Titlurile "Erste" - cel mai bun plasament, la o lună

Crăiţa Simionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 februarie 2012

Titlurile "Erste" - cel mai bun plasament, la o lună

Titlurile "Erste Group Bank AG" Viena (simbol EBS) au reprezentat cel mai bun plasament de investiţie, în perioada 6 ianuarie - 9 februarie 2011, acţiunile EBS urcând, în perioada analizată, cu 54,24%.

Chiar dacă urcarea cotaţiilor EBS a surprins piaţa, analiştii au păreri împărţite, unii atrăgând atenţia că aceste creşteri agresive pot fi urmate de corecţii, în timp ce alţii previzionează că titlurile "Erste Bank" ar putea depăşi 100 lei/unitate.

În şedinţa de vineri, cotaţiile EBS au închis în scădere cu 7,06%, la un preţ mediu de 82,95 lei.

Andrei Rădulescu: "Titlurile EBS ar putea depăşi 100 lei/unitate"

Andrei Rădulescu, analist "SSIF Broker", ne-a spus că, în funcţie de de evoluţia climatului din zona euro, titlurile EBS ar putea depăşi, pe termen scurt, nivelul de 100 lei/acţiune. Domnia sa consideră că evoluţia pozitivă a titlurilor EBS din ultimul interval de timp este influenţată de climatul macro-bursier internaţional: "Evoluţia este determinată de măsurile luate pe plan monetar de către BCE, măsuri neconvenţionale menite să reducă din intensitatea focului crizei datoriilor suverane din Europa, dar şi de noi măsuri ale liderilor politici, pentru atenuarea crizei, cum ar fi adoptarea < Fiscal Compact > - prin care se doreşte implementarea unor politici bugetare mai sănătoase de către ţările membre ale Uniunii Monetare Europene".

Domnul Adrian Rădulescu a mai precizat că şi sectorul financiar-bancar european a consemnat creşteri în ultima perioadă, după declinul sever din 2011, tocmai pentru că investitorii se aşteaptă ca aceste măsuri recente să contribuie, pe termen mediu, la o redresare a rezultatelor companiilor din sectorul financiar-bancar european.

Magda Sîrghe, "Tradeville": O creştere agresivă poate fi urmată de corecţii

Magda Sîrghe, analist "Tradeville", este de părere că o creştere atât de agresivă a cotaţiilor, într-o perioadă atât de scurtă, poate fi urmată de corecţii. Domnia sa ne-a spus că, pe 15 decembrie 2011, preţul teoretic al titlurilor EBS, calculat pe baza multiplului P/BV (n.r. price to book value-preţ/valoa­rea contabilă), era de 22,19 euro/acţiune (96,65 lei), iar mediana estimărilor de preţ ale analiştilor Reuters este 23,00 euro/acţiune.

Doamna Sîrghe a menţionat că, pentru anul 2011, banca estimează o pierdere de 700-800 milioane de euro, iar până la 1 iunie 2012 are sarcina de a-şi majora rata fondurilor proprii de nivel 1 la 9%, necesarul de capital fiind de 743 milioane de euro. "Erste Group Bank intenţionează să îndeplinească cerinţele prin capitalizarea rezultatului reportat şi prin vânzarea selectivă de active, dar fără a apela la ajutor din partea statului", ne-a declarat Magda Sîrghe, adăugând: "În aceste condiţii, este probabil ca banca să nu plătească dividende pentru anul 2011".

Simion Tihon, "Prime Transaction": Titlurile EBS sunt influenţate de temerile privind soarta datoriilor suverane

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că avansul puternic al acţiunilor EBS este o consecinţă a deprecierii exagerate pe care au suferit-o aceste titluri începând cu luna august a anului trecut. "Optimismul care a caracterizat acest început de an toate pieţele financiare a influenţat pozitiv, în primul rând, titlurile puternic subevaluate de lipsa de încredere a investitorilor, ce a atins cote alarmante dupa scăderea ratingului SUA", ne-a declarat Simion Tihon.

Domnia sa este de părere că acţiunile "Erste Bank" vor evolua, în continuare, sub influenţa gradului în care vor creşte sau vor scădea temerile privind soarta datoriilor suverane, existând o sensibilitate importantă la evenimentele macroeconomice. "Cred că, în continuare titlurile EBS vor fi considerate un activ cu grad de risc ridicat, motiv pentru care vor avea şi o volatilitate crescută", a încheiat brokerul.

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": Problemele Greciei au dat peste cap sistemul bancar

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare "Intercapital Invest", ne-a spus că problemele din Grecia au avut anul trecut un impact puternic asupra sistemului bancar vest european, iar acest lucru nu a rămas fără repercusiuni în evoluţia titlurilor băncilor de la bursele de valori. Domnia sa consideră că în aceeaşi situaţie s-au aflat acţiunile EBS, care s-au corectat puternic în a doua parte a anului 2010, iar în momentul în care pieţele financiare şi-au revenit, titlurile băncii au crescut accelerat, mult peste media pieţei. Domnul Mureşian a încheiat: "Acestă evoluţie nu este ieşită din comun în condiţiile în care creşterile puternice au cuprins toate acţiunile bancare în perioada specificată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb