Toate drumurile duc la Curtea Constituţională

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 29 iunie 2012

Toate drumurile duc la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a devenit cea mai importantă şi cea mai solicitată instituţie din ţara noastră. Toate controversele dintre opoziţie şi putere, indiferent de componenţa acestora, sfârşesc pe masa celor nouă judecători.

Ultimele decizii au provocat o agitaţie majoră pe scena politică. Astfel, Curtea Constituţională a decis cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, că este neconstituţională modificarea legii învăţământului care instituie un nou regim de utilizare a patrimoniului universităţilor particulare şi că Legea uninominalului pur este neconstituţională. Conform legii, Curtea Constituţională este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România, independentă faţă de orice altă autoritate publică şi care are rolul de garant al supremaţiei Constituţiei.

Faptul că atât de multe legi care ajung la CCR sunt declarate neconstituţionale, ridică mari semne de întrebare în ceea ce priveşte competenţa părţilor implicate, fie că e vorba de Parlament, Guvern sau chiar Curtea Constituţională.

Un alt subiect controversat al ultimelor zile, legat de soarta Institutului Cultural Român va ajunge de asemenea la Curtea Constituţională, care va decide în 5 iulie dacă este constituţională ordonanţa prin care Plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Avocatul Poporului a reclamat neconstituţionalitatea OUG 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului. În cazul în care CCR va decide că mutarea respectă legea fundamentală, întreaga conducere a ICR va demisiona. Anunţul a fost făcut de preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici:"În această situaţie, din punctul de vedere al actualei conduceri avem de-a face cu o lovitură împotriva unei instituţii care şi-a dovedit capacitatea de a promova cultura română şi a gestiona un buget mic. Vom interpreta acest lucru ca pe un atac împotriva unei instituţii româ­neşti şi ne vom da demisia. Dramatic e ca va fi numită pe un algoritm politic conducerea executivă. Structura de concurenţă politică va fi transportată din Biroul permanent al Senatului în interiorul ICR, care nu e o uzină despre care ştim că are de făcut şaibe sau ţevi, funcţionează fundamental pe o viziune referitoare la ce este cultura română şi cum poate fi promovată în străinătate". Dacă ordonanţa de urgenţă va fi declarată constituţională în 5 iulie, toate programele vor fi "afectate sever", a subliniat actualul preşedinte al ICR, care a precizat că, oricum, bugetul Institutului a fost redus anul acesta, iar în 2013 a scăzut de la 44 la 36 de milioane de lei. Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/ 2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii. Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi, însă Camera Deputaţilor a eliminat, în 19 iunie, cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului. Indiferent de deczia Curţii Constituţionale, controversele legate şi de acest subiect sunt asigurate.

Controversele în jurul CCR nu se opresc doar la deciziile acesteia, sunt legate şi de componenţă. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că judecătorii Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi Iulia Motoc nu se află în stare de incompatibilitate sau conflicte de interese. "Domnul judecător Augustin Zegrean şi doamna judecător Iulia Moţoc nu se află în nicio situaţie prevăzută de Legea 176/2010, referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, conflictelor de interese sau la existenţa unor diferenţe semnificative nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate. Precizăm faptul că pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate nu există niciun dosar de evaluare în curs, referitor la domnul judecător Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecător Iulia Motoc", se arată în comunicatul ANI. Precizarea vine după ce ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a acuzat pe cei doi judecători, în cadrul unei emisiuni televizate, că se află în stare de incompatibilitate, deoarece au angajamente cu alte instituţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb