Tipuri de acţiuni la bursă şi metode de diversificare a portofoliului

Piaţa de Capital / 18 martie 2019

Prin intermediul platformelor de tranzacţionare poţi cumpăra acţiuni la bursă, listate la cele mai importante burse din lume. Află cum poţi cumpăra acţiuni la bursă!

Tipuri de acţiuni la bursă

Acţiuni la bursele americane

Acţiuni la bursele europene

Cum vă diversificaţi portofoliul

Când să cumpăraţi acţiuni

Când vorbim de acţiunile companiilor cotate pe bursele de valori, traderii şi investitorii caută în general acţiuni celebre sau care au potenţial mare de creştere în viitor.

Dacă avem în vedere că toate ţările dezvoltate şi tarile în curs de dezvoltare au propriile burse de valori şi proprii indici de referinţă, acesta este punctul de pornire. Indicele sintetic al fiecărei burse cuprinde acţiunile celor mai importante companii din ţara respectivă.

Dar desigur cele mai interesante şi cele mai căutate acţiuni sunt cele listate la bursele europene şi la bursele americane. Prin intermediul platformelor de tranzacţionare poţi cumpăra acţiuni la bursă, listate la cele mai importante burse din lume. De exemplu, contul Admiral.Invest de la Admiral Markets vă oferă prin intermediul platformei MetaTrader posibilitatea de a tranzacţiona mai mult de 4000 de acţiuni în special din Europa şi SUA.

Tipuri de acţiuni la bursă

Acţiuni la bursele americane

Dacă v-aţi întrebat vreodată cum faceţi să cumpăraţi acţiuni la o companie cum este Google sau Yahoo, care au un preţ mare sau potenţial de creştere sustenabil pe termen lung, răspunsul este destul de simplu monitorizaţi indicii de referinţă ai burselor care va interesează.

Dacă vorbim de piaţa americană este vorba de indici cum sunt Dow Jones 30 sau S&P500. Dacă sunteţi expres interesat de acţiuni ale companiilor high tech atunci trebuie să urmăriţi îndeaproape indicele NASDAQ al bursei de la New York.

Veţi putea astfel accesa companii cum sunt: Amazon, Apple, McDonalds, Facebook, JP Morgan Chase, Google, IBM.

Acţiuni la bursele europene

Referitor la acţiunile europene trebuie desigur să verificaţi indicii de referinţă ai burselor din respectivele ţări europene, DAX30 pentru acţiuni germane, CAC40 pentru acţiuni din Franta sau Euro Stoxx pentru zona euro.

Printre cele mai cunoscute şi tranzacţionate acţiuni europene număram: BMW, Daimler, BNP, Orange, Societe Generale, Siemens

Cum vă diversificaţi portofoliul

Majoritatea specialiştilor sunt de acord că pentru a vă limita riscul în pieţe trebuie să vă diversificaţi portofoliul.

Pentru a avea un portofoliu diversificat puteţi utiliza diferite metode de alocare a activelor:

Consideraţi investiţii în active diferite în funcţie de sectoarele de activitate

Cu alte cuvinte alocaţi cote pe sectoare de activitate cum sunt: sectorul bancar, sectorul pharma, construcţii, tehnologic, etc.

Această metodă presupune alegerea unor linii de afaceri diferite şi apoi alocarea proporţională a investiţiilor către aceste linii de afaceri.

Astfel, acţiunile JP Morgan Chase, Societe Generale, Goldman Sachs, Deutsche Bank, fac parte din sectorul bancar, acţiunile Apple, Alphabet (Google), Facebook, Yahoo fac parte din sectorul tehnologiilor de vârf, sau BMW, General Motors, Tata, etc. ţin de sectorul auto.

Alocaţi cote de investiţii pe ţări

O altă metodă de diversificare a portofoliului este să cumpăraţi acţiuni ale unor companii care sunt localizate în ţări diferite. Aţi putea, de exemplu, cumpăra acţiuni ale unor companii din SUA, Japonia şi Germania. Dacă cumpăraţi cu 33% din capitalul disponibil acţiuni care fac parte din indicele NASDAQ, cu alţi 33% din capital acţiuni care fac parte din indicele Nikkei 225 şi cu restul acţiuni care fac parte din DAX30 vă diversificaţi riscul.

Ca urmare dacă economia uneia din ţările în care aţi investit intră să spunem în recesiune sau este lovită de o criză, va fi afectată doar o parte din portofoliul de acţiuni iar nu portofoliul în integralitatea sa.

Pentru a beneficia de o optimizare cât mai bună şi a limita riscul la maxim se recomandă să combinaţi cele două metode de alocare a activelor, adică alegeţi ţările companiilor ale căror acţiuni doriţi să le cumpăraţi şi în cadrul fiecărei ţări alegeţi sectoarele de activitate în care doriţi să investiţi.

Este important ca portofoliul dumneavoastră să beneficieze de o diversificare cât mai mare, astfel încât impactul evoluţiei nefavorabile a unei economii sau sector de activitate să fie cât mai mic.

Aveţi în vedere şi faptul că investiţiile în acţiuni diverse nu este neapărat suficient pentru limitarea la maxim a riscurilor la care vă expuneţi.

Când să cumpăraţi acţiuni

Celebrul Warren Buffett susţine că prioritatea "este de a descoperi companii extraordinare la preţuri obişnuite şi nu companii obişnuite la preţuri extraordinare".

Mai exact Buffett spune că pentru a avea succes pe termen lung cu investiţiile pe piaţa de capital, trebuie să analizaţi şi să evaluaţi companiile în care doriţi să investiţi, verificaţi-le bilanţurile contabile şi modalitatea prin care fac bani. Ideea este să cumpăraţi acţiuni ale unor companii care sunt subevaluate dar au fundamente solide şi perspective sustenabile de creştere pe termen lung.

Este evident ca va trebui să analizaţi un număr semnificativ de acţiuni. În momentul în care aţi identificat companii cu potenţial care vă interesează, este indicat să le monitorizaţi şi să aşteptaţi un moment în care preţul acestor acţiuni va scădea temporar. Acestea sunt momente când valoarea acţiunilor va fi inferioară valorii lor reale.

Acordaţi atenţie sporită acţiunilor pe care le deţineţi în portofoliu şi care cresc semnificativ fără să aibă în spate şi fundamentele corespunzătoare.(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb