Timpul hibrizilor

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 7 noiembrie 2023

CĂTĂLIN AVRAMESCU

O veste extraordinară ne vine de la specialiştii în zoologie. În Carpaţii Meridionali a fost descoperit primul hibrid între lup şi câine. Din câte se pare, fenomenul este produs de mulţimea de câini maidanezi. Pe camerele de supraveghere, la fiecare trei detecţii ale lupilor, apare şi un câine maidanez în imagine. Aceştia se ţin după lupi şi, după cum ne informează specialiştii, strică compoziţia genetică a dobitoacelor.

Ceva asemănător se întâmplă şi în politică. Acum vreo douăzeci de ani exista o populaţie de liberali în România. Unii dintre aceştia se grupaseră în Partidul Naţional-Liberal (PNL). Acele timpuri au apus. După câteva ture de hibridizare cu social-democraţii, acum PNL s-a reunit pentru a-şi definitiva strategia. Un lucru este absolut sigur: PNL aparţine aceluiaşi ecosistem ca PSD, specializat în parazitarea Statului. Însă actualii "liberali" au o dilemă. Să meargă singuri în alegeri sau pe liste separate? Actualul preşedinte al PNL, plagiatorul Nicolae Ciucă, ne-a lămurit. Oricum nu este nici o diferenţă, pentru că domnia-sa ştie că după alegeri "sunt mulţi alegători care vor accepta ideea unei alianţe la guvernare cu PSD". O guvernare hibridă, cum s-ar spune. Rămâne de văzut dacă PSD va mai accepta hibridizarea.

Nu de alta,dar şi ei au opţiuni. Din ce în ce mai des, pe camerele de supraveghere, membrii PSD sunt văzuţi împreună cu membrii AUR. În fond, de când a început să se apropie frigul pernii, ambele partide au îmbrăcat blana ultra-naţionalismului economic.

Cât despre economie,aceasta a intrat într-o fază hibridă. Capitalism plus comunism. Să vă explic. Am primit zilele trecute un card de la Guvern. Unul hibrid. Nu râdeţi, chiar este hibrid. Seamănă cu un card bancar, dar nu este un card bancar. Are pe el bani proveniţi de la Guvern, dar şi de la Uniunea Europeană. Este vorba despre "prima de carieră didactică".

Suma finală este, şi aceasta, hibridă. 1050 de lei plus 450 de lei. Nu am înţeles de ce sunt două sume. Cardul are şi o aplicaţie pe telefon. Acolo scrie că au fost virate ambele sume pe card, însă la mine pe card apare doar prima. Probabil omul de la Ministerul Educaţiei care a scornit toată afacerea are diplomă de "dottore" în matematică. Cât despre instrucţiunile de folosire, acestea sunt 100 la sută româneşti. Nici un dascăl nu a înţeles ce putem face cu banii. Un magazin spune că profesorii îşi pot cumpăra frigidere. Dacă pun diferenţa. Scena pare dintr-un film prost de comedie, dar vă asigur că este reală.

Mai clar este ce nu putem face cu banii. Nu am voie să iau cărţi din străinătate. Atunci cum să fiu şi eu la curent cu ce mai apare în domeniul meu? Probabil intenţia iniţiatorilor programului este să ne luăm câte un laptop ieftin, făcut pe vapor. (După ce punem diferenţa). Astfel, banii capitalişti vor ajunge să subvenţioneze industria Chinei comuniste.

Şi în materie de bănci, majoritatea PNL-PSD are o politică hibridă. Pe de-o parte, s-a apucat să taxeze suplimentar băncile. Pe de alta, se plânge că băncile sunt "lacome" pentru că au mărit comisioanele. Da? Dar Guvernul cum este, atunci când le ia banii?

Şi alte guverne au intrat în era hibridizării, nu doar cel de la Bucureşti. Iată-l pe cel de la Moscova, care a ajuns un hibrid de comunism şi de fascism. Vladimir Putin laudă azi URSS-ul, iar mâine ridică în slăvi ultra-naţionalismul velico-rus. În acest timp, oamenii regimului cad pe fereastră sau mor "de inimă". Ultimul pe listă este preşedintele de la Lukoil. Era bătrân, săracul, la 66 de ani.

Pe frontul din Ucraina, acţiuni hibride. În unele sectoare, ruşii atacă. În altele, ucrainenii. Rezultatul? Remiză. Pare logic, pentru că Occidentul pare să nu aibă decât un plan hibrid pentru Ucraina. Să nu piardă şi să nu fie ocupată de Rusia, dar nici să nu câştige. Aşa că ajutorul pentru Ucraina este livrat, şi acesta, pe baze hibride. Azi rachete da, mâine avioane nu. Să nu se supere acelaşi Vladimir Putin, care tocmai a aruncat la coşul de gunoi tratatul de interzicere a testelor nucleare.

În Cuba s-a organizat un fel de petrecere de Halloween. Spre surpriza publicului, care se aştepta să fie vizitat de fantoma lui Fidel Castro, oficialii care au organizat evenimentul au acordat premiul întâi personajului costumat în... Adolf Hitler. (Nu este o glumă). Este bun şi acesta atunci când ai de guvernat o dictatură.

În Orientul Mijlociu, un război hibrid. Cred că, mai nou, îi spune "asimetric". Pe de-o parte, Hamas măcelăreşte civili. Pe de alta, Israelul a trimis trupe în Gaza. Reacţia Occidentului, hibridă. Deplânge "pierderile civile", însă plânge şi mai tare atunci când trupele israeliene atacă zonele în care s-au baricadat teroriştii. Aşa cum observa cineva, Israelul a devenit singura ţară din lume care nu mai are voie să câştige un război.

În toată această lume tulbure, o veste bună. Ministrul Agriculturii declară că "au scăzut preţurile la cozonac şi drojdie". Cu cozonacul nu cred că a nimerit-o, însă despre drojdie sigur ştie ceva...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb