Tiraspolul cere Moscovei să crească numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi pe teritoriul regiunii transnistrene, inclusiv prin recrutarea de militari din rândul cetăţenilor ruşi care locuiesc permanent aici, informează news.ro.
Declaraţia a fost făcută de reprezentantul separatiştilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, într-un interviu pentru RIA Novosti, în care acesta afirmă că o astfel de mişcare ar fi principalul factor de securitate pentru a apăra regiunea separatistă de "capetele fierbinţi" de la Chişinău şi Kiev.
Leonid Manakov a fost întrebat dacă autorităţile republicii nerecunoscute au în vedere mărirea contingentului de menţinere a păcii din cauza unor presupuse atacurile teroriste care ar fi avut loc în Transnistria şi dacă o astfel de mişcare ar fi posibilă, în cazul în care situaţia de securitate din Transnistria se deteriorează.
"Forţele de menţinere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru şi principalul obstacol pentru "capetele fierbinţi", dintre care există destule la Chişinău şi la Kiev. Atât timp cât misiunea de menţinere a păcii a Rusiei continuă, Republica Moldova este constrânsă în orice planuri şi pregătiri militare împotriva Transnistriei", a spus Leonid Manakov.
El spune că "numeroasele exerciţii şi militarizarea Republicii Moldova după modelul NATO reprezintă cu siguranţă un grad de ameninţare".
"Partea transnistreană a făcut apel la Moscova, subliniind necesitatea de a acţiona în mod proporţional", a anunţat aşa-zisul ambasador transnistrean.
Mai mult, el spune că un asemenea demers ar fi legal, deşi Moscova şi-a asumat un angajament internaţional în 1999, la reuniunea OSCE de la Istanbul, de a-şi retrage toate trupele şi armamentul din Transnistria, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată.
"În special, în 1995, Rusia a redus unilateral numărul contingentului său la două batalioane de puşcaşi motorizaţi, deşi iniţial erau şase, printr-o decizie care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control. Cu alte cuvinte, efectivul actual nu depăşeşte 450 de pacificatori ruşi desfăşuraţi permanent în zona de securitate. În acelaşi timp, efectivul lor obişnuit, stabilit prin documentele comisiei, este egal cu 3.100 de persoane", susţine reprezentantul diplomatic al Tirapolului în Rusia.
"Transnistria a solicitat în repetate rânduri creşterea numărului de pacificatori ruşi, inclusiv prin recrutarea de militari din rândul cetăţenilor ruşi care locuiesc permanent în Transnistria. Prin urmare, o astfel de opţiune este disponibilă şi este justificată în ceea ce priveşte agravarea riscurilor de securitate, inclusiv ameninţarea teroristă, fiind în acelaşi timp justificată din punct de vedere juridic prin documentele adoptate în cadrul activităţilor Comisiei Mixte de Control", a arătat Leonid Manakov în interviul pentru RIA Novosti.
În luna februarie, autorităţile ruse şi cele din Transnistria au acuzat serviciile secrete ucrainene că ar fi pus la cale atacuri teroriste în Transnistria şi că s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pentru a pune mâna pe armamentul din depozitul de la Cobasna şi pentru a-i lua prizonieri pe soldaţii ruşi, pentru ca apoi să-i dea în schimbul prizonierilor ucraineni luaţi de ruşi. Acuzaţiile au fost respinse de Kiev, care au avertizat, la rândul lor, în legătură cu posibile acţiuni sub steag fals puse la cale de Moscova pentru a destabiliza şi provoca.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 15:33)
Tiraspolul se inchina stapanilor rusi!
Deabia asteapta rusii sa le vanda ceva tancuri din 60.