THE GUARDIAN: Laura Codruţa Kövesi, femeia care conduce războiul împotriva corupţiei din România

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 5 noiembrie 2015

"Laura Codruţa Kövesi se află la conducerea agenţiei care instrumentează dosare de corupţie în care sunt implicaţi primari, judecători, membri ai parlamentului", dar şi cel care până miercuri a fost premierul României, scrie cotidianul britanic The Guardian în ediţia sa de miercuri.

Ziarul britanic precizează: "Decizia anunţată miercuri de Victor Ponta de a demisiona din funcţia de prim-ministru al României nu reprezintă sfârşitul problemelor sale".

The Guardian scrie că "manifestaţiile care au loc în această săptămână constituie punctul culminant al presiunii acumulate în ultimele luni, după apariţia dosarului în care este acuzat de fraude şi fapte de corupţie".

Şi Victor Ponta nu este singur, continuă The Guardian. "O mulţime de politicieni, primari, judecători şi procurori au ajuns să fie anchetaţi" de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-o luptă împotriva corupţiei fără egal în ţările din Europa de Est. Iar Laura Codruţa Kövesi, un procuror-şef liniştit şi modest, prezintă trofeu după trofeu, precizează sursa citată.

"Până în 2005, justiţia din România nu a fost independentă", a declarat Kövesi (42 de ani), într-un interviu acordat ziarului înainte de demisia premierului Ponta.

Aceasta a adăugat: "Din acest motiv, nu a existat suficient curaj pentru demara anchete complexe împotriva unor demnitari de rang înalt".

În lupta împotriva corupţiei, DNA a fost înfiinţată în 2003, însă a fost nevoie de câţiva ani până când a ajuns să investigheze cazuri de corupţie la nivel înalt.

În prezent, sunt 120 de procurori care lucrează la peste 6.000 de cazuri. La intrarea în sediul DNA din centrul Bucureştiului se înghesuie în permanenţă de camerele de filmat ale televiziunilor pentru a afla cine este următorul personaj anchetat, notează punlicaţia britanică.

Anul trecut, agenţia a trimis în judecată cu succes 24 de primari, cinci membri ai parlamentului, doi foşti miniştri şi un fost premier, pe lângă alte 1.000 de persoane, printre care judecători şi procurori, cu o rată de condamnare de aproape 90%.

Laura Codruţa Kovesi, numită la conducerea DNA în 2013, a declarat: "Anul acesta, am anchetat 12 membri ai parlamentului, printre care doi foşti miniştri".

Aceasta a adăugat: "Am anchetat doi miniştri în funcţie, iar unul dintre aceştia a mers din scaunul ministerial direct în arest preventiv".

În septembrie, primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a fost arestat după ce a fost acuzat de luare de mită de la reprezentanţi ai firmelor cărora Primăria Capitalei le atribuia contracte, aminteşte The Guradian.

"Cu toate acestea, Ponta este de departe cea mai mare ţintă până în prezent", scrie cotidianul. Potrivit procurorului-şef al DNA, ancheta asupra premierului a durat patru luni, la capătul cărora a fost pus oficial sub acuzare pentru fraude şi fapte de corupţie, datând din anii 2007-2008 când a fost avocat.

Procurorii au eşuat în încercarea de a-l ancheta şi pentru activităţi din perioada cât a ocupat funcţia de prim-ministru, pentru că în iunie Legislativul a respins cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a acestuia.

Populaţia este impresionată de activitatea DNA. Conform unui recent sondaj, agenţia se bucura de încrederea a 60% dintre români, în timp ce numai 11% şi-au exprimat încrederea în Parlament, relatează ziarul britanic.

Cu toate acestea, nu toată lumea este mulţumită de activitatea DNA, pentru că, aşa cum a menţionat Laura Codruţa Kövesi, primeşte frecvent critici din partea mass-media şi a politicienilor, a mai notat The Guardian.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iată ce spune duduia:

     

    " În lupta împotriva corupției, DNA a fost înființată în 2003, însă a fost nevoie de câțiva ani până când a ajuns să investigheze cazuri de corupție la nivel înalt. 

     

    Anul trecut, agenția a trimis în judecată cu succes 24 de primari, cinci membri ai parlamentului, doi foști miniștri și un fost premier, pe lângă alte 1.000 de persoane, printre care judecători și procurori, cu o rată de condamnare de aproape 90%. 

    Laura Codruţa Kovesi, numită la conducerea DNA în 2013, a declarat: "Anul acesta, am anchetat 12 membri ai parlamentului, printre care doi foști miniștri".  

     

    Foarte interesant.... DNA creată în 2003 dar duduia se laudă doar cu performanțele din 2014 și 2015. Asta după ce spune că "Până în 2005, justiția din România nu a fost independentă". 

    Dna Kovesi, realitatea este că până în 2012 JUSTIȚIA NU A FOST INDEPENDENTĂ. A FOST INERTĂ. Chiar și un chior vede asta. Dacă nu era adevărat, nu vă lăudați doar cu performanțele din 2014 și 2015. Realitatea este că v-ați apucat de treabă serios din 2012-2013. 

    1. Dle Cristi C. eu stiu mai bine care sint aia de au pus frina la actiunile lui sor-mea si mai este ceva important, nu a mintit cind a spus ca nu poate sa impuna ritmul de arestari pentru ca sint inca destul de multi care fac front comun impotriva DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb