Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat astăzi, la Strasbourg, că nu există în prezent nicio discuţie privind activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României şi că procesul de cooperare din cadrul MCV dispune de toate instrumentele pentru o schimbare de succes.
Întrebat despre posibilitatea activării articolului 7 din Tratat în cazul României, înaltul oficial al CE a infirmat că în prezent ar exista discuţii în acest sens. "Nu este nicio discuţie privind articolul 7 şi România. Niciuna. Avem un proces în cadrul MCV, haideţi să folosim acest proces. Este un proces de cooperare şi toate instrumentele sunt acolo pentru a avea o schimbare de succes şi a merge în direcţia cea bună", a spus Timmermans în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Strasbourg după publicarea raportului din cadrul MCV privind România şi Bulgaria.
"Uitaţi-vă înapoi la ultimii zece ani. Au fost mai multe guverne de compoziţii diferite şi toate s-au blocat la foaia de parcurs. Sper cu adevărat că acest guvern va respecta foaia de parcurs şi apoi putem încheia. Nu avem nevoie de nicio altă procedură pentru asta. O putem face în cadrul MCV", a dat asigurări prim-vicepreşedintele CE.
Discuţia despre activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României a apărut după ce Comisia Europeană a declanşat această procedură în cazul Poloniei în decembrie 2017, iar apoi Parlamentul European a activat art. 7 în cazul Ungariei în luna septembrie a.c., în urma unui vot în plenul reunit la Strasbourg.
Procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.