Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat ieri, la Timişoara, că exclude posibilitatea despăgubirii companiei Smithfield pentru cei aproape 50.000 de porci infestaţi cu pestă şi care trebuie sacrificaţi, transmite Rompres. De asemenea, Remeş şi-a exprimat nemulţumirea pentru modul în care a fost gestionată situaţia de la fermele Smithfiled şi a regretat că nu-i poate demite urgent pe responsabilii sanitar-veterinari din Timiş, care trebuiau să ştie ce se întâmplă.
El a precizat că, din păcate, Ministerul Agriculturii nu are decât o relaţie de coordonare cu aceste instituţii, dar a adăugat că, după eliminarea focarelor de pestă, se vor lua măsuri împotriva celor vinovaţi. "E un semn de întrebare dacă Direcţia Sanitar-Veterinară şi-a făcut datoria şi este condamnabil că nici Direcţia Agricolă, nici autorităţile de mediu nu au văzut cum au înflorit aceste ferme", a spus Remeş, citat de Rompres. Ministrul este convins că responsabilii judeţeni care trebuiau să gestioneze criza pestei au fost prea indulgenţi şi nu au avut în vedere că la fermele Smithfield lucrează muncitori din mai multe zone ale ţării, care puteau aduce cu ei virusul.
Pe de altă parte, Remeş şi-a exprimat indignarea pentru faptul că după 5 august, de când a fost notificat focarul de pestă de la fermele Smithfield, i s-a promis tot timpul că vor veni specialişti şi utilaje din Marea Britanie pentru incinerarea cadavrelor porcilor eutanasiaţi, dar acest lucru a fost amânat mereu.
Abia miercuri seara, în Timiş au ajuns ultimele utilaje britanice, dar procesul de ardere a leşurilor s-a stopat odată cu blocarea instalaţiilor. Astfel, din cei aproape 50.000 de porci care trebuie sacrificaţi, au fost ecarisaţi doar în jur de 8.000. Miercuri seara, oficialii sanitar-veterinari din Timiş au confirmat un al treilea focar de pestă la firma Igriş 1, după cele de la Cenei şi Igriş 2.