TESTE DE STRES CE IAU ÎN CALCUL UN SCENARIU SEVER Monte dei Paschi, Raiffeisen şi Banco Popular - băncile europene cu cele mai mari probleme de capital

A.V.
Internaţional / 30 iulie 2016

Autoritatea Bancară Europeană (Sursă foto: Facebook)

Autoritatea Bancară Europeană (Sursă foto: Facebook)

Andrea Enria, preşedintele EBA: "Avem credite neperformante de 1.000 miliarde euro, ceea ce reprezintă o cifră mare"

----

Actualizare 15:12 Banca Angliei: "Testele de stres arată că marile bănci britanice au rezistenţa necesară menţinerii creditării"

Banca Angliei consideră că rezultatele testelor de stres pentru cele patru bănci britanice participante - Barclays, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland Group, sunt în concordanţă cu cele ale testelor de stres anterioare desfăşurate de noi.

"Rezultatele testelor de stres arată că marile bănci britanice au capacitatea de rezistenţă necesară să menţină creditarea economiei reale, chiar şi într-un scenariu de stres macroeconomic", a precizat Banca Angliei, subliniind că există diferenţe metodologice importante între autoritatea europeană EBA şi Banca Angliei în realizarea testelor.

"Testul EBA presupune că bilanţurile băncilor rămân statice, în timp ce testul nostru este dinamic, permiţându-le băncilor să înstrăineze active, atât timp cât acestea continuă să satisfacă cererea preconizată de credite către economia reală. Testul EBA impune restricţii cu privire la flexibilitatea băncilor de a-şi asuma măsurile pe care le iau pentru reducerea costurilor şi sporirea veniturilor. Testul nostru nu impune aceleaşi constrângeri. De exemplu, le permitem băncilor să ia măsuri pentru reducerea costurilor operaţionale în cazul în care acestea sunt plauzibile", a subliniat Banca Angliei.

(L.B.)

------

Actualizare 14:20 Nordea: Testul de stres confirmă poziţia noastră puternică

Model puternic de poziţie de capital şi de afaceri al Nordea au fost confirmate de testul de stres. În scenariul sever, test de stres al ratei capitalului Nordea a scăzut de la 16,5 % la sfârşitul anului 2015 până la 14,1% la sfârşitul anului 2018.

Impactul negativ este comparabil cu testele de stres, cu acelaşi grad de severitate efectuate pe plan intern şi de către autorităţile de reglementare, şi nu induce nici o modificare a obiectivelor de planificare a capitalului Nordea. Nordea ia act de anunţurile făcute astăzi de către ABE cu privire la testul de stres la nivelul UE şi recunoaşte rezultatele acestui exerciţiu, test de stres, ca referinţă pentru băncile din UE, pe baza unei metodologii comune .

(L.B.)

-------

Actualizare 13:27 RZB: Consolidarea poziţiei de capital este un obiectiv principal al grupului nostru

Testele de stres pentru Raiffeisen-Landesbanken-Holding GmbH, acţionarul majoritar al Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), au luat în calcul un scenariu sever, care presupune rate foarte scăzute de creştere a PIB-ului pentru pieţele din Europa Centrală şi de Est, respectiv o evoluţie negativă a creditelor neperformante, potrivit afirmaţiilor lui Walter Rothensteiner, CEO al Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB).

Banca a informat: "Consolidarea poziţiei de capital este un obiectiv principal al Grupului RZB. Din acest motiv, RBI a lansat un program de transformare de la începutul anului 2015, cu scopul de a ajunge la un raport CET1 de cel puţin 12% până la sfârşitul anului 2017. În condiţiile în care testul de stres s-a bazat pe bilanţul contabil la 31/12/2015, aspecte cheie ale programului nostru de transformare nu sunt reflectate în scenariile autorităţii bancare. Printre acestea se numără vânzarea planificată a operaţiunilor poloneze, vânzarea băncii slovene (încheiată), restrângerea operaţiunilor din SUA şi Asia, respectiv reducerea în continuare a activelor ponderate la risc în Rusia. În plus, RZB a iniţiat măsuri suplimentare cu un impact pozitiv asupra structurii capitalului". "Suntem conştienţi de situaţia noastră de capital şi am pus în aplicare măsuri adecvate pentru consolidarea acesteia. Programul de transformare a RBI, vânzarea parţială anunţată a acţiunilor UNIQA şi simplificarea structurii grupului fac parte din aceste măsuri", a subliniat oficialul băncii austriece.

(L.B.)

---------

Actualizare 12:12 BCP Portugalia: Rezultatele testelor de stres sunt pozitive

Cea mai mare bancă listată din Portugalia, Millennium bcp, consideră că a obţinut rezultate "clar pozitive" la cel mai recent test de stres al autorităţii bancare europene, chiar dacă instituţia a consemnat pierderi în semestrul întâi din anul curent. BCP, ale cărei acţiuni au pierdut peste 60% în acest an, ca urmare, în mare parte, a preocupărilor legate de necesarul său de capital, are o rată de capital Tier1 de 7,2% conform scenariului sever prevăzut pentru 2018, faţă de 2,99% în testul de stres efectuat în 2014.

(L.B.)

-------

Actualizare 11:25 UniCredit va evalua cu autorităţile măsurile necesare

Banca italiană UniCredit a anunţat că va colabora cu autorităţile de supraveghere de la Banca Centrală Europeană ca să evalueze ceea ce este necesar să facă după testele de stres din industria bancară, transmite Reuters.

UniCredit a amintit că rata capitalului său CET 1 a scăzut la 7,12%, conform scenariului sever prevăzut pentru 2018. Banca a anunţat că va evalua împreună cu autorităţile măsura în care acţiunile credibile de gestionare pot compensa o parte din impactul scenariului sever. Astfel, banca va stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare sau modificări ale planului său de capital.

(L.B.)

-------

Actualizare 10:30 Oficialii Erste Group, mulţumiţi de faptul că testele de stres subliniază soliditatea capitalizării băncii

"Suntem mai mult decât mulţumiţi de faptul că acest test de stres subliniază soliditatea capitalizării şi a modelului de business ale Erste Group, deoarece sugerează că am avea o rată a capitalului de rangul 1 (CET 1) de peste 8 procente chiar şi în cazul teoreticului şoc sever simulat în cadrul scenariului advers al testului. Am reuşit să atingem aceste rezultate solide în cadrul testului de stres în ciuda faptului că scenariul advers a folosit parametri ipotetici extrem de duri, atât pentru regiunea noastră cât şi pentru modelul nostru de business ca bancă de retail, în comparaţie cu alte regiuni şi bănci europene", a declarat Andreas Treichl, CEO Erste Group, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform sursei citate, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a publicat azi rezultatele testului de stres 2016. În cazul Erste Group, aplicarea scenariului advers ar avea ca rezultat o rată a capitalului de rangul 1 (CET 1) conform Basel 3 implementat parţial de 8,2% (la finalul anului 2018), faţă de un punct de pornire de 12,3% la finalul anului 2015. În total, variaţia indusă de stres ar fi de -416 puncte de bază.

Ipotezele de bază ale scenariului advers din cadrul testului de stres ABE 2016 includ (impact cumulativ pentru perioada previzionată 2016-2018 faţă de 2015):

Scădere a PIB-ului real: de 1,8% în Uniunea Europeană faţă de o scădere de până la 4,2% în pieţele ECE în care Erste Group este prezent

- Scădere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale: de 10,9% în Uniunea Europeană faţă de o scădere de până la 20,5% în pieţele ECE în care Erste Group este prezent

- Creştere a nivelului dobânzii pe termen scurt şi lung. EURIBOR 3M: +30 pp, titluri de stat pe 10 ani: +110 pp în medie în Uniunea Europeană faţă de o creştere de până la 190 pp în pieţele ECE în care Erste Group este prezent. Impact asimetric asumat pe partea de active vs pasive, adică recalculare completă a preţurilor pasivelor dar recalculare limitată a preţurilor activelor

- Depreciere a monedelor din ECE relevante pentru Erste Group cu 8,0% până la 23,2% faţă de EUR, şi apreciere de 22,8% a CHF faţă de EUR

- Ipoteză de bilanţ stabil (îngheţat la nivelurile din 2015).

Principalii factori care au stat la baza rezultatului scenariului advers din cadrul testului de stres ABE sunt următorii (impacturi cumulative pentru perioada previzionată 2016-2018 vs 2015):

-O reducere a venitului net din dobânzi (VND) cu circa 3,3 mld. EUR sau, în medie, cu 1,1 mld. EUR sau cu circa 25% începând cu 2016, faţă de VND raportat în 2015. Estimarea din 2016 este atribuibilă:

O scădere cu 1,6 mld. EUR a VND (cumulativ, 2016-2018), cauzată de efectele reevaluării pe fondul unui nivel mai ridicat al dobânzii, presupunând venituri din dobânzi în linii mari stabile, dar o dublare a cheltuielilor cu dobânzile pe parcursul întregii perioade previzionate, faţă de datele reale din 2015.

O scădere cu 1,7 mld. EUR a VND (cumulativ, 2016-2018), cauzată de o ipotetică deteriorare severă a calităţii activelor (~75%) şi de nerecunoaşterea efectului incremental de "unwinding" (~25%). Se estimează o creştere a stocului de credite neperformante (NPL) la 15,7 mld. EUR, rezultând o rată NPL de 11,9% la finalul perioadei previzionate (2018). Aceasta contrastează cu maximul istoric al volumului de credite neperformante ale Erste Group din iunie 2013, situat la 12,6 mld. EUR (rată NPL de 9,7%), ca urmare a stresului sever asupra calităţii activelor în România şi Ungaria, şi cu stocul de credite neperformante de 8,9 mld. EUR în T1 2016 (rată NPL de 6,7%). Aproximativ 45% din declinul estimat al VND în scenariul advers este atribuit Austriei.

- Creştere a costurilor de risc (provizioane pentru creditele neperformante), având drept rezultat costuri de risc de 4,8 mld. EUR pe parcursul perioadei previzionate 2016-2018. Aceasta contrastează cu costurile de risc de 0,7 mld. EUR în 2015 şi de 25 mil. EUR în S1 2016, după un amplu exerciţiu de curăţare a portofoliului în 2014 şi vânzări cu succes ale unor pachete de credite neperformante "în linie cu indicatorii".

Scenariul advers al testului de stres ABE 2016 estimează că Erste Group ar raporta pierderi semnificative pe parcursul perioadei previzionate 2016-2018.

Erste Group confirmă estimările proprii, actualizate cel mai recent pe 14 iulie 2016: se aşteaptă ca ROTE să depăşească 12% în 2016, incluzând un buffer pentru o potenţială plată "one-off" a taxei bancare din Austria în 2016, menţionează comunicatul.

(L.B.)

------------

Banca Monte dei Paschi di Siena din Italia, Raiffeisen Austria şi Banco Popular Spania sunt băncile europene cu cele mai mari probleme în privinţa capitalului, conform rezultatelor testelor de stres anunţate vineri seară de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Testele, realizate pe un eşantion de 51 de bănci din Uniunea Europeană, privesc bilanţurile acestor instituţii.

"În timp ce recunoaştem majorările de capital realizate de bănci până acum, acestea nu au dus la însănătoşirea bilanţurilor", a declarat preşedintele EBA, Andrea Enria, adăugând: "Mai sunt multe de făcut".

Testele EBA au analizat modul în care pot face faţă băncile unei presupuse perioade de trei ani de şoc economic, iar conform rezultatelor, Monte dei Paschi ar avea o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de minus 2,23% în 2018, într-un asemenea scenariu. "Banca Monte dei Paschi" este afectată de credite neperformante de miliarde de euro. Conform EBA, banca italiană va avea probleme să-şi atingă pe deplin nivelul de capital Tier 1 (CET1), care arată capacitatea unei bănci de a face faţă şocurilor.

Pe lista EBA cuprinzând instituţiile cu risc pentru industria financiară a UE, din cauza semnelor de întrebare cu privire la capitalul CET1 se mai numără: Raiffeisen Landesbanken Austria (capital CET1 de 6,12%), Banco Popular Spania (7,01%), UniCredit Italia (7,12%), Barclays Marea Britanie (7,30%), Allied Irish Banks Irlanda (7,39%), Commerzbank Germania (7,42%), Bank of Ireland (7,69%), Deutsche Bank Germania (7,8%), Societe Generale Franţa (8,03%), RBS (8,08%). În cazul, Erste Group Austria, nivelul CET1 este de 8,19%, iar al Banco Santander Spania - de 8,69%.

Testele de stres actuale se deosebesc de cele anterioare derulate de autoritatea bancară, pe care o instituţie de credit "le trecea" sau "pica". Rezultatele testelor urmează să fie transmise de EBA autorităţilor naţionale de reglementare.

Conducerea EBA mai atrage atenţia că nivelul creditelor neperformante din Europa a devenit o temă majoră de îngrijorare pentru investitori.

"Avem credite neperformante de 1.000 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o cifră mare", a declarat, înaintea publicării rezultatelor testelor de stres, Andrea Enria, preşedintele EBA, citat de CNBC. Oficialul EBA a adăugat: "Acest nivel a început să crească în toate ţările. Problema este ajustarea nivelului - îl ajustăm suficient de rapid? Nu trebuie ajustat prea rapid pentru că putem ajunge la un impas masiv în privinţa capitalului, dar nici prea încet, întrucât băncile nu vor mai putea credita şi astfel rămân neprofitabile pe perioade lungi de timp".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

    1. Ca sa vezi... daca trimiti la un ziar concurent care prezinta altfel stirea, comentariul este cenzurat pe motiv de regulament in care se scrie ca sunt interzise anunturile publicitare.

      Stirea era mai bine prezentata acolo. Aici ai impresia ca va fi sfarsitul lumii pe 29 iulile 2016. 

      Frații mei au încredere în sistemul bancar european. Ziarele care conțin propaganda fraților mei fac apologia unei societăți mai bune în care tinerii vin să ne pună în brațe valoarea muncii lor pe întreaga durată a vieții lor active, iar noi nu se asumăm niciun risc. Contribuabilii sunt cei care ne acordă tot suportul, profiturile fiind ale noastre, iar pierderile ale lor.

      Poate ca impresia de aici este cea corecta, ce zici? Tu de unde sa stii ca nu va avea loc?

    Buretele.

    Miorita mai buna de lapte ca cea din Sua!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb