Preţul ţiţeiului brut a crescut pînă la maximul ultimelor opt săptămîni la data de 21 ianuarie, din cauză că vremea extrem de rece din nord-estul Statelor Unite ale Americii a generat un consum sporit de păcură. În plus, piaţa continuă să fie influenţată de întreruperea exporturilor din Irak, cauzată de violenţele din regiune. Acestea se vor amplifica, mai ales că în Irak sînt programate alegeri pentru data de 30 ianuarie. "Factorul vreme are cea mai puternică influenţă", declară Jim Steel, director al departamentului de cercetare al "Refco" din New York.
În prezent, stocurile de păcură sînt cu 13% mai mici decît anul trecut şi ar putea să scadă pe motiv că tot mai multe regiuni sînt acoperite de zăpadă. De menţionat că SUA consumă un sfert din producţia mondială de petrol brut.
Ţiţeiul cu livrare în martie înregistra o cotaţie de 48,53 dolari/baril în ultima zi a săptămînii trecute, în creştere cu 1,22 dolari (2,6%) faţă de ziua precedentă. Aceasta este cea mai ridicată cotaţie consemnată pe piaţa din New York după data de 30 noiembrie.
Păcura cu livrare în februarie a crescut cu 4,39 cenţi (3,3%), la 1,3837 dolari/galon în New York - cea mai ridicată cotaţie de după 21 decembrie. Totodată, benzina cu livrare în februarie a înregistrat o creştere de 4,2 cenţi (3,3%), la 1,2996 dolari/galon, cel mai ridicat preţ de după 29 noiembrie.
La Londra, preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 1,41 dolari (3,2%), la 45,73 dolari/baril. Acesta este cel mai ridicat preţ la care a ajuns ţiţeiul la International Petroleum Exchange, după data de 29 noiembrie.
Pentru săptămîna în curs, analiştii cred, în proporţie de 44%, că preţul ţiţeiului brut va continua să crească. Numai 23% spun că acesta va scădea, iar 11% - că nu se va modifica.