TIBERIU ANDRIOAIEI, PSC: "Piaţa construcţiilor a înregistrat uşoare creşteri conjuncturale, în primele zece luni"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 23 octombrie 2015

"Piaţa construcţiilor a înregistrat uşoare creşteri conjuncturale, în primele zece luni"

Sectorul construcţiilor nu a cunoscut schimbări majore în acest an, fiind înregistrate doar uşoare creşteri conjuncturale pe piaţa rezidenţială sau segmentul de finisaje, datorită unei relative stabilităţi economice, după cum ne-a declarat Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC).

Domnia sa ne-a explicat: "Nu au fost schimbări majore în primele zece luni faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Am resimţit o relativă creştere în piaţa de finisaje, probabil datorită unei oarecare stabilităţi economice. Uşoare creşteri am observat şi pe domeniul rezidenţial, ceea ce arată că piaţa este dornică şi practic răspunde la o presiune de necesitate. Însă nu s-au îndeplinit, încă, toate condiţiile pentru ca trendul să fie ascendent într-un mod stabil, ci este mai degrabă o conjunctură datorată unor condiţii de piaţă".

Potrivit domnului Andrioaiei, există în continuare dificultăţi mari la nivel de finanţare a proiectelor de construcţii, precum şi deficienţe mari cu forţa de muncă.

"Lucrurile nu s-au ameliorat şi nici nu se vor ameliora uşor, întrucât deficitul calitativ şi cantitativ în piaţa muncii a fost provocat în timp, iar recuperarea se va face tot în timp", ne-a explicat Tiberiu Andrioaiei, subliniind: "Piaţa este afectată sistemic. Încercăm să vedem cum se manifestă activitatea la nivelul companiilor mici pentru că în domeniul construcţiilor sunt extrem de puţine firme mari, iar ponderea cea mai mare o au microîntreprinderile. Una peste alta, nu putem vorbi despre o revigorare semnificativă a pieţei construcţiilor, ci doar una conjuncturală, întrucât nu au pornit investiţiile de o manieră consistentă, stabilă".

Reprezentantul PSC ne-a mai spus că încă se poartă discuţii privind apariţia ghidurilor de finanţare pentru proiectele din următorul ciclu financiar: "Încă nu există proiecte pentru următoarea perioadă programatică. Din informaţiile noastre, proiectele pe eficienţă energetică sunt primele care vor apărea, pentru că sunt mai la îndemână, mai uşor de realizat din punct de vedere tehnic, dar rămâne de văzut".

Tiberiu Andrioaiei apreciază că sectorul construcţiilor este în continuare fluctuant şi consideră că, probabil, nu vom mai avea forţă de muncă să construim începând de anul viitor, "dacă o ţinem tot aşa".

Piaţa locală de construcţii continuă să fie afectată de lipsa investiţiilor publice, fiind ţinută în viaţă de lucrările sporadice derulate cu fonduri europene din exerciţiul financiar trecut, respectiv 2007-2013, potrivit sursei citate.

Tiberiu Andrioaiei ne-a declarat recent că sectorul construcţiilor este cam la acelaşi nivel din 2014, fiind într-o uşoară creştere datorată proiectelor europene care trebuie să se finalizeze în acest an. "Într-o proporţie covârşitoare, piaţa construcţiilor a fost susţinută, în prima parte a anului, de ultimele proiecte derulate cu fonduri europene din exerciţiul financiar 2007-2013", ne-a explicat domnia sa, precizând: "Constructorii sunt afectaţi, la fel ca toată piaţa, iar cifra de afaceri este în preajma a nouă miliarde de euro, sub capacitatea ei şi în continuare avem doar lucrări sporadice".

Potrivit sursei citate, este dificil de estimat dacă proiectele derulate cu finanţare europeană din exerciţiul financiar 2007-2013 vor fi finalizate corespunzător, până la sfârşitul anului şi dacă acestea vor fi decontate de către Uniunea Europeană.

În opinia oficialului PSC, sectorul construcţiilor din ţara noastră se află mult sub nivelul capacităţii sale, într-o situaţie de afectare sistemică, iar această stare se prelungeşte neaşteptat de mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb