Teroarea pune stăpînire pe pieţe

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2004

Liderul interimar al guvernului din Irak şi-a pierdut viaţa într-un atentat cu bombă

Băncile britanice din Turcia au fost bombardate în ajunul vizitei lui Tony Blair

De teamă, dolarul scade, iar cotaţiile petroliere ajung la noi niveluri record

Evoluţia de ieri a pieţelor internaţionale a fost una caracterizată de teamă, dat fiind că evenimentele produse chiar în debutul săptămînii nu sînt de trecut cu vederea. Ieri dimineaţă, la Bagdad, într-un atentat cu maşină-capcană, a fost ucis liderul interimar al Consiliului de guvernare din Irak, Abdel Zahra Osman, cunoscut sub numele de Ezzeddine Salim. În urma exploziei, au decedat şi gărzile de corp ale oficialului irakian. Pe de altă parte, duminică noaptea, au explodat mai multe bombe în faţa unor sucursale pe care le are grupul bancar britanic HSBC în Istanbul şi Ankara. Incidentele, care au afectat patru unităţi HSBC - două din Istanbul şi două din centrul capitalei, s-au produs în ajunului vizitei premierului britanic, Tony Blair, în Turcia. Exploziile au cauzat pagube minore şi nu au fost raportate victime. Deocamdată, atacurile nu au fost revendicate de nimeni.

Drept urmare a celor menţionate, s-a amplificat teama de răspîndirea atentatelor împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi în lupta cu terorismul, fapt care s-a resimţit atît în evoluţia dolarului, cît şi a acţiunilor şi cotaţiilor ţiţeiului. În prima parte a zilei, moneda SUA era cotată la 1,2040 unităţi/euro, comparativ cu 1,1886 unităţi/euro, la închiderea săptămînii trecute. Dolarul a pierdut teren comparativ cu majoritatea valutelor importante.

Tot ieri, preţul petrolului şi-a continuat ascensiunea, atingînd noi valori record. Întrucît investitorii se aşteaptă la o posibilă întrerupere a livrărilor din Orientul Mijlociu, din cauza atentatelor, preţul ţiţeiul a ajuns la 41,85 dolari/baril pe piaţa americană, în creştere cu 1,1% faţă de cotaţia cu care a încheiat săptămîna trecută - 41,56 dolari/baril. Astfel, preţul petrolului a înregistrat o nouă valoare record de la lansarea, în 1983, a contractelor futures avînd ca obiect ţiţeiul. Pe piaţa din Londra, petrolul Brent era tranzacţionat la 38,50 dolari/baril, în creştere cu 1,7%.

Amintim că Vizita lui Tony Blair la Ankara are ca scop abordarea, cu autorităţile turce, a problemei integrării europene, precum şi cea a luptei împotriva terorismului. Uniunea Europeană analizează posibilitatea începerii negocierilor de aderare cu Turcia, iar Marea Britanie este unul dintre statele care susţin integrarea Turciei în blocul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb