TOAMNĂ "FIERBINTE" PENTRU GUVERN: Grevă generală pe 5 octombrie!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 11 septembrie 2009

Grevă generală pe 5 octombrie!

La protest vor participa 800.000 de bugetari

Boc: "Paradoxal, nemulţumirile tuturor denotă rezultatul unei legi bune!"

Nemulţumiţi de forma finală a Legii unice de salarizare în sistemul bugetar, funcţionarii publici, cadrele didactice, personalul sanitar şi cel din administraţie şi interne au anunţat, ieri, prin intermediul liderilor sindicali, grevă generală pentru data de 5 octombrie.

Federaţiile sindicale estimează că la protest vor participa circa 800.000 de salariaţi, care, potrivit liderilor lor, sunt aşteptaţi, mai întâi, pe data de 15 septembrie, la pichetarea sediului Legislativului.

La aflarea acestei veşti, premierul Emil Boc i-a convoacat, ieri, la Palatul Victoria, pe Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi pe ministrul Muncii, Marian Sârbu, pentru a discuta despre revendicările protestatarilor. Liderii sindicali au avertizat că acţiunile de protest anunţate reprezină doar începutul.

Alianţa bugetarilor, împotriva Guvernului

Protestele au fost anunţate la finele unei întâlniri între liderii confederaţiilor sindicale, aceştia convenind înfiinţarea unei Alianţe a bugetarilor cu scopul declarat de renegociere a legii unice de salarizare în sectorul bugetar.

Liderul sindical din învăţământ, Aurel Cornea, a explicat: "Scopul protestelor este acela de a stopa Guvernul să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe prezentul proiect al legii cadru pe salarizarea unitară.

Dorim renegocierea unei legi a salarizării cadru unitare pentru toţi salariaţii din sectorul bugetar care să ţină cont de principiile pe care ni le-am asumat cu toţii acum câteva luni.

Acestea prevăd stoparea disponibilizărilor şi neacceptarea concediilor forţate fără plată în acest an".

Sindicatele boicotează alegerile

De asemenea, în semn de protest, sindicaliştii sunt decişi să boicoteze şi organizarea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, consideră că "Guvernul Boc nu este capabil să-şi gestioneze deciziile politice" şi dă dovadă de "incoerenţă pentru stoparea declinului economic al ţării".

Preşedintele CNS Cartel ALFA, a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că organizaţia sa cere grupurilor parlamentare o moţiune de cenzură prin care să demită Guvernul.

Boc: Executivul a făcut un efort considerabil în privinţa dialogului social

Paradoxal, premierul Emil Boc, lider al PD-L, consideră că nemulţumirea generală a bugetarilor faţă de Legea unică a salarizării poate reprezenta tocmai dovada că legea este bună. "Poate paradoxul constă tocmai în aceea că o nemulţumire a tuturor dovedeşte faptul că este o lege bună", a declarat Emil Boc, răspunzând întrebării dacă există vreo categorie profesională mulţumită de noile reglementări, informeză Agepres.

Premierul susţine că Executivul a făcut "un efort considerabil" în privinţa dialogului social şi precizează că "masa salaiară este prin excelenţă limitată".

"Ne-am uitat după legile europene, am eliminat privilegiile din sistem, am eliminat discrepanţele şi facem o lege care să răspundă bunului simţ şi corectitudinii", a conchis premierul Emil Boc

Geoană: Protestele puteau fi evitate

Şeful Senatului, preşedintele PSD, Mircea Geoană consideră că protestele sindicaliştilor puteau fi evitate printr-o dezbatere parlamentară a legilor asupra cărora Guvernul îşi va asuma răspunderea.

"Cred că, în acest moment, absenţa unor dezbateri în privinţa acestor legi îşi arată limitele", a spus Geoană.

Liderul social-democrat şi-a exprimat speranţa ca Fondul Monetar Internaţional va accepta "soluţia care se impune în acest moment", respectiv "păstrarea modului în care se calculează raportul între salariul minim pe economie şi salariul maxim în administraţia publică centrală" şi, de asemenea, păstrarea modului actual de calculul a pensiilor.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=62832.html< link2 >CNS Cartel ALFA cere Parlamentului demiterea Guvernului Boc< link3 >

Pogea: "Haideţi să găsim soluţii!"

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, consideră că legea salarizării unice este bună, însă a precizat că Guvernul este flexibil în ceea ce priveşte modificarea acesteia. "Nu cred că există cineva din partea partenerilor sociali care a solicitat o dezbatere şi a fost refuzat de către Guvern pe această temă", a spus Pogea. Ministrul a făcut un apel către sindicate să revină la masa negocierilor. "Haideţi să găsim soluţii!", a îndemnat ministrul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in mijlocul crizei economice nici un economist de renume nu ar spune ca salvarea o reprezinta concedierea bugetarilor sau micsorarea salariilor ci doar cresterea cererii dar prin masurile lor cresterea de bunuri tot scade de 8 luni iar Boc si Pogea sa ia in consideratie schimbarea modului de impozitare a veniturilor salariale de la acesta universal de 16% la cel in cote procentuale progresive , scaderea impozitelor directe si indirecte va duce la cresterea consumului si implicit la cresterea incasarilor statului asa ca d-lor mai cititi-l pe Keynes sau Smith .eventual declararea de stare de necesitate economica si fortarea companiilor din sectoarele petrol-gaze etc sa isi alinieze preturile la media europeana

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb