"ThyssenKrupp", lovită de scăderea preţului oţelului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 august 2005

Cea mai mare oţelărie din Germania şi-a înjumătăţit profiturile

"ThyssenKrupp" AG, cel mai mare producător german de oţel, şi-a diminuat cu 52% profiturile pe cel de-al doilea trimestru din acest an, comparativ cu intervalul similar din 2004, ca urmare a faptului că a pierdut bani la vînzarea a două unităţi care îi aparţin, dar şi a scăderii preţurilor oţelului inoxidabil. Cîştigul net al companiei a ajuns, în perioada aprilie-iunie, la 154 milioane de euro (192 milioane de dolari) sau 31 de cenţi/acţiune, de la 323 milioane de euro, respectiv 65 de cenţi/acţiune în perioada similară a anului anterior. Cîştigurile brute ale societăţii au scăzut cu 1,5%, la 529 milioane de euro, nivelul atins depăşind estimările analiştilor (400 de milioane de euro). Pentru anul în curs, compania aşteaptă cîştiguri impozabile de 1,7 miliarde de euro, mai mari decît anticipa conducerea acesteia anterior.

"ThyssenKrupp" realizează 42% din cîştigurile sale din comercializarea de piese auto şi lifturi. În trimestrul analizat, compania şi-a redus veniturile înregistrate din aceste activităţi.

În 2004, "ThyssenKrupp" a pierdut 139 de milioane de euro din vînzarea diviziilor sale. Directorul executiv al companiei, Ekkehard Schulz, a vîndut active în valoare de peste 5 miliarde euro începînd cu anul 1999, în vederea reducerii datoriilor.

"ThyssenKrupp", la fel ca şi alte oţelării din întreaga lume, este afectată de scăderea preţurilor de pe piaţa de profil. Analiştii sînt de părere că, în aceste condiţii, "ThyssenKrupp" ar trebui să renunţe la mai multe afaceri neprofitabile. Compania germană are o valoare de piaţă de 8,2 miliarde de euro, acţiunile acesteia scăzînd cu 1,3% de la începutul anului în curs.

Amintim că şi "Mittal Steel", cel mai mare producător de oţel din lume, a raportat recent, la rîndul său, o scădere de 15% a cîştigurilor sale în trimestrul al doilea.

Oţelăriile europene îşi reduc costurile de producţie

Producătorii siderurgici europeni şi-au redus producţia începînd cu luna aprilie, dat fiind că preţul de distribuţie a oţelului scade, în vreme ce cos-turile cu materiile prime cresc. La data de 30 iunie, "ThyssenKrupp" anunţa că plănuieşte să reducă producţia de oţel inoxidabil cu 120.000 de tone metrice în perioada iulie-septembrie, respectiv cu 20% din capacitatea sa. Compania şi-a diminuat preţurile în trimestrul al doilea, în condiţiile în care cererea scade şi nici nu dă semne de redresare pînă anul viitor. Preţul de referinţă al oţelului a scăzut cu o treime în acest an, dat fiind că achizitorii au cumpărat, în 2004, mai mult oţel decît aveau nevoie. Anul trecut, preţul oţelului a crescut puternic, din cauza majorării cererii din China. "ThyssenKrupp" a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa în anul fiscal 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb