TOINE KETS, HORSE CONNECTION:  "Unul dintre lucrurile care îmi plac în România este că oamenii sunt deschişi"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2016

"Unul dintre lucrurile care îmi plac în România este că oamenii sunt deschişi"

Investiţia pentru un training de leadership cu cai de două zile este în jur de 5000 de euro pentru un grup de 10 persoane

Toine Kets este un olandez dedicat full time domeniului de resurse umane şi stabilit în ţara noastră încă din 2005. Alături de Helga Meurs, instructor de cai, tot de origine olandeză, cei doi au adus în ţara noastră un concept mai puţin întâlnit: programe de training/ coaching cu caii pentru leaderi.

Cei doi olandezi au făcut echipă, Toine fiind specialist în contactul cu oamenii, iar Helga în conexiunea cu caii, şi ajută managerii de companii să afle "cât sunt de leaderi", care sunt punctele lor puternice şi ce schimbări ar trebui să facă pentru o mai bună funcţionare a companiei din care fac parte. Toate acestea le pot afla prin contactul direct cu caii, animale extrem de inteligente, în opinia celor doi olandezi, care reuşesc să ofere toate aceste răspunsuri prin nişte simple exerciţii.

Toine Kets şi Helga Meurs ne-au povestit, în cadrul unui interviu, cum funcţionează aceste traininguri cu caii şi cum putem afla dacă suntem sau nu leaderi.

Reporter: Cum vedeţi leadershipul astăzi?

Toine Kets: În mare parte este un mix. Cei mai mulţi oameni încă fac managing. Văd foarte multe traininguri de leadership, dar de fapt, când ne uităm la ele, sunt de managing. Mulţi îşi doresc să devină leaderi, dar nu ştiu cum. În opinia mea, cel mai important pas în leadership este să fii dispus să asculţi, să empatizezi şi să faci ceva.

Suntem încă în tranziţie, astfel că sunt foarte ambiţios în ceea ce priveşte proiectele mele.

Reporter: Cum aţi început activitatea aici, în România?

Toine Kets: Am lansat compania Actinote, respectiv proiectul Horse Connection în 2007. Unul dintre lucrurile care îmi plac în România este că oamenii de aici sunt deschişi la astfel de lucruri. Nu au întrebări de genul "de ce trebuie să facem asta", încep să facă.

Când am început să facem workshopuri de leadership cu caii şi au venit primii clienţi, au fost toţi foarte entuziasmaţi, am primit evaluări excelente şi de-a lungul anilor am adus totul mai mult aici, în România. Aici oamenii sunt dispuşi să înveţe, să lucreze la schimbări. Încercăm să ne desfăşurăm întreaga activitate în România, dar sunt un trainer internaţional, călătoresc în Polonia, Rusia, Ucraina, Germania, Balcani. Din Germania până în Moscova, avem clienţi cu care lucrăm pentru coaching, dar activităţile cu caii încercăm să le facem aici, în România.

Helga Meurs: Când vine vorba de lucrul cu caii putem face acest lucru oriunde, pentru că limbajul calului este universal. Vorbesc prin limbajul corpului, ei se uită la tine şi văd ceea ce tu nu vezi şi lucruri de care noi nu suntem conştienţi.

Reporter: De ce traininguri pentru leadership cu caii?

Toine Kets: Un cal este un animal liber. Ochii lor sunt în părţi, ceea ce înseamnă că pot vedea totul, sunt făcuţi pentru a fugi, nu se pot lupta, pot doar muşca sau lovi, dar nu se luptă. Văd totul în jur, se bazează pe leaderul hergheliei, altfel nu pot supravieţui. Un leader într-o herghelie este extrem de important, toţi se bazează pe el pentru supravieţuire.

Noi suntem prădători, avem ochii în faţă, avem unghii precum prădătorii şi ne concentrăm, ceea ce caii nu fac. Calităţile diferite dintre noi şi cai, faptul că noi suntem prădători şi ei animale de fugă, oferă o dimensiune nouă. Calul are capacitatea de a recunoaşte un bun leader, astfel, când oamenii intră în contact cu el ca leaderi, calul reacţionează, îţi poate spune dacă eşti un leader, da sau nu, pentru că este în natura acestui animal.

Nu există problema: calul nu face ceea ce vreau, ci el simte dacă tu eşti hotărât sau nu în ceea ce faci. Nu este despre cal este despre tine. Ca leader trebuie să ai grijă să înţelegi acest lucru şi să lucrezi la el.

Calul poate fi distras, iar acest lucru se întâmplă şi în companii, oamenii sunt mereu distraşi, trebuie să înveţi cum să te ocupi de aceste lucruri.

Reporter: Când aţi descoperit aceste abilităţi ale cailor?

Helga Meurs: Pentru mine a fost demult. Toată viaţa am fost implicată în activităţi cu caii. I-am şi studiat o perioadă, atunci am învăţat cel mai mult. Când mă uit la o herghelie, pentru mine, este ca o companie, sunt o echipă şi au un leader, poţi învăţa multe.

Acum 30 de ani am început din punct de vedere profesional cu munca pe teren. După ce l-am cunoscut pe Toine, am început să lucrăm pe astfel de workshopuri împreună cu caii.

Când avem un client, facem un program, sunt multe exerciţii, facem ceea ce se cere, ceea ce noi credem că este necesar, în funcţie de scopul echipei de management a companiei, în funcţie de ceea ce îşi doresc. De asemenea, pentru mine este important faptul că aceste animale sunt ceea ce sunt, nici mai mult, nici mai puţin, iar dacă le pui o întrebare, acestea îţi oferă un răspuns, dar nu ştii dacă este cel pe care îl cauţi. Deci, în leadership, empatia, limitele, jocul în echipă, privitul unul la celălalt, întrebându-se care sunt posibilităţile, sunt aspecte foarte importante. Cred că suntem crescuţi cu mentalitatea că un lucru trebuie să urmeze o anumită linie, dar poate că poţi să urmezi o altă linie, una care se potriveşte mai bine.

Reporter: Caii au nevoie de un antrenament special?

Helga Meurs: Nu, dar pentru că eu ştiu câte ceva despre cai, voi alege unul căruia îi place să facă această muncă. Fiecare cal poate face aceste exerciţii, dar trebuie ca totul să fie în siguranţă, iar pentru mine şi mai important este ca animalul să se poată descurca. Caii au şi ei personalităţile lor, chiar dacă am mai lucrat cu ei trebuie să mă uit la ei atunci, înainte de exerciţii, să văd ce fac, cum sunt. De cele mai multe ori ei ştiu ce urmează, iar eu simt dacă va merge pentru ei sau nu.

Reporter: Cât de deschise sunt companiile româneşti la astfel de traininguri? Sunt reticente sau spun da de la început?

Toine Kets: Nu spun da de la început, dar din momentul în care vor să schimbe ceva sunt foarte deschişi să facă lucruri diferite. Când le spui că va fi distractiv, intens şi o experienţă unică, sunt dispuşi să o facă. Ceea ce văd în România este că primeşti încredere, iar când echipa cu care lucrăm vede schimbările, este uimită. Se schimbă mult şi într-o perioadă scurtă de timp, sunt foarte flexibili. Imediat ce văd cât de multe schimbări pot face, nimic nu îi mai opreşte.

Reporter: Cum se desfăşoară o sesiune de coaching împreună cu caii?

Toine Kets: După ce oamenii ajung la noi, stăm de vorbă, încerc să înţeleg ceea ce vor. Pe baza acestui lucru iau legătura cu Helga şi apoi stabilesc ce sesiuni şi exerciţii vom face pentru a atinge obiectivele companiei.

Organizăm totul, scriem exact care sunt paşii şi cine ce va face. Acest lucru nu înseamnă că vom menţine această ordine, dacă este nevoie să schimbăm ceva o vom face, dar plecăm de la faptul că toată lumea ştie ce are de făcut.

Apoi facem diferite exerciţii, ne interesează cine preia conducerea, cum comunica echipa, dacă se respectă reciproc, cum reacţionează fiecare. Trebuie să-i scotem pe oameni din zona lor de confort şi să vedem cum reacţionează.

Limbajul nonverbal este mult mai important decât cel verbal.

Cu toţii suntem rapizi în a şti dacă ne place sau nu ceva sau cineva, dar nu ne dăm seama, pentru că ne lăsăm influenţaţi.

Helga Meurs: In aceste exerciţii nu există corect sau greşit. Ceea ce se întâmplă în acest proces nu judecăm, încercăm doar să ajutăm, să cunoaştem şi să vedem ce poate face fiecare.

În general, dimineaţa începem cu exerciţii individuale, iar apoi avem exerciţii de echipă, pe teren, în care membrii companiei se văd unii pe alţii. Eu sunt în acest proces în cea mai mare parte a timpului cu caii şi Toine cu echipa şi observăm totul din perspective diferite, cred că este foarte important că facem acest lucru împreună.

Toine Kets: De asemenea, le cerem în permanenţă participanţilor să se evalueze reciproc. Întotdeauna sunt oneşti şi într-o manieră pozitivă, pentru că în general ne uităm la ceea ce oamenii nu fac, dar eu prefer să mă uit la talentele pe care oamenii le au, la lucrurile pe care pot să le facă şi vor să le facă.

Cred că oamenii ar trebui să se axeze pe punctele lor forte şi să le îmbunătăţească pe acestea. Nu cred că trebuie să lucreze la punctele lor slabe, nu are rost, trebuie să le valorifice pe cele forte.

Când te uiţi în companii la manageri, observi că de multe ori nu îşi încurajează subordonaţii, intră în contact cu ei doar atunci când ceva este greşit. Deci mesajul, atunci când vine şeful, este că ceva nu este în regulă, nu este bine. Ca manager trebuie să înţelegi faptul că nu eşti plătit pentru mailurile urâte sau să ţipi la echipa ta, trebuie să încurajezi oamenii, să îi motivezi, să lucrezi cu ei în direcţia bună.

Când ceva nu mai funcţionează aşa cum trebuie, multe companii încep să lucreze mai mult, în loc să lucreze mai inteligent. Aici este o capcană. Când lucrezi 12 ore pe zi, creativitatea ta dispare, motivaţia la fel, pasiunea dispare, pentru că nu poţi să te concentrezi la capacitate maximă atâtea ore. Şi apoi ne uităm la cifrele companiei care scad şi spunem că trebuie să lucrăm mai mult. Dar nu, poate că este mai bine să ne dăm cu un pas înapoi şi să ne întrebăm cum putem acţiona mai inteligent.

Pentru mine strategia companiilor trebuie să fie simplă, am patru întrebări pentru ei: de ce existaţi, care sunt valorile voastre, care sunt calităţile şi încotro vă îndreptaţi. Aceasta este, de fapt, viziunea.

Cred că nu trebuie să facem munca prea dificilă, distraţi-vă prin muncă, dezvoltaţi leadershipul şi compania va supravieţui uşor.

Reporter: Care este costul unei sesiuni?

Toine Kets: Trebuie să mă întrebaţi care este investiţia. Vedem adesea educaţia şi trainingurile ca pe nişte costuri şi cred că este greşit. Într-o companie, oamenii sunt cele mai importante resurse şi în ei trebuie să investeşti cel mai mult.

Pentru noi, investiţia pentru o sesiune de două zile este în jur de 5000 de euro pentru un grup de 10 persoane. Preţul este unul normal de persoană la nivel internaţional, în comparaţie cu un training tipic la care stai într-o sală de clasă. Aici sunt incluşi caii.

Nu pot să vă ofer un preţ exact, pentru că lucrăm cu diverşi clienţi, depinde şi de pregătirile pe care trebuie să le facem, acesta este un preţ mediu pentru două zile, uneori clienţii aleg trei zile sau una singură. Dar ce înveţi pe durata acestui training continuă în companie, este ceva puternic, nu se opreşte aici. De asta vorbim de investiţie şi nu de cost.

Helga Meurs: Într-adevăr, nu vei uita niciodată această experienţă şi pentru fiecare persoană va fi diferită.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb