Premierul britanic Theresa May a primit marţi seara, prin votul parlamentarilor de la Londra, un mandat pentru redeschiderea negocierilor cu Uniunea Europeană (UE) pe marginea acordului de ieşire a ţării sale din blocul comunitar (Brexit), însă Bruxellesul, care a exclus şi până acum această opţiune, nu doreşete să reia discuţiile.
May vrea un nou acord, care să fie susţinut de majoritatea deputaţilor britanici, după ce deputaţii i-au respins înţelegerea anterioară cu UE.
Premierul a spus: "Eu nu vorbesc despre un nou schimb de scrisori, ci despre o modificare importantă şi constrângătoare din punct de vedere juridic a acordului de retragere. Negocierea unei asemenea schimbări nu va fi uşoară. Asta va implica redeschiderea acordului, un demers pentru care ştiu că apetitul partenerilor noştri europeni este limitat. Cred însă că, având mandatul Parlamentului, pot să obţin o asemenea schimbare".
May şi-a informat miniştrii că vrea "schimbări juridice ale «backstop»-ului" pentru obţinerea susţinerii parlamentarilor. Premierul s-a referit la dispoziţia controversată prevăzută în acordul de Brexit, care vrea să evite reimpunerea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
În prezent, premierul May susţine un amendament care înlocuieşte prevederea legată de "backstop" (plasă de siguranţă") cu "aranjamente alternative".
Uniunea Europeană a refuzat imediat un nou dialog cu Londra. "Tratatul cu Marea Britanie, încheiat în noiembrie, nu este renegociabil", după cum a anunţat un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.
Anterior, preşedintele francez Emmanuel Macron a respins, la rândul său, mandatul de renegociere al lui May, afirmând că acordul existent este "cel mai bun posibil şi nu va fi renegociat". Oficialul francez a îndemnat Guvernul britanic să prezinte rapid negociatorului-şef UE pentru Brexit, Michel Barnier, următoarele etape care să permită evitarea unei ieşiri fără acord din UE.
Şi ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că actualul acord de Brexit este "cea mai bună şi unica soluţie".
Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a subliniat că negociatorii britanici şi europeni au căutat timp de doi ani soluţii alternative la "backstop", fără să le găsească. Acesta a spus: "Noi am analizat deja toate aceste elemente. Le-am testat şi am concluzionat că niciunul nu ar rezista examinării, iar în prezent premierul britanic pledează din nou în favoarea acestor elemente care au fost deja testate".
Premierul britanic s-a angajat să supună la vot un acord revizuit "cât mai rapid posibil". În cazul în care nu va fi încheiat un nou acord cu UE până în 13 februarie, va fi organizat un vot în 14 februarie cu privire la o ieşire din UE fără acord.
Un amendament al Partidului Naţional Scoţian (SNP) care cerea Guvernului să amâne data Brexitului, prevăzută la 29 martie, şi să excludă o ieşire fără acord din UE, a fost respins.
1. Eșecul democrației zis Brexit ?
(mesaj trimis de A politic în data de 31.01.2019, 06:46)
Uk nu vrea să iasă, UE nu o împroașcă în dos ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2019, 09:49)
A normal.
R tardat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 31.01.2019, 07:58)
E incredibil cum ditamai regatul si democratie si cultura si nivel politic inalt si principii si Shakespeare si Big Ben si de toate se scalda in haos de atata vreme si tine toata lumea si pietele in tensiune. Daca eram noi nu era nici o mirare si fiecare-si vedea de treaba lui ca era un fel de business as usual. Deja lumea in general se asteapta sa fim creatori de iures. Dar ei? O fi de la volanul pe dreapta? De la vremea mohorata?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2019, 21:24)
Nu prietene! Nu e de vinä nici volanul si nici vremea! "Soferul" e de vinä! Nivelul politic "înalt" ,care existä in multe täri, au adus UK in pragul colapsului!
3. UE înseamnă liberă circulaț
(mesaj trimis de Nelu în data de 31.01.2019, 10:21)
Anglia a ajuns pe mana unor politicieni slabi si populisti.
UE este o cooperatie cu niste reguli.
Nu vrei regulile nu stai in UE
Dar englezii vor in afara UE dar cu drepturi in UE pe care sa nu le aiba ei acasă
Cam smecherie.
4. Snobism
(mesaj trimis de Om în data de 31.01.2019, 12:16)
- Sir, este mare furtuna peste Canalul Manecii.
- Oh, iar au ramas europenii izolati.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2019, 21:42)
Brexitul este o lectie absolut necesarä pt toti cei care sunt naivi si cred minciunile unor politicieni fara scrupule! Europa unitä va iesi învingatoare!