Două vaccinuri împotriva COVID-19 administrate sub formă de spray nazal şi dezvoltate în Thailanda urmează să intre în etapa studiilor clinice pe oameni până la sfârşitul anului după rezultate promiţătoare înregistrate la testele pe şoareci, a anunţat miercuri un oficial guvernamental, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Dezvoltate de Centrul Naţional pentru Inginerie Genetică şi Biotehnologie, vaccinurile au la bază un adenovirus şi virusul gripei, a precizat purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului, Ratchada Thanadirek.
După finalizarea testelor pe şoareci, prima etapă a testelor umane ar trebui să demareze până la finalul anului, după ce vor primi autorizare din partea autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor şi alimentelor, a mai spus ea.
Studiile vor testa totodată protecţia împotriva variantei Delta, a spus Ratchada, cea de-a doua fază fiind preconizată pentru martie anul viitor, iar începerea producţiei pentru utilizare pe scară largă este prevăzută pentru mijlocul anului 2022, dacă rezultatele vor fi promiţătoare, a precizat aceasta.
Cercetători din diferite ţări s-au lansat în dezvoltarea de spray-uri nazale pentru prevenirea şi tratarea COVID-19, mai ales că celulele din cavitatea nazală sunt considerate principala poartă de pătrundere a virusului în organism.
Alte vaccinuri produse pe plan local în Thailanda, un vaccin pe bază de ARN mesager realizat de Universitatea Chulalongkorn şi unul cu virus inactiv, dezvoltat de Universitatea Mahidol, urmează să intre în cea de-a doua etapă a testelor pe oameni luna aceasta.
Campania de vaccinare din Thailanda s-a bazat până în prezent pe serurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm, precum şi pe AstraZeneca. Vaccinurile Pfizer/BioNTech sunt administrate ca cea de-a treia doză pentru lucrătorii din domeniul medical care au primit două doze de Sinovac.
Ministrul Sănătăţii Anutin Charnvirakul a precizat miercuri că 32,5 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech urmează să fie livrate anul acesta, dintre care 30 de milioane sunt doze contractate, iar restul, donaţie din partea Statelor Unite.
Circa 6,8% din populaţia Thailandei, care numără 66 de milioane de persoane, a primit două doze dintr-un vaccin anti-COVID-19.
1. un pas in directia corecta
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2021, 16:04)
Poti sa ai cel mai bun medicament / vaccin din lume, daca modul de administrare este dificil (medicament foarte labil termic, durere la administrare, etc), complianta pacientilor va fi scazuta si utilitatea per ansamblu a terapiei medicamentoase va fi relativ scazuta.
Complianta pacientilor este incomparabil mai mare la administrarea unui spray nazal decat a unui medicament prin injectare, mai ales ca este vorba despre injectari repetate (=rapeluri).