Ţintă pentru hackeri: angajatul care se "distrează" pe internet

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 octombrie 2020

Angajatul care "navigează" pe internet în timpul programului este ţinta perfectă pentru infractorii cibernetici. Situaţia poate părea amuzantă de la distanţă, dar nu este şi în relitate unde companiile înregistrează din această cauză pierderi de miliarde de dolari.

Servicii web de tipul reţelelor de socializare, de mesagerie sau cloud, folosite de către angajaţii companiilor mici şi mijlocii, în timp ce lucrează, devin deseori ţinta atacurilor cibernetice, arată concluziile unor cercetări recente realizate de Kaspersky. Conform statisticilor anonimizatea ale incidentelor, înregistrare de un produs Kaspersky, furnizate voluntar de către clienţii săi, topul primelor cinci servicii web pe care angajaţii le accesează cel mai des de pe propriile dispozitive de birou includ o platformă de partajare a conţinutului video, o reţea de socializare, un serviciu de mail şi unul de mesagerie - YouTube, Facebook, Google Drive, Gmail şi WhatsApp - toate acestea fiind servicii de top pe segmentul lor. Conform specialiştilor: "Este important pentru organizaţii să înţeleagă ameninţările relavante şi modul în care acestea se pot infiltra la nivelul endpoint al companiei, de exemplu prin phishing în serviciile de cloud. Odată ce un serviciu web devine popular, se poate transforma într-o ţintă mai interesantă în rândul atacatorilor cibernetici. Un exemplu pentru acest lucru este aplicaţia TikTok care a câştigat o popularitate enormă în ultimii ani. Aceasta a început să fie asaltată de conturi false şi persoane rău intenţionate care îşi îmbunătăţesc treptat abilităţile, pe măsură ce aplicaţia devine tot mai populară. Protecţia împotriva acestor înşelătorii şi tentative de phishing este crucială pentru că atât conturile personale de utilizator, cât şi datele şi dispozitivele companiei rămân în siguranţă". Analiza realizată de Kaspersky a dezvăluit primele cinci aplicaţii în care s-au observat cel mai des încercări de phishing: Facebook (4,5 milioane de tentative de phishing), WhatsApp (3,7 milioane), Amazon (3,3 milioane), Apple (3,1 milioane) şi Netflix (2,7 milioane). De asemenea, ofertele Google grupate laolaltă, printre care YouTube, Gmail şi Google Drive, au ocupat poziţia a şasea, cu 1,5 milioane de încercări de phishing. Statisticile au arătat, totodată, că lista aplicaţiiloir web cel mai des limitate pe dispozitivele organizaţiilor include doar reţele de socializare: Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram şi LinkedIn. "Aceste decizii pot fi luate din mai multe motive, precum respectarea reglementărilor privind datele sau în conformitate cu cerinţele specifice fiecărei organizaţii în legătură cu utilizarea reţelelor de socializare. Şi, desi pe listă este inclus şi Facebook, care este exploatat în mod activ de infractori, sunt excluse aplicaţiile de mesagerie, de partajare a fişierelor sau serviciile de mail - probabil pentru că acestea sunt utilizate frecvent în interes de serviciu, precum şi pentru anumite nevoi personale", explică reprezentanţii Kaspersky.

Exceptând pandemia, care domină orice clasament în materie de spaime, topul riscurilor de care companiile globale se tem în 2020 este condus, în premieră, de incidentele cibernetice arată rezultatele studiului Allianz Risk Barometer. Conform rezultatelor raportului, circa 39% dintre experţii chestionaţi au pus pe primul loc în ierarhia riscurilor atacurile cibernetice, asta după ce în urmă cu şapte ani acest factor se poziţiona pe locul 15 în top, cu doar 6% dintre răspunsuri. Incidentele cibernetice sunt principalul risc la adresa companiilor din Austria, Belgia, Franţa, India, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi SUA. Un atac cibernetic coordonat la nivel global ar provoca pagube cuprinse între 85 de miliarde şi 193 miliarde de dolari. Aceasta este concluzia unui scenariu ipotetic dezvoltat ca test de stres pentru managementul riscurilor. Cererile de despăgubiri după un astfel de atac ar varia de la întreruperea activităţilor de afaceri şi extorcare cibernetică până la costuri de reacţie la incidente, arată un raport realizat de companiile de asigurări Lloyd's of London şi Aon. Despăgubirile totale care ar fi plătite de sectorul de asigurări în acest scenariu ar fi cuprinse între 10 miliarde şi 27 de miliarde de dolari. Diferenţa uriaşă între pierderile asigurate şi pierderile economice scoate în evidenţă gradul de neasigurare, în cazul unui astfel de atac. Un atac cibernetic ar afecta mai multe sectoare la nivel mondial, cele mai mari pierderi urmând să aibă loc în retail, sănătate, industria prelucrătoare şi sectorul bancar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb