TIMPUL TRECE, FINANŢELE AŞTEAPTĂ Proiectul de lege pentru reglementarea fondurilor de investiţii alternative se află încă la Ministerul Justiţiei

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2014

Proiectul de lege pentru reglementarea fondurilor de investiţii alternative se află încă la Ministerul Justiţiei

Proiectul de lege prin care ar trebui să fie implementată directiva europeană privind administratorii de fonduri de investiţii alternative (2011/61/UE) se află, încă, pe masa Ministerului Justiţiei, chiar dacă, în urmă cu o săptămână, Ministerul Finanţelor Publice solicita urgentarea înaintării acestuia către Finanţe.

Boni Cucu, director general la direcţia generală relaţii financiare internaţionale din cadrul MFP, ne-a declarat: "Chiar astăzi (nr. ieri) am transmis o adresă oficială domnului Cazanciuc, ministrul Justiţiei, ca acesta să ne spună, sub semnătură, când ne va trimite proiectul cu observaţiile ministerului. Până acum nu avem niciun răspuns oficial de la ei. Au avut loc discuţii şi telefoane, însă nimic concret."

Comisia Europeană a solicitat, săptămâna trecută, ţării noastre să notifice în termen de două luni transpunerea deplină a Directivei privind administratorii de fonduri de investiţii alternative (2011/61/UE), ca să nu trimită cazul la Curtea Europeană de Justiţie. Termenul limită pentru adoptarea unei legi de reglementare a fondurilor de investiţii alternative şi a administratorilor acestora era 22 iulie 2013.

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, declara, la începutul anului, că a transmis în 2013, proiectul de act normativ (OUG) de transpunere în legislaţia naţională a prevederilor Directivei UE nr. 61/2011 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative (DAFIA) la Ministerul Finanţelor.

Boni Cucu afirma, zilele trecute că "Guvernul ne-a transmis să ne străduim să eliminăm pe cât posibil promovarea actelor normative prin ordonanţe de urgenţă. Dar cele ce ţin de Comisia Europeană încercăm să le facem prin OUG."

Horia Gusta, director general la Certinvest şi membru în Consiliul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri spunea că nu crede că este posibil ca Parlamentul României să scoată o asemenea lege în două luni, termenul putând să fie respectat doar dacă guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă. Potrivit domniei sale, nerespectarea termenului limită de două luni va atrage procedura de infringement, iar statul va trebui să plătească 30.000 euro pe fiecare zi de depăşire.

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, declara, la începutul anului, că a transmis în 2013, proiectul de act normativ (OUG) de transpunere în legislaţia naţională a prevederilor Directivei UE nr. 61/2011 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative (DAFIA) la Ministerul Finanţelor.

Directiva prevede norme de reglementare şi de supraveghere pentru administratorii de scheme de investiţii alternative adresate investitorilor profesionişti.

Documentul precizează că administratorii de fonduri de investiţii alternative sunt responsabili de administrarea unui volum important de active investite în Uniune, răspund pentru o parte importantă a tranzacţiilor cu instrumente financiare pe pieţe şi pot exercita o influenţă semnificativă asupra pieţelor şi societăţilor în care investesc.

Pentru a fi autorizaţi, managerii de fonduri alternative trebuie să deţină un anumit nivel de capital sub formă de active lichide sau active pe termen scurt. Potrivit directivei, administratorii interni de organisme de plasament colectiv trebuie să aibă un capital iniţial de cel puţin 300.000 euro, iar administratorii externi de cel puţin 125.000 euro.

Directiva obligă administratorii de fonduri de investiţii alternative să realizeze în mod regulat simulări de criză care să le permită evaluarea riscului de lichiditate.

Administratorii vor trebui să se asigure că fondurile pe care le administrează au un depozitar independent.

Directiva mai introduce şi cadrul unei pieţe unice care ar permite managerilor de fonduri alternative să-şi exporte serviciile într-un alt stat membru pe baza unei singure autorizaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb