Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, a declarat, astăzi, că sesiunea dedicată românilor din afara graniţelor din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR) a fost abordată multi-instituţional, în baza unui studiu sociologic care a identificat o arie de probleme legate, printre altele, de perspectiva consulară şi de legislaţia muncii, transmite un comunicat de presă.
''Mă bucur că în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române am dedicat timpul şi interesul Diasporei, românilor care trăiesc în afara hotarelor ţării. Am încercat să abordăm lucrurile într-o perspectivă multi-instituţională, motiv pentru care (...) am avut invitaţi atât din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dar şi din cadrul Institutului Cultural Român, al Ministerului Muncii, sociologi. Baza de plecare, pentru că aşa trebuie abordate lucrurile, a reprezentat-o un studiu sociologic vizavi de elemente care definesc şi care, poate, aduc perspective noi asupra Diasporei, astfel încât dialogul a fost unul extrem de interesant. Perspectiva pe care am dat-o întâlnirii noastre a fost una de lucru, întrucât toţi cei prezenţi în sală erau oameni care prin natura profesiei şi a interesului, şi mi-ar plăcea să cred şi a pasiunii pe care o pun în ceea ce fac, sunt chemaţi să rezolve problemele pe care cetăţenii români din afara hotarelor ţării le au şi pe care noi trebuie să le avem în permanenţă foarte sus pe agendă", a spus ministrul, la reuniunea diplomaţiei române.
Tîlvăr a adăugat că "pe lângă mesajul de interes trebuie să existe şi soluţii concrete la problemele lor".
Întrebat despre ce tip de probleme este vorba, ministrul a făcut referire la cele ce ţin "de perspectiva consulară, de perspectiva referitoare la legislaţia muncii".
"Sunt situaţii în care drepturile la muncă nu sunt respectate. Şi am văzut astăzi din prezentările făcute că există multe situaţii în care oamenii muncesc un număr mai mare de ore decât este permis prin lege şi noi avem interesul ca ei să nu fie exploataţi. Sunt lucruri care ţin de dimensiunea consulară şi, aici, mâine va fi o secţiune dedicată exclusiv abordării consulare, pentru că într-o oră şi jumătate probabilitatea ca să fi găsit răspunsuri la o multitudine de probleme era foarte mică. De aceea, noi am oferit cadrul exprimării problemelor pe zone pentru că este foarte greu să tragi concluzii la caracteristici generale ale românilor care locuiesc în afara graniţelor ţării. Aceste caracteristici depind de decizii personale, de spaţiul geografic în care trăiesc, locuiesc, învaţă sau lucrează, depind de motivaţii, altele decât cele care în mod frecvent sunt vehiculate în spaţiul public. De aceea o abordare generală nu credem că ar fi cea mai productivă. Ideea este ca cei care au fost în sală, reprezentanţii ambasadelor şi ai consulatelor, să ştie că au posibilitatea ca şi prin intermediul nostru, dar şi direct să contribuie la rezolvarea problemelor românilor", a mai declarat Tîlvăr.