterioară. "Aurul reacţionează în condiţii de incertitudine", spune Peter Hillyard, din cadrul "ANZ Banking Group" Londra. Acesta precizează că piaţa este extrem de nervoasă. Totodată, a cres-cut preţul argintului, al platinei şi paladiului.

Preţul ţiţeiului, pe curs descendent

Preţul petrolului brut a înregistrat, ieri, cea mai mare scădere din ultimele şapte luni, lăsînd în urmă recordul maxim istoric atins în aceeaşi zi, de 62,10 dolari/baril pe piaţa din New York. Această evoluţie este, de asemenea, consecinţa atacurilor teroriste de ieri, care au amplificat temerile că cererea va avea de suferit în perioada următoare. În aceste condiţii, preţul ţiţeiului brut cu livrare în august a pierdut 4,08 dolari, respectiv 6,7%, ajungînd la 57,20 do-lari/baril pe piaţa americană. Scăderea a fost cea mai importantă din 1 decembrie pînă la momentul actual.

Terorismul are "un impact imens asupra psihologiei consumatorilor", declară Frederic Lasserre, analist la "Société Générale" SA din Paris. Acesta subliniază că, în astfel de condiţii, consumatorii sînt reţinuţi la cheltuieli, iar, drept urmare, cererea va scădea. În plus, se va face simţit din nou impactul asupra traficului aerian, cum s-a întîmplat după atentatele din 11 septembrie 2001, din Statele Unite ale Americii.

Pe piaţa din Londra, petrolul brut de tip Brent, cu livrare în august, a pierdut, ieri, 4,30 dolari (7,2%), ajungînd la 55,55 dolari/baril. Înainte să se înscrie pe un curs în scădere, preţul petrolului atinsese şi la Londra maximul tuturor timpurilor, respectiv 60,70 do-lari/baril.

Tony Blair, ferm pe poziţie

Primul ministru britanic, Tony Blair, se afla la Glen-eagles (Scoţia) la Summit-ul G8, la momentul atentatelor. Oficialul britanic a părăsit manifestarea, pentru a se deplasa la Londra. Blair este convins că atacurile au la bază mîna teroriştilor, pe care îi avertizează: "Este important ca teroriştii să realizeze că sîntem hotărîţi să ne apărăm valorile. Drumul vieţii noastre este mai important decît determinarea lor de a aduce moarte şi distrugeri în rîndul oamenilor nevinovaţi, din dorinţa de a impune extremismul în lume. Indiferent de ceea ce vor face, noi sîntem convinşi că ei nu vor reuşi niciodată să distrugă ceea avem drag în această ţară şi în alte naţiuni civilizate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb