The Nova Group şi Epsilon Estate vor suspendarea majorării de capital de la Astra

Bănci-Asigurări / 16 iulie 2015

The Nova Group şi Epsilon Estate vor suspendarea majorării de capital de la Astra

KPMG: "Raportul ASF indică un deficit mai mare pentru că a luat în calcul norme suplimentare"

KPMG, administratorul special al Astra Asigurări, convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), la solicitarea acţionarilor The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, care deţin împreună peste 99% din societate, pentru suspendarea implementării majorării capitalului social al Societăţii, arată un raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că, "în urma analizării efectuate asupra elementelor reclamate de acţionarii The Nova Group Investments România SA şi Epsilon Estate Provider SRL («neconformitatea prospectului», «administrarea specială exercitată în mod necorespunzător», «lipsa oportunităţii participării la majorarea capitalului social a acţionarilor existenţi cât mai ales a potenţialilor investitori strategici» etc.) nu au fost identificate încălcări ale prevederilor Legii nr. 297/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi ale reglementărilor emise, astfel încât, în cazul în speţă, nu sunt incidente prevederile art. 180 litera d din lege", potrivit raportului.

Necesarul de capital determinat de raportul ASF pentru Astra Asigurări, de un miliard de lei, depăşeşte deficitul anunţat de companie întrucât documentul a luat în calcul o rezervă de risc suplimentar faţă de normele în vigoare, potrivit unui comunicat al administratorului special al Astra.

ASF a publicat ieri seara un raport în care sunt evaluate activele şi pasivele a 13 companii de asigurare (Balance Sheet Review - BSR), care reprezintă peste 80% din piaţa de profil. La nivel agregat, cele 13 societăţi au capitaluri proprii negative după ajustări de aproape 5,2 milioane lei, se arată în raport, pentru care au fost utilizate situaţiile financiare existente la 30 iunie 2014.

Pentru Astra, raportul întocmit pentru ASF a relevat însă un deficit de capital de 1,003 miliarde de lei. De asemenea, alte trei companii au nevoie de capital, respectiv Euroins - 553,48 milioane lei, Carpatica - 410,29 milioane lei şi EximAsig - 2,67 milioane lei.

Diferenţa de aproximativ 130 milioane de lei dintre deficitul de capitaluri proprii indicat de raportul ASF şi necesarul de 871 milioane de lei determinat de societate reazultă din calculul suplimentar al rezervei de riscuri neexpirate faţă de prevederile reglementărilor în vigoare, notează KPMG.

"Rezultatele evaluării independente confirmă robusteţea datelor financiare publicate de Astra şi auditate de auditorul statutar, indicând un deficit de capitaluri proprii conform Solvency I similar cu cel deja comunicat de Societate în situaţiile financiare la 31 decembrie 2014. Astfel, raportul publicat de ASF indică un deficit de capitaluri proprii de 1.003 milioane lei, faţă de 871 milioane lei conform situaţiilor financiare auditate la 31 decembrie 2014, diferenţa provenind în principal din rezerva de riscuri neexpirate calculată în cadrul exerciţiului BSR suplimentar faţă de prevederile reglementărilor în vigoare. Legislaţia europeană prevede măsuri tranzitorii pentru îndeplinirea graduală a noilor cerinţe de capital conform Solvency II, astfel încât estimăm că intrarea în vigoare a noului regim prudenţial de la 1 ianuarie 2016 nu este de natură să afecteze planul de redresare al Astra. Ulterior, este de aşteptat ca societatea să îşi poată ajusta politicile de subscriere, programele de reasigurare şi modelele interne de gestiune a riscurilor astfel încât să optimizeze cerinţele de capital aplicabile. Aceste aspecte urmează să fie discutate şi confirmate cu Autoritatea de Supraveghere în perioada imediat următoare", au declarat reprezentanţii KPMG Advisory, administratorul special al Astra.

Evaluarea indică o cerinţă de capital de solvabilitate conform regulilor Solvency II de 2,64 miliarde lei la 30 iunie 2014 pentru Astra.

"Societatea a făcut paşi importanţi în vederea alinierii la rigorile regimului de prudenţialitate Solvency II, printre aceştia numărându-se şi eliminarea unei concentrări semnificative a expunerii la riscul de terorism, în valoare de 2,4 miliarde lei. De asemenea, am luat măsuri în sensul consolidării şi extinderii programului de reasigurare prin reducerea limitei de reţinere proprie şi prin plasarea riscurilor la reasigurători cu rating cel puţin A- acordat de agenţii de rating reputabile. Astfel, la 31 decembrie 2014 cerinţa de capital de solvabilitate conform Solvency II estimată de societate este de circa 300 milioane lei, indicând nivelul la care ar trebui să se situeze fondurile proprii ale societăţii conform noilor cerinţe prudenţiale având în vedere profilul de risc actual. Acesta corespunde unui necesar de fonduri proprii de până la 1,1 miliarde lei, similar cu necesarul determinat conform Solvency I şi avut în vedere în cadrul planului de redresare", au mai declarat reprezentanţii KPMG.

În prezent, administratorul special al Astra derulează a doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare, adresată atât acţionarilor existenţi cât şi altor investitori instituţionali, pentru suma de 425 milioane lei.

Prima etapă de majorare a capitalului, adresată numai acţionarilor existenţi, s-a încheiat în octombrie 2014 cu un aport de 65 milioane lei. Conform reprezentanţilor administratorului special, în prezent se derulează negocieri cu o serie de investitori strategici interesaţi în procesul de majorare a capitalului social al Astra, rezultatele acestor negocieri urmând să fie cunoscute la încheierea operaţiunii de majorare a capitalului aflată în curs de desfăşurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb